• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

Barka91

Aktivni član
Tu od
26 Tra 2023
Poruka
165
Po ovome sto je ministar izjavio, znaci da bi isplata trebala nekom logikom krenuti u 2.mjesecom pa do 1.4. sve isplatiti kao sto je i sam rekao “na vrijeme”, medjutim kako ovdje u nasoj lijepoj nema bas puno logike i i sve te isplate do sada su dolazile kako se kome hoce, toplo se nadam makar da ce 1.4. nesto biti na racunu 😵‍💫

Nana

Član
Tu od
18 Svi 2022
Poruka
39
Imala sam jedan komad zemlje koji mi je sestricna dala da ga obrađujemo. Imali smo ugovor koji jos vrijedi. Ali ajde traze me ugovor i napravimo mi novi na neograniceni rok. Ugovor na iznos 0,00 naknade. I sad njoj na taj iznos dođe rijesenje za placanje poreza. Nesto malo al svejedno. Ima li netko slicnu situaciju?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,352
Svi. Moral sam plaćati porez na zemlju roditelja koje sam uzdržaval i u čijoj sam kući živjel. Prije su i bili članovi opg-a, dok ga nisu pretvorili u sopg.

Nana

Član
Tu od
18 Svi 2022
Poruka
39
Nema ugovora sa 0,00, javni bilježnik šalje u poreznu i oni procjenom zaduže porez
Znači, tebi netko ne može dati svoju zemlju da je obrađuješ bez naknade? Kako onda državna zemlja kad je u zakupu, znači li to da onda država isto placa porez? :)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,613
Nemoj se zamarati sa nečime što ne možeš promijeniti. Pravila su trenutno takva. Kako ih promijeniti? To je pitanje za milijun narančastih dolara.

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
371
Nekad su bili kmetovi pa su 50 posto svega davali kralju, danas se ti kmeto i zovu radnici pa 37.5 posto daju drzavi od place, pa jos nakon toga kaj ti ostane 25 posto dajes za porez, znaci danas dajemo drzavi 62.5 posto 🤣 zakljucak nisu place male nego jednostavno drzava previseuzima vise neg da si kmet🤣

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,613
Kmetovi su se nekada znali i pobuniti. Danas svi šute i griju se kraj toplih peći. Zaključak -znači da je ovo kaj ti ostane dosta da se dobro živi i da nema glada. Ili je nešto drugo posrijedi?

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
201
Imala sam jedan komad zemlje koji mi je sestricna dala da ga obrađujemo. Imali smo ugovor koji jos vrijedi. Ali ajde traze me ugovor i napravimo mi novi na neograniceni rok. Ugovor na iznos 0,00 naknade. I sad njoj na taj iznos dođe rijesenje za placanje poreza. Nesto malo al svejedno. Ima li netko slicnu situaciju?
Ako je ugovor o zakupu porezna to odmah gleda kao da ti plaćaš zakupninu tj sestrična prima dohodak koji se mora prijaviti poreznoj! Nebitno šta napisali, oni redovno provjeravaju tržišne cijene zakupa u vašem kraju i na temelju toga šalju tj 'ažuriraju' iznos koji se treba platiti. Kolega je stavio 5e pa mu je već sljedeći mjesec stiglo rješenje gdje je utvrđeno da je tržišna cijena 190e i samim tim veći porez dosta...
Porez na dohodak od imovine ide na sav prihod koji ostvariš davanjem imovine u najam/zakup!!

Probajte napraviti 'Ugovor o posudbi' ili 'Ugovor o besplatnom korištenju poljoprivrednog zemljišta' gdje jasno mora biti naznačeno da nema naknade, tj vlasnik parcele nema prihod od toga i ne bi trebalo biti poreza. Ugl, mora biti napisano pravno jasno! Čim je ugovor naslovljen 'Ugovor o zakupu' porezna ima osnovu za porez!!

E sad, što se tiče 'Ugovora o plodouživanju' porezna taj ugovor tumači/tretira kao da je vlasnik zemljišta prenio pravo korištenja koje ima neku ekonomsku vrijednost i onda taj ugovor o plodouživanju tretira kao drugi dohodak ili dohodak od imovine tj plodouživanje se porezno gleda kao imovinska korist i samim time ima osnovice za porez jer porezna tumači ekonomsku korist a ne obiteljsku namjeru!

Na vrh