• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,680
Prenosim jedno razmišljanje o korištenju plave nafte u RH.
Ima li ikakvog smisla plavi dizel?
Ako u Austriji, Bugarskoj, Cipru, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj ili Švedskoj to nema nikakvog smisla, zašto bi ga imala Hrvatska?
U tim državama seljacima vraćaju trošarinu na gorivo.
U manjem dijelu država EU postoji sustav bojanog goriva i povrata trošarine.
A Hrvatska? U Hrvatskoj je za poljoprivredu isključivo namijenjen plavi dizel.
Kako se točno isplati imati sustav bojanja goriva, distribucije, posebne spremnike, ograničen broj prodajnih mjesta, posebne kontrole i druge troškove?
Svi ti troškovi, izgleda, nastaju da ne bi, eto, neki seljak svoju njivu poorao konjima, a onda kupio dizel za 1,40 eura i prodao ga za 1,80 eura.
Ili je ipak riječ o najgoroj splačini od goriva u cijeloj Europi, namijenjenoj specijalno za hrvatske seljake?
Mnogi su se osvjedočili da s rezervoarom goriva iz Austrije ili Njemačke prijeđu više kilometara nego s hrvatskim gorivom.
Naravno, dežurni podržavatelji hrvatske vlasti uvjeravati će okolinu da je to zbog prosječnog pada terena od 0,1%.
Srećom, na internetu se sve može izračunati.
A kad je razlika u kvaliteti goriva u Hrvatskoj i Europi toliko očigledna, kakav je tek plavi dizel?
Ili su u Hrvatskoj plugovi tupi?

To samo dokazuje kakvo je stanje kod nas, a najvećim djelom je to djelo naših ruku. Svi se za nešto uspiju izboriti samo mi ne. Kuknjavi smo i nikakvi. Jedino pitanje je kada će biti poticaji.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
906
Pa mi smo još na razini kada se otvoreno traži da sa plavim dizelom možeš raditi samo sebi ali ne i uslugu, pa da se sa plavim dizelom ne bi smjelo vozati okolo sa traktorom bez priključka ili da plavi dizel ne smije točiti u 'nepoljoprivredno' vozilo, na primjer viličar.... ja imam viličar bez kojeg doslovno ne mogu funkcionirati i točim u njega bijelo gorivo jer ušteda na tih 50-100 L godišnje goriva koje on potroši mi ništa u životu ne znači. Ali za viličar imam posebne spremnike u koje se toči gorivo samo za njega (ne ide na pumpu jer je daleko), dok je za sve ostalo plava nafta. I sve to 'da se ne bi oštetilo državu'. I da se može kontrolirati i kažnjavati. A svi znamo da su za kontrolu potrebni ljudi. Koji se moraju odnekud zaposliti. Ne pišem sada da se svi u državnoj administraciji zapošljavaju preko veze, ali probaj tamo naći posao, onak s ulice. I da, svi ti zaposlenici moraju biti pouzdani u striktnom provođenju zakona. Kao i oni inspektori koji su nadgledali nelegalno odlaganje EU otpada u Gospiću (i na drugim lokacijama, ne zaboravimo na to), svih onih +30 000 tona. A sada zamislite situaciju da može bilo tko nelegalno odlagati otpad u Hrvatskoj - koliko bi tek onda tog otpada bilo kod nas? A?
Tako da - lijeska i svi vi drugi kojima se sasvim logične misli motaju po glavama - nemojte javno postavljati takva pitanja, koja direktno ruše cijeli poredak u državi, dapače - na prvi pogled bezazlena pitanja - udaraju u same temelje političkog sistema. Kontrola je potrebna i nužna da se određene ljude može zaposliti, a ove koje se 'kontrolira' ujedno drži pod stalnim pritiskom da se uvijek zna 'tko je gazda' i 'tko nam sve daje i omogućava'.

sanjak

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2023
Poruka
160
Ja sam pitala u općini šta je sa isplatom za sušu, oni su rekli sa su sve podatke unjeli u aplikaciju i da čekamo isplatu.

Je da, sad čekamo da agencija objavi pa ponovo preko agroneta ali nikako dočekati
Ne kužim...što bi onda trebalo napraviti?meni su rekli da je to to,ako smo prijavili u općini.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,131
Ima li ikakvog smisla plavi dizel?
Nikakvog, treba ga ukinuti i napraviti zakonsku obavezu da se toče ClassPlus goriva u traktore marke imt, ursus, štore, torpedo, univerzal, zetor.... i ostale iz prošlog stolječa kakvih je najviše u pogonu kod naših poljoprivrednika i njihovih sopg, opg i ostalih izvedenica jer.... :ROFLMAO: :ppozdrav::ppozdrav:

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,776
U RH MOŽE biti plavi dizel jer to nasi prastari traktori mogu gutati.
Tko ima novi traktor sa CR sustavom ubrizgavanja, taj ima probleme s gorivom.
U bogatim zemljama koje Lijeska spominje nema IMT-a, ursusa, storea i slicnih pa im plavi dizel nema smisla

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,131
pa to sam i ja napisal.
Možda da uz zahtjev za gorivo prilože prometnu od traktora pa zaposle još jedno 50- 100 ljudi koji budu razvrstavali?

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
906
Ja mislim (a to je drek znati) da danas čak i plavi dizel odgovara normama goriva za motore sa CR (znači minimalni udio sumpora). A ovi motori koji su ekološki euro 5, 6 sa raznim 'recirkulacijama', EGRovima, filterima i katalizatorima itd. ionako se ne mogu napraviti da dugo, dobro i pouzdano rade na bilo kakvom gorivu, tako da tu onda nije gorivo krivo, nego nešto drugo.....

Seronjader

Član
Tu od
25 Lip 2025
Poruka
63
"Poljoprivredne ili voćne kulture za koje su u Hrvatskoj namijenjena sredstva odnose se na proizvodnju šljiva, lješnjaka, vinograde, krmno bilje te šećernu repu."
Nemojte se nadati van tih sektora,provjereno 100%

Najnoviji postovi

Na vrh