još kad se uzme da taj iznos neće biti isplaćen nego manji onda me hvata jeza !
ja jesam da se isplaćuju poticaji, ali uvijek ima jedan veliki ALI. Tko je glavni krivac za tako loše općenito pregovaranje s eu-om? Imenom i prezimenom. Sigurno nije drug Jakovina. Je li agencija za plaćanje u poljoprivredi kontrolirala svakoga što radi s poticajima. Nemojte mi reći da jest, jer nije. Moj kolega ima maksimalno do deset rasplodnih krmača. kod njega su dolazili dvaput tjedno i prc... u glavu, dok njegovog susjeda koji je od poticaja kupovao aute, kuće i stanove nikada nisu posjetili. Na pitanje zašto ne idu k njemu odgovor je bio, on ima nekoga tko brine o njemu. Jakovina je prvog dana morao naložiti da se provjeri svaka dobivena lipa poticaja i na što je utrošena. Na kupovinu auta i stanova se može trošiti samo ono što se zaradi. Svjestan sam da je u hr uspješna samo proizvodnja gubitaka. U poljoprivredu je do sada uloženo, ja ću reći bačeno preko 50 mlrd kuna. Pola tog novca je išlo iz kredita koje je bivša vlada dizala da bi se smirili poljoprivrednici. tko bi to trebao vratiti. Možda ja? Todorić? Poljoprivrednici koji beru poticaje i siju kukuruzu na ribnjacima?
Mene najviše smeta što ja kao šumoposjednik ne mogu dobiti više nikakve poticaje ili ako dobijem to je živa bijeda. Nema strojne sadnje u šumi. Dok su se neki obogatili na lažiranju poticaja u šumarstvu ista su ukinuta. To je mizerna svota netko će reći, ali ako uberete koji milijun više ništa u životu ne morate raditi. U poljoprivredi ima malverzacija s poticajima i zemljištem i nikome nije palo na pamet ukinuti poticaje, makar bi to meni bio prvi potez. Recimo za početak ne u cijeloj državi, nego u jednom selu. Pa kad krene onda općina, pa županija, pa na kraju na državnoj razini, dok se ne bi vidjelo tko je s vragom tikve sadio.
HŠ je privatnim šumoposjednicim od OKFŠ-a uzeo cca 2.5 mlrd kuna. A privatnih šuma ima skoro trećina od ukupnih šuma u hrvatskoj. i nikome ništa.
I da sve na kraju sumiram, vi ćete u poljoprivredi dobivati poticaje svake godine, ne ulazim u iznos, ali vi ćete ga dobiti, kakav takav. Ako ćete sijati samo hektar i taj hektar sijati 30 godina dobit ćete za taj hektar 51000 kuna. ja ću za sadnju hrasta dobiti maks 5000 kuna i sadnice (i to je sada već upitno). ili da usporedim s tih 30 godina, a to bi bila crna joha, poticaj za sadnju je 500 kuna po ha. ili sveukupni poticaj oko 2000 kuna. kad ću vidjeti plod svog rada na hrastu? NIKADA. a svi se kunu u šumarsvo i poljoprivredu. ni znaju što je motika, nit što je motorna pila.
Ili kad općine proglašavaju kako im paše elementarne nepogode i onda se isplaćuje novac. Elementarne nepogode u ovom društvu su samo krađe. od poljoprivrednih proizvoda i čitavih šuma. Za to bi trebao biti poseban fond. Čitam ljudima poberu lješnjake vrijedne 30000 kuna, onome breskve. Sve se zna, ali nitko ništa. Meni posjeku šumu i kažu ovaj mi je pokazao. Koji vrag ti je pokazao uz gps, geodete, satelite. Pa marija terezija je radila katastar. prije 150 godina. i nikome ništa. Isplati mi iz fonda i onda ti ganjaj smrdljive kriminalce i drvokradice.
Ispričavam se na dugom postu, ali me je danas jedan razgovor toliko isfrustrirao da sam ovo morao napisati. Mislio sam jučer, ali sam odustao.
hvala na čitanju.