• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,672
Prenosim jedno razmišljanje o korištenju plave nafte u RH.
Ima li ikakvog smisla plavi dizel?
Ako u Austriji, Bugarskoj, Cipru, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj ili Švedskoj to nema nikakvog smisla, zašto bi ga imala Hrvatska?
U tim državama seljacima vraćaju trošarinu na gorivo.
U manjem dijelu država EU postoji sustav bojanog goriva i povrata trošarine.
A Hrvatska? U Hrvatskoj je za poljoprivredu isključivo namijenjen plavi dizel.
Kako se točno isplati imati sustav bojanja goriva, distribucije, posebne spremnike, ograničen broj prodajnih mjesta, posebne kontrole i druge troškove?
Svi ti troškovi, izgleda, nastaju da ne bi, eto, neki seljak svoju njivu poorao konjima, a onda kupio dizel za 1,40 eura i prodao ga za 1,80 eura.
Ili je ipak riječ o najgoroj splačini od goriva u cijeloj Europi, namijenjenoj specijalno za hrvatske seljake?
Mnogi su se osvjedočili da s rezervoarom goriva iz Austrije ili Njemačke prijeđu više kilometara nego s hrvatskim gorivom.
Naravno, dežurni podržavatelji hrvatske vlasti uvjeravati će okolinu da je to zbog prosječnog pada terena od 0,1%.
Srećom, na internetu se sve može izračunati.
A kad je razlika u kvaliteti goriva u Hrvatskoj i Europi toliko očigledna, kakav je tek plavi dizel?
Ili su u Hrvatskoj plugovi tupi?

To samo dokazuje kakvo je stanje kod nas, a najvećim djelom je to djelo naših ruku. Svi se za nešto uspiju izboriti samo mi ne. Kuknjavi smo i nikakvi. Jedino pitanje je kada će biti poticaji.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
903
Pa mi smo još na razini kada se otvoreno traži da sa plavim dizelom možeš raditi samo sebi ali ne i uslugu, pa da se sa plavim dizelom ne bi smjelo vozati okolo sa traktorom bez priključka ili da plavi dizel ne smije točiti u 'nepoljoprivredno' vozilo, na primjer viličar.... ja imam viličar bez kojeg doslovno ne mogu funkcionirati i točim u njega bijelo gorivo jer ušteda na tih 50-100 L godišnje goriva koje on potroši mi ništa u životu ne znači. Ali za viličar imam posebne spremnike u koje se toči gorivo samo za njega (ne ide na pumpu jer je daleko), dok je za sve ostalo plava nafta. I sve to 'da se ne bi oštetilo državu'. I da se može kontrolirati i kažnjavati. A svi znamo da su za kontrolu potrebni ljudi. Koji se moraju odnekud zaposliti. Ne pišem sada da se svi u državnoj administraciji zapošljavaju preko veze, ali probaj tamo naći posao, onak s ulice. I da, svi ti zaposlenici moraju biti pouzdani u striktnom provođenju zakona. Kao i oni inspektori koji su nadgledali nelegalno odlaganje EU otpada u Gospiću (i na drugim lokacijama, ne zaboravimo na to), svih onih +30 000 tona. A sada zamislite situaciju da može bilo tko nelegalno odlagati otpad u Hrvatskoj - koliko bi tek onda tog otpada bilo kod nas? A?
Tako da - lijeska i svi vi drugi kojima se sasvim logične misli motaju po glavama - nemojte javno postavljati takva pitanja, koja direktno ruše cijeli poredak u državi, dapače - na prvi pogled bezazlena pitanja - udaraju u same temelje političkog sistema. Kontrola je potrebna i nužna da se određene ljude može zaposliti, a ove koje se 'kontrolira' ujedno drži pod stalnim pritiskom da se uvijek zna 'tko je gazda' i 'tko nam sve daje i omogućava'.

sanjak

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2023
Poruka
160
Ja sam pitala u općini šta je sa isplatom za sušu, oni su rekli sa su sve podatke unjeli u aplikaciju i da čekamo isplatu.

Je da, sad čekamo da agencija objavi pa ponovo preko agroneta ali nikako dočekati
Ne kužim...što bi onda trebalo napraviti?meni su rekli da je to to,ako smo prijavili u općini.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,125
Ima li ikakvog smisla plavi dizel?
Nikakvog, treba ga ukinuti i napraviti zakonsku obavezu da se toče ClassPlus goriva u traktore marke imt, ursus, štore, torpedo, univerzal, zetor.... i ostale iz prošlog stolječa kakvih je najviše u pogonu kod naših poljoprivrednika i njihovih sopg, opg i ostalih izvedenica jer.... :ROFLMAO: :ppozdrav::ppozdrav:

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,774
U RH MOŽE biti plavi dizel jer to nasi prastari traktori mogu gutati.
Tko ima novi traktor sa CR sustavom ubrizgavanja, taj ima probleme s gorivom.
U bogatim zemljama koje Lijeska spominje nema IMT-a, ursusa, storea i slicnih pa im plavi dizel nema smisla

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,125
pa to sam i ja napisal.
Možda da uz zahtjev za gorivo prilože prometnu od traktora pa zaposle još jedno 50- 100 ljudi koji budu razvrstavali?

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
903
Ja mislim (a to je drek znati) da danas čak i plavi dizel odgovara normama goriva za motore sa CR (znači minimalni udio sumpora). A ovi motori koji su ekološki euro 5, 6 sa raznim 'recirkulacijama', EGRovima, filterima i katalizatorima itd. ionako se ne mogu napraviti da dugo, dobro i pouzdano rade na bilo kakvom gorivu, tako da tu onda nije gorivo krivo, nego nešto drugo.....

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,672
Gda gutam tudum i ja se osjećam kao ti stari traktori na plavcu. Ide, ali može i bolje od toga. Iberlauf trpi jako.

Na vrh