primarna djelatnost al ne cekam poticaje...tko ne vjeruje mogu i pokazat koliko sam zadnje 4g prijavljivao samo poticaja (cca 1/3 od ukupne povrsine koju zapravo radim...)...tko se je kod nas uzdao u poticaje ti su prvi propali i propadaju...
meni je covjek koji radi u agenciji prosle godine, mislim u listopadu, rekao da nas samo oko 12tisuca ima samozaposlenih, tj da nam je to primarna djelatnost od tadasnjih cca 160tisuca opg-a
a o prosjecnoj starosti nositelja opg-a bolje da ne pisem hahah...
U OPG u otac i sin, otac umirovljenik a sin plaća doprinose, natječaj za državnu zemlju koja se već nalazi u opg u, ugovor o zakupu glasi na oca, ako se otac(kao nositelj opga) natječe ima npr 100bodova,ako se sin(također kao nositelj tog istog opga u kojem je član ) mladi poljoprivrednik koji plaća doprinose natječe ima 98bodova,tj ima bodova kao svaki mladi poljoprivrednik koji se javi na tu česticu , nije važno što je on bio član tog opga koji je uredno plaćao zakup i doprinose, ali ako otac umre sin ima prvenstvo zakupa, kod nas u Neretvi još čovjek ima zemlju i ugovor a umro npr prije 7-8godina, uglavnom ništa nije normalno, mladi bi htjeli radit a politika im ne da zemlju, to nisu državni natječaji za državnu zemlju već općine i gradovi raspisuje natječaj za državnu zemlju i nakon prijave 80% poljoprivrednika ima isti broj bodova onda oni podijele svojima, kod nas na istoj adresi ima 3-7 opga, majka, čača, sestra, sin,baba, did, neki su probali i na čuku otvoriti ali nije moglo, a ova vinogorja Komarna sve državna zemlja ugovori na 50god, turizam, pogled na peljeski most, a ima ih koji Sade lozu na mrkenti, brodice od 7metara vezane za lozu, cementirana obala, svi ti su HDZovi primarni poljoprivrednici, Hrvatski branitelji koji svi zajedno nemaju 1dan rata, ovo što sam napisao odnosi se na Opuzen