• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

mmpoljo

Aktivni član
Tu od
5 Velj 2023
Poruka
193
Jako velike veze poticaj ima s tim šta sam napisao!
Axial, prema najnovijim informacijama i što je dobio informacije u agenciji u Osijeku, kod mene i kod kuma 2026 će biti potpuno bez poticaja. Kod nas trojice prihodi su isključivo od poljoprivrede! Od kuma i kolege žene rade za minimalac, a i moja je skoro na minimalcu (860e mislim zadnja plaća, al sad je na porodiljnom). Tako da kod nas nema financiranja poljoprivrede iz drugih izvora :)
''... ja smatram da su poticaji krajnje štetni po poljoprivredu ali i po cijelo društvo jer dugoročno izazivaju cijeli niz štetnih posljedica.'' Tko ovo pročita s velikim razumijevanjem shvatit će našu priču ''poljoprivreda bez poticaja''
Lijeska nikakvi fondovi!! Priznajem jesmo išli, probali u početku ali nismo prošli ni na jednom! I iskreno, drago nam je što nismo prošli!
Gledam i ne vjerujem, komentari su (barem kako su komunicirani) na razini "u zdrav mozak".
Ni jedan konkretan primjer/savjet zašto (u današnjoj okolini/situaciji), ne uzeti poticaje ako se ionako već radi.
Ne kažem usmjeravati/prilagođavati poljoprivredne aktivnosti poticajima, već samo uzeti ono šta se relativno usput može uzeti.

npr ako ionako održavam voćnjak, onda je ove osnovne poticaje za njih toliko jednostavno dobiti, da već moraš biti jači genijalac da nađeš razlog zašto to ne učiniti. Možeš dati neki konkretan razlog zašto ne?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,340
Samo pusta slova bez ikakvih brojki i računa. Ako živim od poljoprivrede i obrađujem npr. 30 ha zemlje onda na njoj moram sijati dohodovne kulture koje mi omogućavaju dobit da mogu pristojno živjeti i ulagati u strojeve. Koje su to kulture da daju takvu dobit? Pšenica sa cijenom od prije 25 godina ili kukuruz? Koliko pratim vidim da je jedino suncokret imao pristojnu cijenu, ali je urod bio slab. Ako mogu toliko ulagati u strojeve znači da imam i veliki promet iz kojeg proizlazi dobit. To znači da sam najvjerojatnije u sustavu PDV-a i da imam još i trošak knjigovođe ili sam barem u RPO-u i plaćam paušal. Dobit mi je takva da mi nije bitno da li primam poticaje ili ne. Ne da mi se baktati sa papirima i agencijom i ne želim da me nitko prati pa mi je lakše da ni ne radim prijavu za poticaj. Ponovno velim svaka čast takvima koji su pronašli proizvoditi ono što nosi toliku dobit, a drugi se toga ne mogu dosjetiti. No bez brojki i računice teško mi je povjerovati koja je to proizvodnja osim plasteničke proizvodnje ili možda voćarstva. Znam jednog koji se bavi poljoprivredom i veli mi da je njegov najveći uspjeh što je omogućio svojoj ženi da ne mora raditi. Imaju sedmero male djece.

tale

Član
Tu od
13 Lip 2018
Poruka
98

U 2026:
(3) Jedinični iznosi potpore za Prijelaz na ekološki uzgoj i Održavanje ekološkog uzgoja jesu:
– za višegodišnje nasade:
a) orah i lijeska, uključujući mješovite nasade ostalih voćnih vrsta koji uključuju vrste orah i lijeska 516,00 EUR/ha
b) masline i vinova loza 754,00 EUR/ha
c) ostale voćne vrste, koje ne uključuju vrste orah i lijeska, uključujući mješovite nasade ostalih voćnih vrsta koji ne uključuju vrste orah i lijeska 1.074,00 EUR/ha

U 2025:
(2) Jedinični iznosi potpore za Prijelaz na ekološki uzgoj i Održavanje ekološkog uzgoja jesu:
– za višegodišnje nasade:
a) orah i lijeska 516,00 EUR/ha
b) masline i vinova loza 754,00 EUR/ha
c) ostale voćne vrste, koje ne uključuju vrste orah i lijeska 1.074,00 EUR/ha
d) mješoviti nasadi ostalih voćnih vrsta 1.074,00 EUR/ha

Imam jednu arkod parcelu od 5ha. cca 4h sljive i 1ha oraha, prijavljenu kao mjesoviti nasad. Jel to sad ispada da ce mi prepolovit poticaj zato sto imam orah?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,340
U pravilniku tako piše. Što će agencija i kontrole na terenu napraviti to je nepoznanica. Pisalo je tako isto i prošle i predprošle godine.

Travica

Dobro znana faca
Tu od
26 Tra 2023
Poruka
303
Neće bit ništa,,,prošli tjedan nama receno da nemaju nikakva saznanja o tom da se javimo iza 15 ako bude kakvih novosti,,,pišem o 2 turi isplata!!!!

Najnoviji postovi

Na vrh