• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ishrana koza

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
slazem se ishrana je najvaznija u svakoj stocarskoj proizvodnji nek napise svatko sto zna i sto provodi
 

maliodpalube

Član
Tu od
30 Lis 2012
Poruka
134
Evo, ja ću prvi opisati svoj svakodnevni ritual. Koze su mi 15 km daleko od kuće, pa je sve prilagođeno tome.
Dolazim oko 9:00. Najprije mužnja, tijekom koje svaka dobije šaku smjese (trećina šrota, trećina stočnog brašna i trećina mljevene zobi) i u cca 9:30 izlazim s njima na pašu. To je susjedna neograđena povelika parcela, zarasla u visoke korove, nešto šikare i puno one čupave oštre trave koju koze rado pasu. Na paši sam... kako kad. Najmanje 45 min, a najduže 90. No, koliko god da smo vani, koze neprestano jedu. Jarac na jutarnjoj paši slabo. Tu i tamo nešto grice. Uglavnom stoji, piša si u usta i visoko uzdignute glave pokazuje zube urbi et orbi.
S paše ih vraćam natrag na njihovu, ograđenu livadu. Da ih primam doma, opet svaka dobije pola šnjite suhog kruha ili šakicu iste one smjese. Na toj svojoj livadi (ispustu) su cijeli dan slobodne, ali slabo pasu. Trave ima puno, visoka je dvadesetak cm, ali je ne fermaju.
Popodne dolazim oko 18:00 i odmah izlazimo na pašu. Ostajemo sat vremena (do mraka). Ovaj puta i jarac jede bez prestanka. Nazad ih ponovno primamim kruhom ili s malo smjese. U štali iz čeka cca četvrtina bale sijena (na 4 koze i jarca). Ona dojenje i ponovno svaka dobije šaku one smjese.
Kad pada kiša i kad ne možemo na pašu, nasiječem im malo listova kupusa, koji su ostali u vrtu nakon što sam posjekao glavice. Ako nemam kupusa, onda im natrpam pune jasle sijena. Primijetio sam da po kiši i slinavom vremenu uglavnom i ne izlaze iz štale.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo i mene da malo potaknemo temu,ujutro između 7 i 8 dođem u štalu,svakoj kozi i jarcu u svoj sić spremim napoj (potić od jogurta,jećam,mekinje,i zimi mliveni kukuruz i par feta suhog kruha u par litara vode i malo soli) ostavim malo da se razmoći onda svaku stavim u stol i dam joj sić dok jede pomuzem je onda im napunim jasle ditelinom ili obisim par grana kića zavisi šta imam.Jarcu isto napoj i ditelina jer je on u posebnom boxu. Popodne zavisi jeli lito ili zima,paša u trajanju od 2 sata,ako idem ja ide i jarac,a ako ide žena onda ide bez jarca (nju je strah pre velik je i zna busat) kad se vrate u štalu čeka ih čista voda, mužnja i u jaslama ditelina ili kiće zavisno šta je bilo ujutro. Liti preferiram ditelinu jer je kiće pregorko pogotovo ako je sušna godina,a zimi ga imaju u izobilju.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Bil bi red da i ja napisem nekaj he he .Ujutro se krece oko sest (trebalo bi i prije ali ...)naravno znamo mi i kasnije poceti ,ustvari roditelji ako sam ja u sk .Kozama se u staju u jasle zna staviti par bala sijena(da grickaju dok cekaju na muznju).Prvi posel je muznja ,u izmuzistu su jasle u koje ide vec prije opisana smjesa(smjesa za koze ,secerna melasa,kukuruz i zob).Djevojke dodu na muznju predaju mlijeko i papaju ,zatim idu u ispust na cekanje i gustanje na svjezem zraku.Kad je muznja gotova na redu je silaza (nekad od djeteline,nekad od trave),zaboravio sam napisati da stalno imaju pristup svjezoj vodi.E da jos su tu i jarice koje jedu istu hranu osim sto se smjesa njima naravno daje u staju.U podne je na meniju lucerna kad se u tome ubiju onda je popodnevni odmor i prezivanje.Zatim oko 17:30 krece muznja ,znaci opet smjesa i za veceru lucerna a nekad i silaza .Sto se tice ishrane zimi tu ih se polako privikava na cisto sijeno (dnevno popapaju oko 35 kockica ili jednu rolobalu sijena i kukuruz pomijesan sa psenicnim posijama poparen.Evo to je ukratko to.Lijep pozdrav!
 

maliodpalube

Član
Tu od
30 Lis 2012
Poruka
134
Dani su sve kraći, pa mi je iskrsao novi problem s pašom. Naime, svako jutro dijete vozim u školu, pa kozama dođem tek oko 9:00. Muzem cca sat i po, pa na pašu izađemo tek oko 10:30. Dva sata se nemilosrdno pase i brsti sve. No, popodne je rano mrak, pa na pašu izađemo već oko 17:30. Tako se desi da mi koze i nisu baš gladne, jer je vremenski period između dvije paše jednostavno prekratak. Danas su pasle desetak minuta i onda se jedna skupina odvojila i jednostavno - otišla doma. Čak što više, otrčala doma. Dok sam ja stigao s ostatkom stada, milostivice su čekale pred zatvorenim dvorišnim vratima.
Ne znam kako da to riješim. Kad se pošteno napasu i ujutro i uvečer, bude puno više mlijeka. Ovako im navečer moram dati puno više sijena, a sijeno kupujem.
Čak i da se uspijem nekako organizirati da ujutro ranije izađemo, trava je sasvim mokra... pa magluština... ni meni se ne ide.
Ima li još tkogod tko na pašu izlazi dva puta dnevno ili sam samo ja nadobudni bedak?
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Koze neće jesti sijeno - djetelinu koja im padne iz jasala na pod.
Objesio sam amper - kantu na ogradu u visini da samo mogu piti vodu ali se uspiju usrati u amper.

Dali je to normalno?
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Da,pogledaj malo kako izgledaju jasle sa policom ispod da manje rasturaju hranu,koze su poznate po rasturanju i po tome da jedu čistu hranu i vodu.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Napravio sam jasle sa policom, ali nešto padne i na pod.
Ali voda, pa zar moraju baš u vodu .... ?
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Koze neće jesti sijeno - djetelinu koja im padne iz jasala na pod.
Objesio sam amper - kantu na ogradu u visini da samo mogu piti vodu ali se uspiju usrati u amper.

Dali je to normalno?

To znaci da su ti koze u super stanju i formi i da im je do zajebancije:icon_kidra:,imaju veliku ponudu hrane pa nebudu s poda jele:(wasntme):.To je sve normalno:icon_wink:
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ako je tako smanjuje im se obrok. Kako su kod mene vidno su se udebljale. Sijeno i djetelinu ne pojedu koliko dobiju dok smjesu (kukuruz, ječam, zob, posije i soju) pojedu odmah koliko im dajem (oko 750 gr dnevno po njušci).
 

maliodpalube

Član
Tu od
30 Lis 2012
Poruka
134
Koliko je kozama dovoljno trave za jedan obrok?
Pitam to zato što više ne mogu dva puta dnevno na pašu. Izađem s njima samo jednom i to od 10:30 do 12:00. Tih sat i po' pase se od prve do zadnje minute. Doslovce. Kući se vraćamo okrugli kao buhtle.
Predveče više ne mogu na pašu, pa im nakosim trave i bacim u jasle. 21 koza i jedan jarac - dupkom krcate tačke trave. Tako krcate da na ručke od tačaka stavim komad lesonita i još dva komada na stranice tačaka i kad složim hrpu, od trave se ne vide ni tačke ni ja. I to pojedu za cca 20 min - ?!?!?
Uglavnom pojedu - malo završi na zemlji. I sad se ja pitam je li im to dovoljno? Ako na paši jedu punih sat i po, onda im ovih 20 min nije dovoljno. No, kad bih na paši ostao i tri sata, one bi vjerojatno sva tri provele u žvakanju. Zato pitam - koliko im je zapravo trave potrebno za jedan obrok?
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ima negdi u kozarstvu to napisano ali neznam di,moje su isto tako u paši jednom i to cilu godinu,cca 2 sata dnevno,ujutro kad ih pomuzem dajem napoj i 1/3 kockaste bale suhe diteline a popodne posli paše obisim 3-4 grane kića na dva ganjća i to im je dosta imam 5 glava sad ako sam ti šta pomogao drago mi je!
 

maliodpalube

Član
Tu od
30 Lis 2012
Poruka
134
Kad si na paši onda ih čuvaš ili ostaviš?
Ja ih čuvam i to mi je strašan gubitak vremena. Razmišljam o električnom pastiru. Ali problem je u tome što bih ga svaki dan morao postavljati i uvečer demontirati. Naime, na pašu idem na nasip koji povremeno kose. A bojim se i da bi mi netko ukrao cijelu skalameriju. Pa onda... svaki bih dan ogradio drugi dio nasipa itd. Uglavnom jako bi mi pasalo kad bih područje cca 30x50 m mogao brzo ograditi (za najviše sat vremena), a onda to uvečer brzo i pokupiti. Tada bih koze mogao ostaviti na paši cijeli dan i to bi bilo super i meni i njima.
Na onoj temi o električnim pastirima sam našao da je najbolja ona pocinčana žica za ograde. Bi li bila dovoljna jedna na visini cca 40 cm od zemlje? Nosače bih narezao od betonske šipke 12 mm, na vrhu postavio izolatore i to bi bilo to. Na svaka 3 m trebalo bi mi pedesetak stupaca. Budući da je zemlja mekana, to bih vjerojatno brzo popikao, provukao žicu i spojio. Vjerujem da sve skupa ne bi trajalo dulje od sata. Pred noć bih sve demontirao, natrpao u tačke i doma. Ujutro opet montaža... itd. Je li to moguće?
Naravno te šipke ne bi bile ne znam kako čvrsto u zemlji, pa žicu ne bih napinjao.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ćuva ih žena,ja sam po vinogradu ili okolo,uvik ima posla mogo bi ih i pustit same jer okolo je puno zapuštenoga,ali uvijek postoji neki strah.Ovo šta misliš sa pastirom mi se čini prekomplicirano,a i nije uvijek 100% sigurno.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Pastir ne možeš svaki dan postavljati i skidati. U uputstvu za pastire ima opisano i slikovno prikazano postavljanje žica za sve životinje. Za koze ti je predviđeno 5 žica.

Dobar primjer sa slikama imaš u temi kozarstvo koje je postavio kolega farmervg.

Koza ti iz mjesta preskoči 1 m bez problema.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo da i ja sam ne brkam teme,ove dvije male šta juče nisu znale šta je teća danas je skoro i nju pojedu!!! Više ne izgledaju previše gladne lipo su im se trbuščići napunili!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Kozi ne treba udovoljavati. Moje su jele sijeno bez problema, kada sam im dao malo djeteline više sijeno i ne gledaju. Kada sam ovu kupio u 9 mj. jela je suhu hrastovu koru sa daske, zatim je jela sve na što naiđe, slamu je ispod sebe jela i kada se duplo udebljala bira hranu. Kada bih znao njihov jezik zaprijetio bih joj vraćanjem kod bivšeg vlasnika, vjerujem da bih tada jela i mekane daske.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo danas opet mali problemi (nadam se),ovu moju a ni neznam kako da je nazovem ima ona ime Tonka,zatvorilo i to prednju stranu znači "knjige" su u pitanju,svaku malo nju to zna uvatit jednostavno se priždere jećma neka je namočen u toploj vodi i onda nemože preživat,to obićno prođe za dan-dva ali čoviku nabija nervozu,vidit će mo razvoj situacije.
To joj se dogodilo prvi dan kad je došla u mene,ulio sam joj malo maslinova ulja,portolaka i tople vode,s tim je obićno prolazilo,a da ima izleć za misec ipo!
 

Najnoviji postovi

Na vrh