jel ima onih koji nisu dobili ništa zbog duga? ja čuo da su sve isplatili a jedan moj dužnik kaže da nema love jer nije dobio poticaj zbog duga,a ministar kaže sve isplatili,tko sad mulja??
nego jednostavno treba uvesti boljeg reda u dodjelu poticaja ako se baviš poljoprivredom trebao bi dobiti veči poticaj jer ti je to osnovna djelatnost ili bi trebao imati prioritet u dodjeli poticaja .
pa šta ti smeta što netko dobije tisuću-dvije kn godišnje!? ako živi u nekoj zabiti i jedva preživljava. I treba ljude zadržat na selu! Ja bih ograničio poticaj na recimo do200ha ili do500ha po gospodarstvu/firmi
Imal sam danas jednu prepirku oko davanja poticaja to je moje mišljenje možda nisam u pravu ali zato čete vi dati svoje komentare nadam se:
Uvijet za poticaj otvoren OPG takvih OPG ima na tisuče svaka kuča jedan OPG ,uvjet jedan hektar i dobiš poticaj doma hraniš dvije svinje i par kokica i to je to za mene je to sramotno i ponižavajuče ,na taj način država financira tovljenje dvije svinje za zimu za klanje ,tu se novac rasipa a pojedini ljudi koji obrađuju na hektare i hrane krave i svinje za njih nema poticaja na vrijeme .
Sad ima takvih slučajeva puno da sve ne nabrajam ali trebalo bi postojati neki model da imaš najmanje pet krmača i hektar ili deset tovljenika i hektar i slično ,a ne rasipati novac šakom i kapom svima kojima i treba i netreba po meni nema logike .Može jedan hektar ali da se baviš sa povrčem ili nečim slićno a za jedan hektar za proizvodnju hrane za dvije svinje tu nema logike.
Po meni je ovo politički model kupovanja glasova i ništa drugo zato smo i došli do tu gdje jesmo jer su se glasovi kupovali na sve razne načine a da negovorim o onom ko na vlasti masti brk....
Poticaji su uglavnom promašeni, sve dok se daju po površini obrađenog zemljišta. Kako recimo proizvođači duhana dobivaju poticaj po kili proizvedenog duhana, ako bi za sve kulture trebalo uvesti plaćanje po prinosu. Tada bi se ljudi trudili oko toga da dobiju što veći iznos potpore, a ne kao neki posiju samo da je na njivi, a o prinosu ni govora.
Rekao bih da si malo prečero, momak. Ne zaboravi da sam i ja do prije koju godinu bio početnik, kao i ti, da je i meni vjetar totalno srušio plastenik, da je i mene tukao led i slične nedaće. Uostalom, još sam uvijek početnik...Gospoda Cabage i Darijus se malo pogospodila. Uhvatila dobar vjetar u leđa ove godine i sad već gaze sve. Poticaji su nužni i imaju svoju svrhu, lako gospodi koji su u poljoprivredi generacijama a što je sa početnicima? 2010 krenio profesinalno, lupio me led, sve ove godine obrađujem njivu zahvaljujući poticajima, povratu pdva, gradu Osijeku na sufinanciranju nekih projekata. Recimo da sam u 2010 godini izgubio iznos od bar 25 godina poticaja, tako da ti poticaji su samo slamka spasa u lošim godinama... Vidio bi tebe Cabage kako bi disao da si plastenike skupljao oko Virovitice a ne sa vlastite njive. E tako je nama voćarima kad dođe mraz, pa loša oplodnja.... A koliko se sjećem još uvijek pitaš što je sa subvencijama za osiguranje. Znači i tebi dobro dođu ti iznosi, no uvijek se možete odreći poticaja tako da ih ne prijavite Više nama ostane kojima je potrebno...
Codexnox slažem se, privilegirani bi prodali po višim cijenama a ostali bi radili na pragu rentabilnosti uz minimalne poticaje po kili. Uvijek su neki jednakiji od drugih, a da još ne spominjemo GMO sjeme! Poz i samo konstruktivno.
citiram Cabagea "poticaji su uglavnom promašeni" i dodajem svoj nastavak; "i zato ih treba ukinuti, te za tu razliku korigirati prodajne cijene poljoprivrednih proizvoda" kraj vlastitog citata...