Pitam rođu šta je on uzeo. 180€ je čini mi se dao za neki REL - MIG - MAG aparat.
Ja ga puštao u pogon, doduše izbio mu je osigurač dok smo ja i još jedan forumaš bili, ali kada je udesio, čisto dobro radi.
Punjena žica, dodavač žice se sam regulira pvisno o amperaži i čak štoviše, da se čojepo variti s njiim.
Za početnika mislim da je dobro imati CO2 i Elektrodu.
Elektrode će ti kao i svakom početniku u početku biti najveći neprijatelj, pa se posluži sa CO2, a REL učiš laganini. Kada savladaš REL, s njim odradiš ozbiljan posao, a CO2 za limiće, i tako neke pipljave stvari.
Ja sam u startu bio kao ti, da se ne ***** kad nešto slomim kupit ću si aparat za varenje.
I uzmem Elektro Maschinen 180A, bio sa Telwin Tribe auto maskom, reče jedan tu da je to isti k kao i Boxer od 400A... Ali dobro...
Dakle, na prvu, ja sam goli k za varenje bio, nit' znam podesiti, nit' variti, pa prve korake malo pitao šogora varioca, on pokazao, ja probao, pa opet kita, ali s vremenom i sada 7 godina staža sa RELom i CO2 5 godina uz povremeno dirkanje TIGa kod kolege, i dalje nisam perfektan, ali sam daleko, daleko bolji nego na početku, a vidim i od većine koji uzmu pa si "povare par puta godišnje nešto" znači ono što ti hoću reći je, ne zaleći se jer samo REL nećeš baš savladati bez prakse i par puta gpdišnje.
CO2 je već pizdarija koju ćeš savladati bez puno jebe, samo ako znaš pratiti šljaku i kako puniš, sve bude sobro. Tu ti ne treba puno znanja ni vještine.
Ali ja više volim REL, i nekako mi više leži. Kad ga dobro zaliješ s elektrodom, CO2 ga može duvat...
Kod RELa treba znat šta kada i koliko podesiti, koja elektroda, kakav je materijal, jel bojan ili nije, hrđav, vaki - naki, nikaki, sve to ima svoje.
Ali ja ti toplo savjetujem da probaš ako imaš volju, varenje je na svoju ruku umjetnost, svi misle da je to ( ; ) dim, ali nije to baš tako.