Samo pusta slova bez ikakvih brojki i računa. Ako živim od poljoprivrede i obrađujem npr. 30 ha zemlje onda na njoj moram sijati dohodovne kulture koje mi omogućavaju dobit da mogu pristojno živjeti i ulagati u strojeve. Koje su to kulture da daju takvu dobit? Pšenica sa cijenom od prije 25 godina ili kukuruz? Koliko pratim vidim da je jedino suncokret imao pristojnu cijenu, ali je urod bio slab. Ako mogu toliko ulagati u strojeve znači da imam i veliki promet iz kojeg proizlazi dobit. To znači da sam najvjerojatnije u sustavu PDV-a i da imam još i trošak knjigovođe ili sam barem u RPO-u i plaćam paušal. Dobit mi je takva da mi nije bitno da li primam poticaje ili ne. Ne da mi se baktati sa papirima i agencijom i ne želim da me nitko prati pa mi je lakše da ni ne radim prijavu za poticaj. Ponovno velim svaka čast takvima koji su pronašli proizvoditi ono što nosi toliku dobit, a drugi se toga ne mogu dosjetiti. No bez brojki i računice teško mi je povjerovati koja je to proizvodnja osim plasteničke proizvodnje ili možda voćarstva. Znam jednog koji se bavi poljoprivredom i veli mi da je njegov najveći uspjeh što je omogućio svojoj ženi da ne mora raditi. Imaju sedmero male djece.
zbog pogrdnih komentatora iz inboxa su ostala samo pusta slova i izostali detalji...
sijem 12kultura, na 1/3 površine ove klasične a ostatak ostale ne tako popularne (bar što se tiče uzgoja tih

)...u pitanju čisto ratarstvo ali ne ratarenje gdje su 99% kulture koji svi siju..tj bar se vode te kulture pod ratarstvo, zadnji put kad sam provjeravao nisu spadale pod povrće il šta ti ja znam..
Oh itekako imam kontrola i papirologije (ali dijelom i mojom krivicom jer sam picajzla i volim sve po PS-u) ali drastično manje kontrole i posjete nego kad sam prijavljivao poticaj što mi ostavlja više vremena za ono bitnije! Ove godine samo dvije i jedna je bila za poticaj jer satelit od magle nije vidio da je parcela obrađivana i da je nešto raslo u tih godinu dana..jbmu nije magla bila 365 dana 🤷♂️ al i dalje se crveni i nakon slikanja i dokazivanja..
95% sve prodajem od kuće i s dostavom i za svaku kilu izdajem račun! U sustavu PDV-a. Uredno sve plaćam. Iako imam jako puno upita za prodaju bez računa, ipak odbijam pa je i jednim dijelom izgubljen solidan broj kupaca tj bolje rečeno brzina prodaje, ovako se prodaje roba kroz čitavu godinu, a kad bi prodavo i nešto ispod 'radara' otišla bi sva roba jako brzo zbog potražnje trenutno te iste, ali ne treba se igrati, vrag nikad ne spava! 2025 sam imao potražnju i više od duplo proizvedene količine ali jbg nema ovdje slobodnih površina za povećanje proizvodnje a i već ovako je hrpa posla a plaćat više od 200e/jutru zakup iz principa ne želim iako se zasad uklapam da bez problema plaćam 3x veću cijenu zakupa od trenutne prosječne ali ne. Da su svi tako razmišljali sad ne bi bilo ovih nebuloza od 500e/jutro zakup i bilo bi većini lakše..Tak da smatram da velikim dijelom smo i sami sebi krivi što je takva situacija kod većine što se tiče zarade u poljoprivredi i na ovim klasičnim kulturama (pšenica, ječam, kukuruz..), jer dosta tih troškova proizvodnje smo sami sebi nabili kroz godine! Svi spominju i krive samo sjemenske i zaštitne kuće, otkupna mjesta itd a nitko npr da spomene cijenu privatnog zakupa i zemlje koliko je skočila?!? Eh pošto smo to sami dizali to se ne (smije) priča (-ti)

Jel se tko zapitao koliko je skočila cijena privatne zemlje od prije 20g i sada?! Kod mene u okolici daleko više nego što su npr sjemenske kuće povećale svoje proizvode kroz taj isti raspon godina ALI TO SE NE SMIJE PRIČATI

okrivi njih a sebe ćemo izostaviti...Nije meni samo RWA il Sygenta il PIONEER dizali cijene zemlje tj troškove proizvodnje nego i susjed Joža i Franja i sad da krivim samo sjemenske kuće i ostalu ekipu a Jožeka i Franceka izostavim nekak se s mojim načelima ne slaže...🤷♂️
Evo ove godine se je kod nas u okolici na pšenici 'moglo' solidno zaraditi čak i na ove cijene, dosta je curilo kod ozbiljnijih proizvođača (ne mislim na velike samo...) ali ta 'zarada' se istopila kod većine jer je od dobiti otišlo 800-900e/ha samo na zakup tj sva zarada i došlo se do duga..
I da ne bude da se slažem s tom cijenom (za ove dežurne sarkastičare i provokatore da unaprijed odgovorim), ne slažem se, jer tko bi se imalo normalan slagao da mu plaća bude kao prije 20g a cijena troškova trenutna, pitajte nekog radnika tko radi 8-satnu smjenu jel bi radio to sad za plaću od prije 20g, čovjek bi pomislio da si lud a možda bi i popio šamar kao jedan u ulici kad je pitao radnicu u trgovini..
Eh sad, imam dvije opcije; grupa1 gdje biram sijati klasične kulture koje nisu dohodovne kao 99% kolega i prijavljivati poticaj kao svi, živcirati se zbog neisplaćenog poticaja i gubiti živce zbog slikanja, neispunjenih zadataka jer sam taj poticaj računao u svojoj kalkulaciji kao potencijalnu dobit (tj 'proračunu' za sljedeću godinu..a dovoljno je već da ti isplate samo 15-20% manje da ti se 'poremete' neki planovi za daljnji razvoj, ili da odgode isplatu poticaja a računi i kamate stižu) i konstantno kukati kako se ništa ne isplati i kako je svemu kriva država
ili ću izabrati grupu2 i upustiti se u težu opciju sa više posla ali daleko dohodovniju (i debelo više posla), sijati nešto što se prvi put ovdje sije, bez iskustva, učiti o novim kulturama itd. Vjerujem da će se 100% složiti sa mnom da je opcija grupa1 lakša

uvik je bilo lakše kukati nego prilagodit se..
A grupa2 donosi sa sobom uz veću zaradu i više kontrola i kućnih posjeta i inspekcija jer je i gospodi iz agencije i ministarstva to sve novo il su samo glupi i lijeni pa lakše pisati nisi ispunio/odradio!?
Eh sad zlatno pitanje koje su to kulture?! Ukratko, nije ni meni bilo rečeno, skupio sam muda, istraživao,proučavao, isprobavao i upustio se u tu priču, tko ne riskira ne profitira..
A ako se poslože neke kockice i uspijem ženu nagovorit da da otkaz uskoro ću ju onda zaposliti kod sebe..