• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@ZJ ajde daj neki link da barem znam šta trebam gledati 😂
Ovo je (po meni) neki optimum za početnika. Nema naprednih funkcija (puls npr), jednostavan zaslon, razumna cijena:

Ovo ti je isti aparat s priborom, ali kupi samo ono kaj ti treba:

Kad budeš išel nekam oko ZG-a, najavi se, navrati u Sv. Ivan Zelinu, pa porazgovaraj su dućanu. Čovjek ti bude pomogel ispravno odabrati.
Ima boce s plinom, regulatore tlaka, žicu...

Ja bi odabral kabel za masu duljine 3m, a kabel za elektrode i pištolj za CO2 duljine po 4m.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Malo iznad mojih financijskih mogućnosti... + boca s plinom itd. Tj. Malo iznad mojih potreba za aparatom

Gledam nešto za sitne poslove da ne moram za 3 cm vara kaciti prikolicu i voziti 20 km. Da mi se povari..

Gledam ovaj. Tu ima i maska i sve je automatika za ovakve tulavce ko ja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
To su sve aparati za zavarivanje elektrodom. TIG ti je tu marketing kojeg ne trebaš niti budeš ikad koristil...

Kupi odmah 3 u 1 aparat: elektroda+CO2. Poslije ti bu žal kaj nisi...

Za početak ne moraš kupiti bocu s plinom, možeš probati s punjenom žicom.
Kad ti se dopadne, dokupi kaj ti treba.

Još jedno pitanje: zakaj kupuješ s amazona? Kak se ostvaruje garancija? Koliko košta slanje, čekanje...?

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Pa jeftinije je s amazona nego u bilo kojoj trgovini kod nas.

Pogotovo na stvari preko 100e... I kad uračunaš poštarinu ispadne jeftinije.

Garanciju sam imao za neke ups-ove. Javio da ne valja, poslali DHL po to i riješili.

Čekam između tjedan do dva. Ovisi kakva je gužva.

Evo uzeo sam sad oregonove hlače tregerice sa zaštitom od prereza za motorku za 80e... 3 lanca za 18e i rukavice za 7e... 15e mi bila poštarina... Gdje to mogu kod nas za te novce?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Pitam rođu šta je on uzeo. 180€ je čini mi se dao za neki REL - MIG - MAG aparat.

Ja ga puštao u pogon, doduše izbio mu je osigurač dok smo ja i još jedan forumaš bili, ali kada je udesio, čisto dobro radi.

Punjena žica, dodavač žice se sam regulira pvisno o amperaži i čak štoviše, da se čojepo variti s njiim.

Za početnika mislim da je dobro imati CO2 i Elektrodu.
Elektrode će ti kao i svakom početniku u početku biti najveći neprijatelj, pa se posluži sa CO2, a REL učiš laganini. Kada savladaš REL, s njim odradiš ozbiljan posao, a CO2 za limiće, i tako neke pipljave stvari.

Ja sam u startu bio kao ti, da se ne ***** kad nešto slomim kupit ću si aparat za varenje.

I uzmem Elektro Maschinen 180A, bio sa Telwin Tribe auto maskom, reče jedan tu da je to isti k kao i Boxer od 400A... Ali dobro...

Dakle, na prvu, ja sam goli k za varenje bio, nit' znam podesiti, nit' variti, pa prve korake malo pitao šogora varioca, on pokazao, ja probao, pa opet kita, ali s vremenom i sada 7 godina staža sa RELom i CO2 5 godina uz povremeno dirkanje TIGa kod kolege, i dalje nisam perfektan, ali sam daleko, daleko bolji nego na početku, a vidim i od većine koji uzmu pa si "povare par puta godišnje nešto" znači ono što ti hoću reći je, ne zaleći se jer samo REL nećeš baš savladati bez prakse i par puta gpdišnje.
CO2 je već pizdarija koju ćeš savladati bez puno jebe, samo ako znaš pratiti šljaku i kako puniš, sve bude sobro. Tu ti ne treba puno znanja ni vještine.

Ali ja više volim REL, i nekako mi više leži. Kad ga dobro zaliješ s elektrodom, CO2 ga može duvat...

Kod RELa treba znat šta kada i koliko podesiti, koja elektroda, kakav je materijal, jel bojan ili nije, hrđav, vaki - naki, nikaki, sve to ima svoje.

Ali ja ti toplo savjetujem da probaš ako imaš volju, varenje je na svoju ruku umjetnost, svi misle da je to ( ; ) dim, ali nije to baš tako.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
E da mogu iznajmiti...

Da barem ima šogor, kum ili bilo tko da mogu doći kod njega povariti ili posuditi.

Doslovno se svaki puta vozim 20 km kad mi treba.

Ili odem kod kolege koji baš ima firmu bravarsku pa mi dečki njegovi odrade. I onda svaki puta 5-10 eura za cugu im ostavi.

Hoću jeftini aparat da mogu stvari koje sam rekao kod kuće povariti.

Na planiram praviti priključke, ne planiram raditi limariju na autu.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Nemam ja sa sobom šta riješiti kad se kužim u to mara u krivi.

Ja sam htjeo kupiti jeftini aparat na elektrodu da mogu 3 stvari godišnje povariti.

Sad kupujem svemirski brod sa 14 kratica, punjenju žicu i co2 bocu 😭

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Co2 tebi nikak nema smisla jer ti se bude plin usmrdel od stajanja i atest izašel, kak i meni koji ga puno više koristim nego kaj buš ti.

Imaš na njuškalu i marketu Varstroja po 50 na dalje eura.
Takav aparat kod mene radi godinama, moj je varex 160/180, sa svim svojim manama koje čitam da ima.
Težak je za prenesti ali se ne boji posla

Posljednje uređivanje:
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Pevec - okreni svaki aparat naopačke - nađi nalijepnicu da ima intermitencu na 80A 100%, plati 120€ i zaboravi na sve ovo na forumu.

Moj najiskreniji savjet.

Evo ovako je kolega kupovao:
Screenshot_20231226_234854_com.viber.voip.jpg
Screenshot_20231226_234900_com.viber.voip.jpg

-"Jel ovo za mene dobro?"
-"Je."
-"Kupljeno. "
"Dođi kasnije do mene da ga osposobimo."

I to je to..

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Samo kaj takav aparat danas u Pevexu košta 250 eura

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Kao što je jedan kolega prije napisao,100 ljudi....
Svi ti savjeti su jako dobronamjerni,ali ne shvaćaju koliko to tebi malo treba
Uzmi nešto na elektrodu,ako oćeš jeftino ili nešto u pevexu kao što je kolega napisao ili nešto što je u trgovini u blizini tebe,do 180 eur će sasvim solidno zadovoljit tvoje potrebe.Malo prakse i ide to.Za start pogledaj malo na YT kriger ac i onda samo hrabro elektroda u ruke i pokušaj,promašaj i gasss

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Šta je to pulse metoda?

Ovaj ima milijun opcija. Jel to nešto da lakše ja varim ili su to sve opcije za profesionalce?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
evo imaš tu i njihovu stranicu pa pogledaj,ja sam ih isto gledao i kupio na kraju onaj jeftini i radi iz linka prije

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Šta je to pulse metoda?

Ovaj ima milijun opcija. Jel to nešto da lakše ja varim ili su to sve opcije za profesionalce?

Puls ti pomaže kod varenja jer naizmjenično šalje visoku pa nisku volatžu, lakše penetrira u materijal, a manje ga grije, plus lakše je variri jer je lakše kontrolirati šljaku.

Najnoviji postovi

Na vrh