• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Iskustva s alatom

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,301
Ide i drži, ak je šajba dobra.
Naravno da su velike prirubnice bolje, ali ih je više gotovo nemoguće naći u prodaji.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,565
Ja za malu nemam potrebu za tim...ima iza onaj gumb kaj se zakoci i samo okrenem sajbu i otpusti se bez problema..jedino na velikoj radim to sa cekicem i kirnerom...nemam kljuc...tj negde imam ali kad trebam.nebrem naci...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,567
Ide i drži, ak je šajba dobra.
Naravno da su velike prirubnice bolje, ali ih je više gotovo nemoguće naći u prodaji.
Ma znam da ide, znam da drzi, ali znam da se i opasno uvija, jos ko nije vičan . Ja preporucujem svakome ili veće prirubnice ili da sa obe strane stavi istrošene sajbe od 60-70mm, koje drze protiv uvijanja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,301
... Ja preporucujem svakome ili veće prirubnice ili da sa obe strane stavi istrošene sajbe od 60-70mm, koje drze protiv uvijanja.
Možeš s vanjske strane, jer ak ju postaviš i z unutarnje, imaš problem s centriranjem

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,036
Jel to za sve brusilice mislis ili samo male? 230x1,6 ide na takav prihvat ,maticu ili ?.
Meni ta matica ništa ne znači. Imam više komada velikih , malih. Montiram na svaku brusilicu, reznu, brusnu, lamelni disk, četku, čak duplo sve.
Ja imam tu maticu za veliku brusilicu, na malu ju nikada nisam ni probavao staviti. Na maloj završavaju sve potrošene šajbe od velike i tu često matica 'vozi' po materijalu koji se obrađuje.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,036
Ja za malu nemam potrebu za tim...ima iza onaj gumb kaj se zakoci i samo okrenem sajbu i otpusti se bez problema..jedino na velikoj radim to sa cekicem i kirnerom...nemam kljuc...tj negde imam ali kad trebam.nebrem naci...
Ovo boldano, a ja sada barem uvijek znam gdje mi je ključ (visi na tabli) - jer se ne koristi. Dok nađeš čekić, kirner, uzmeš ih u ruku udariš, promašiš, udariš ponovno, možda moraš skinuti/stavit rukavice..... maticu odšarafiš rukom u rukavici samo-tako. Izgleda bezveze, ali navikni se na nju i nećeš bez nje više moći..... Meni je ova matica sada na drugoj brusilici i vrijednija je valda i od same brusilice (Iskra dalmacija).
Nego jel netko ima Metabo brusilicu, nekada je to bio odličan alat, nemam pojma da li je sada i to kina ili je još uvijek nekakva kvaliteta?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,567
Možeš s vanjske strane, jer ak ju postaviš i z unutarnje, imaš problem s centriranjem
Slazem se da je kod
Većine brusilica tako. Medutim moze konbinacija muskih dugih i ženska duboka. Kod mene tog ima podosta tog pa iz tog ugla tako gledam.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
3,064
Jedina mana ove matice je da možeš zapeti njome u materijal kada je šajba mala jer je viša od obične matice, treba paziti (na maticu, da se ne ošteti).
Još jedna mana, ako maticu stegneš naopako, ne otpustiš je ako je ne razbiješ.
Koristimo je i mi na poslu ali samo na velike brusilice.

1000051443.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,301
Imam jednu Boschovu i jednu Parkside. Obje su dobre, no samo za rezne šajbe.
Za takve brusne preferiram obične (jer ih se uništi pri brušenju, jer su debele).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,774
Da li se netko od Vas, duže vrijeme služi s ovim Parkside alatom, "brusni kotač, kamen u vodi", za brušenje noževa, itd. Zanima me kakvu uspješnost i kvalitetu postižete dok brusite nož za kuhinju, ili meso?

1000051453.jpg

Također me zanima da li ste zadovoljni i u kojoj mjeri s nazovem ju brusnom stanicom, koja kao brusi skoro sve, noževe, škare, svrdla, dlijeta?

1000051452.jpg

Ja da odmah spomenem nisam presretan s niti jednim.

Mokri brus "kao da je mastan od prve sekunde", klizi, a ne brusi. Bolje si nabrusim nož s starinskim brusom za ručnu kosu za travu.

Brušenje svrdla u brusnoj stanici je puno uzaludnih pokušaja, s malo dobrog rezultata, ili nisam talentiran za to. Bolje svrdlo oživim, mislim si, na običnoj brusilici.

Nož koji god da brusim na tome, nisam zadovoljan.

(Uvjeren sam da i nisam previše talentiran za brušenje alata, ali možda ne znam sve cake ovih?)

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
6,055
Imam ja nešto slično ali nema vodeni brus nego su bili dva brusa grublji i finiji.
Grublji sam eliminirao i umjesto njega montirao četku. Koristim ga pretežito za čišćenje vidah i sitnice brušenja jer za nešto više nema snage.🥵
Samo na brus malo jače nešto pritisnem i on doslovno stane. Taj je 200 W i koliko se sjećam da u uputstvima piše "ne koristiti više od 5 min" bez piš pauze! Ali još nije riknuo isko ga koristim već nekih desetak godina.🤗
A to znači da je odličan?😬
20260921_133559.jpg

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,567
Da li se netko od Vas, duže vrijeme služi s ovim Parkside alatom, "brusni kotač, kamen u vodi", za brušenje noževa, itd. Zanima me kakvu uspješnost i kvalitetu postižete dok brusite nož za kuhinju, ili meso?

View attachment 94246

Također me zanima da li ste zadovoljni i u kojoj mjeri s nazovem ju brusnom stanicom, koja kao brusi skoro sve, noževe, škare, svrdla, dlijeta?

View attachment 94247

Ja da odmah spomenem nisam presretan s niti jednim.

Mokri brus "kao da je mastan od prve sekunde", klizi, a ne brusi. Bolje si nabrusim nož s starinskim brusom za ručnu kosu za travu.

Brušenje svrdla u brusnoj stanici je puno uzaludnih pokušaja, s malo dobrog rezultata, ili nisam talentiran za to. Bolje svrdlo oživim, mislim si, na običnoj brusilici.

Nož koji god da brusim na tome, nisam zadovoljan.

(Uvjeren sam da i nisam previše talentiran za brušenje alata, ali možda ne znam sve cake ovih?)
Ti brusilica sa tocilima ili konbinacijom tocilo brusna traka ima i nije skupo ali nisu neka sreća. Najčešći problem je neodgovarujuće tocilo ili traka. Za nozeve treba tocilo ili traka za prokromske legure. Onda ih skida po želji, takođe i izbor granulacije za kvalitet vrhunske oštrice ( žilet) ide dosta sitne granulacije. 20220112_121623.jpg 20220112_121558.jpg
Ovo je skalamerija nigdje veze, ali sa ovom trakom na 900 ob, rukom izvlacim oštricu vrhunski. Naravno imam p300, p120. E sad da je neku trakastu brusilicu nabaviti da nečemu valja i onda naručiti da se za nju naprave trake bar dve bilo bi pravo.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,774
@smilan slažem se s tvojim komentarom.

Supruga me danas iznenada zaposlila: nabrusi mi ovaj nož, pa onaj, pa ovaj još jedan.
I našao sam se pred izazovom.
(Na kraju sam ih nabrusio na seljački način, bez ovih "namjenskih" brusilica, oštrilica. Nije bilo primjedbi.
Ostao mi je upitnik iznad glave, a za kojega sam vraga ja to kupio, da stoji i da smeta. Koristim samo onu jednu običnu brusnu ploču i to rijetko. Kod mene je u pravilu terolitka ti si kao zdravlje 🙃)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
12,365
A ima li tko kameni brus od fifi pola metra sa kojim su se nekada brusili noževi strižnih kosa

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,567
A ima li tko kameni brus od fifi pola metra sa kojim su se nekada brusili noževi strižnih kosa
Dali pricaš o kamenom brusu isklesan od jednog kamena za brušenje ili pričaš o tocilu koje je napravvljeno spajanjem hiljade zrncadi u brusnu ploču ( raznih oblika)

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,891
Noževe za svakodnevnu upotrebu brusim na donjem obodu tanjura....
Noževe za kolinje dajem samo bratu da nabrusi, brusi ih sa setom za bušilicu, vrti sporije nego fleksa. Niko mi ne nabrusi tak noževe ko on

Najnoviji postovi

Na vrh