Da nebi bilo puno zabune, integrirana nije ni komplicirana ni jednostavna, ali moraju se odraditi neke dodatne radnje koje inače baš i ne moramo. No bez puno pametovanja, imate na internetu pravilnik za int. proizvodnju, a isto tako i tehnološke upute za svaku granu proizvodnje. Meni je sad 3. godina u int. i dosta se stvari svake godine mijenja. Najbitnije je naglasiti da ako niste u stanju ispoštovati nešto onda vas izbace van i morate vraćati sredstva koja ste primili, a morate biti 5 godina u sustavu.
Poticaji su veći do 800 kuna u ratarstvu i do 1000 kn u povrćarstvu po hektaru. No iako je u povrćarstvu veća svota, u ratarstvu je isplativije jer rijetko koji povrćar proizvodi 50 hektara povrća da bi mogao reči da se opario na integriranoj, dok je u ratarstvu druga priča.
Sama int je dobra za svakog proizvođača jer ga tjera na ono što bi morao i sam raditi bez obzira je li ili nije u int sustavu, zbog samoga sebe i svojih prinosa. Tu su obvezne analize tla, plodored, briga o tlu itd. Ja recimo sa 10 ha povrća u int sustavu i nemam neku posebnu dobit jer na tih 10 ha ima 20 parcela, pa samo na analize ode 4 soma kuna.
I još mi interesantno da u pravilniku piše da proizvođači moraju platiti trošak stručnog nadzora, a ovaj jučer na plodovima zemlje veli da nema osnove za to. Po mojem mišljenju i nema jer PSS je tak i tak plaćena da nešta radi.
E da, više u teh. uputama ne pišu sredstva koja jesu dopuštena, ali vam piše da se smiju koristiti sva koja su u FIS-u. Znate se koristiti internetom pa onda vam nije problem naći koja su to.