Gospodine Milane,nisam sa do sada htjela uključivati u raspravu,ali već sam previše iziritirana.Želim vam reći ovo-poljoprivrednom proizvodnjom se bavim 35 godina,od svoje šesnaeste godine privrjeđijem na zemljici za sebe.Počelo se sa pola hektara oranice,bez jednog stroja,da bi se došlo do imovine koja se,bez lažne skromnosti, mjeri u milijunima kuna.I to se sve steklo radom na zemlji,proizvodnjom hrane.Kroz 35 godina,više smo se puta preorijentirali u proizvodnji na druge proizvode,dakle pokazali smo fleksibilnost i spremnost na promjene kada je to potrebno.Ali nikada si nismo dozvolili da nam drugi određuju uvjete,pogotovo ne poslovanja.Svoju smo proizvedenu robu uvijek prodavali bez posrednika,a kao što sam već više puta navela,naša kćerka radi već godinama u jednom prehrambenom lancu,u upravi,i mogli bismo proizvesti koliko god hoćemo robe za njih,ali nećemo.Što se tiče kvalitete koja ulazi u eu,a pogotovo u Hrvatsku,reći ću samo ovo-prije dvije godine sam pozvala prijatelje na ručak,i u jednon prehrambenom lancu kupila zapakirani komad svježe junetine,sa rokom trajanja još četiri dana,na to posebno pazim kada nešto kupujem.Kada sam ga raspakirala ,razrezala sam ga na pola da se brže skuha,a unutra,na sredini je kao šaka veliko, meso bilo potpuno smeđe.Doslovno.Zašto? Jer se godinama staro meso,kada se odmrzne,a takvo se kod nas prodaje pod sviježe,iako vi koji živite u Eu znate da je sviježe meso ono koje se nakon klanja u hladnjači samo hladi a ne i ledi prije odvoza na prodajno mjesto,puno brže kvari nego sviježe.Toliko o kvaliteti.Želim reći još ovo-kao što svaka dodra reklama čovjeka uvjeri da je crna ovca zapravo bijela ovca,tako su i vas uvjerili da se samo megalomanijom ili služenju drugome može opstati.Mi vam ovdje u Hrvatskoj već godinama imamo sa pravila Eu-a.Samo poprolično pojačana,ili da vam bolje objasnim-stroža.Ili da bude još jasnije-veći smo Pape od Pape.To su nam smjestili naši političari na našu štetu,tako da ,kada se konačno počnu primjenjivati sva pravila Eu-a,u nekim će nam stvarima biti puno lakše.U ostalima ćemo se opet snaći i prilagoditi.Ali glavu pognuti nećemo.Bila sam vam ja i u Italiji,i u Austriji,i u Nizozemskoj,i u Sloveniji,i u Mađarskoj,i u Slovačkoj,i vidjela i čula kako se radi,i baš zbog toga se ne bojim de ćemo mi mali,a ja sam vam bez obzira na vrijednost onoga šta imam isto mala,jer imam samo 11 ha zemlje,propasti.Neki naravno hoće,ali mi koji nećemo,boriti ćemo se i dalje da crna ovca ostane crna,a bijela će biti bijela.I za kraj vam još želim reći da me veseli što sam primjetila da se polako povećava broj kupaca koji poljoprivredne proizvode kupuju direktno od proizvođača na tržnicama i sajmovima.Zato sam i ja od ove godine počela tako prodavati i šta da vam kažem,dobro mi ide.A znate li zašto?Zbog dobre reklame,kupujmo domače.To je ona ista reklama koja je vas uvjerila da se moramo prilagoditi kapitalističkom i megalomanskom.Sve je stvar u moći uvjeravanja.