• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Napisal bum ti da te niš nisam skužil kaj si napisal, ali nakon toga kaj si napisal ak si se našel prozvan onda oprosti, ja nemrem znati jesi kaj delal ili lovil muhe. A i ti da delaš sa alatima ko ja bi ti pucalo, meni ga žal nije, zato i služi on, da se dela snjim. Al ne kužim kak misliš da ja trgam namjerno alat?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Nebi se baš ja skroz s tobom ovaj put Kupljenec složil.
U firmi u kojoj sam ja delal je postojal poslovođa koji je vodil brigu o desetak brigadira od kojih je svaki imal u brigadi desetak ljudi.
Taj brigadir je sve moral znati samostalno napraviti a posel je rasporedil na način da svakome da posel po sposobnosti kaj bi taj znal i mogel napraviti u neko zadano vreme. Ako nije bil dovoljan jedan na taj posel je rasporedil dvojicu...
Naravno, komplicirane poslove je moral napraviti brigadir sam i još je moral pomoči i objasniti ako je ko zapel, biti u kontaktu sa poslovođom... u biti taj čovek je delal za trojicu ako ne i više za malo veču grupu (onda je plača po grupama služena), a onaj kaj ništ nije znal delati je dobil manju plaču a da ništ zaslužil nije.
A iznad tog brigadira su bili več spomenuti poslovođa, šef pogona, direktor pogona, direktor ooura, direktor oura, direktor soura sa svakome od njih pripadajučom tajnicom, pa su tu bili čistači i čistačice, kuharice, ofr radnici, crtači, poštari, vozaći.....
I kad to sve skupa zbrojiš da bi taj brigadir koji je znal posel i delal za trojicu moral je još za trojicu iznad sebe plaču zaraditi.
I od toga je zaradil mahunu.
Ali bilo je posla za sve i svakog, a ne ko danas lovil on muhe ili meštar bil.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Znam, delal sam i ja u sličnim firmama, sve mi poznato, ali naravno da je bilo onakvih slučaja kak sam rekel i nekima to ne paše, al nažalost i to je istina. I ko got veli da je isto bilo delat nekad i sad taj nikad niš nije delal u životu i nezna kaj je posel. Prije se je posel cijenil a danas se radnik gazi i ponižava.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
ko got veli da je isto bilo delat nekad i sad taj nikad niš nije delal u životu i nezna kaj je posel. Prije se je posel cijenil a danas se radnik gazi i ponižava
Sad se malo i ja osječam uvređenim.
Vidiš, ja nisam baš firme mjenjal. Kad je jedna zatvorila vrata radi propasti ja sam se preselil u drugu.
Kad je i ta druga propala ja sam odlučil da bum ja svoj gazda jer gde ja dojdem trava ne raste.
Mislim da sam u svakoj od tih firmi pošteno napravil svoj posel u korist firme i da sam za to bil premalo plačen.
Ali kak sam ti več i rekel, to je bil najljepši dio mog života.

Kasnije sam ja shvatil da su oni mene ponižavali, gazili i iskorištavali, onda kad sam postal svoj gazda.
Isto kak i ovi danas.
Samo su oni imali lepši pristup pa se nije kužilo ko danas ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ja tebe razmem kaj ti hočeš reči i slažem se s tobom da nije baš isto negdar i sad ali ti pokušavam dočarati da je bilo slično jer kad računaš ljude kojima se nije radilo i ove koji su zapeli odnos je bil tu negde ko i danas.

Sad se buš pak ti uvredil kaj ja spominjem alat, ali recimo kod nas u firmi ja sam dužil kutiju auto mehaničarskog alata i ostali alat koji sam imal je obično bil plod mojeg razmišljana ili kopiranja tuđeg alata u samo izradi.
Ali recimo bušilicu i svedre ako sam trebal otišel sam u alatnicu i tam posudil za teren.
Borer do 8 mm ako si strgal nikom ništ, a sve preko kaj si strgal su ti otrgli od plače.
Nakon 10 let vjerne službe od doma sam nosil alat da popunim tu kutiju jer mi nisu priznali ni jedan jebeni šerafciger da sam ga negde zagubil..... ili vrati ili plati.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
A znam, nije ni onda bilo sjajno ni bajno, i ovo nije pošeno da svoj alat zdoma nosiš na posel. Pa nisi ga namerno trgal, ali oni to ne kuže, i danas ima toga nažalost.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
A s čim bi delal, imal sam 10 markica na koje sam mogel posuditi 10 komada alata.
Teže je danas, ne velim da nije ali u nekim stvarima je možda ipak lakše pa je u konačnici to sve tu negde.
Onda nisi znal kam tvoji pepeki ideju a bila je solidna placa pa se nisi preveč ni brinul, dok danas vidiš i sumnjaš kam ideju pa te to boli jer nisi plačen za svoj posel. Naročito u toj našoj branši.

Trebal si za popa iti kak i ja ;)

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Bogme najbolje bi bilo da smo išli za popa, nebi imali ovakve brige ni niš, bilo bi nam bolje, a za svoj gušt bi znali kosilcu popravit😊🛠️kaj bi kosili oko crkve i farofa.

marijeta

Novi član
Tu od
15 Srp 2014
Poruka
9
I onda je vrijedilo, a i sada vrijedi: uči zanat i nauči zanat.
U prošlom sistemu je to više značilo, ako si bio dobar meštar, više te se cijenilo. Ako si bio na liniji
Sad to manje dolazi do izražaja jer si lako zamjenjljiv, čak i sa lošijim od sebe.
U oba dva slučaja jedini je izlaz bio postati privatnik.
Nikada nisam požalio.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@komer
Mora da si (ženi) mraz bil jaaaako dobar, kad te bogato nagradila 🥰

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Uhvatila je na nekoj black friday akciji 899kn..bez baterije..pošto imam dosta makita alata,onda popunjvam samo alat.

Edit: a tak se i ja tješim,iako non stop nekaj gunđa(cijelu godinu).

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Jako dobra cijena.
Samo za taj alat mora biti bar 4Ah baterija.

Najnoviji postovi

Na vrh