Zetorboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 12 Velj 2010
- Poruka
- 2,758
20 godina se bavio mljekarstvom, radio svakodnevno bez slobodnog dana, tko nije probao ne zna o čemu se priča. Fala Bogu nisam pravio veliku farmu, 30 muznih u svojim objektima, prošlo ljeto smo prodali sve krave, junice, telad. Sa postojećom cijenom mlijeka i kontinuitetom isplate potpora za mlijeko počeli smo praviti gubitke i raditi bez zarade. Ostalo je 60 ha zemljišta, objekti i solidna mehanizacija. Odmorio sam se, razmišljam mjesecima što raditi...mislim da krave neću kupovati!!
Čitam ovak ovo malo, i nisu mi jednostavno neke stvari jasne: Kad su bila "zlatna vremena" dizali su se krediti masovno za kupnju skupih strojeva i traktora, uostalom, vidi se s kakvim se traktorima izlazi na cestu, sve vezano uz subvenciju države, samo niko nije razmišljao tada šta se bude desilo kroz par godina, nego se masa njih zaletila u kredite u kojima grcaju sad, neki su i bankrotirali. Vezano uz poticaje, dosta su tu ljudi pisali za prošlu sjetvu kukuruza, tipa "ako nedođe poticaj, ja nemam s čim kupit gnojivo, sjeme , ovo ono". sad meni tu jedna stvar nije jasna, ako si posijao recimo kukuruz, ti si isti taj proizvod, ili moirao na kraju unovčiti u keš, ili uložiti u neku životinju koja je taj novac amortizirala.. pitanje.. a di su ti novci na kraju? meni osobno poticaj ni netreba, ja svaku sjetvu, i prije poticaja sam znao isfinancirati iz proizvedenog i prodanog kukuruza, nikad nisam gledao ni očekivao da mi neko nešta da pa da ja idem raditi, a kako je tu i jedan član napisao, moja kompletna mehanizacija vrijedi kao nečiji jedan malo bolji traktor. Godinama tako radim da se pokrivam s onime čime imam, a daleko od toga da i ja ne bi volio imati novi traktor, ili neki novi stroj na dvorištu...