Znači, tebi netko ne može dati svoju zemlju da je obrađuješ bez naknade? Kako onda državna zemlja kad je u zakupu, znači li to da onda država isto placa porez?Nema ugovora sa 0,00, javni bilježnik šalje u poreznu i oni procjenom zaduže porez
Ako je ugovor o zakupu porezna to odmah gleda kao da ti plaćaš zakupninu tj sestrična prima dohodak koji se mora prijaviti poreznoj! Nebitno šta napisali, oni redovno provjeravaju tržišne cijene zakupa u vašem kraju i na temelju toga šalju tj 'ažuriraju' iznos koji se treba platiti. Kolega je stavio 5e pa mu je već sljedeći mjesec stiglo rješenje gdje je utvrđeno da je tržišna cijena 190e i samim tim veći porez dosta...Imala sam jedan komad zemlje koji mi je sestricna dala da ga obrađujemo. Imali smo ugovor koji jos vrijedi. Ali ajde traze me ugovor i napravimo mi novi na neograniceni rok. Ugovor na iznos 0,00 naknade. I sad njoj na taj iznos dođe rijesenje za placanje poreza. Nesto malo al svejedno. Ima li netko slicnu situaciju?
Hvala na info. Znači i ugovor o posudbi bi prosao u Apprrr-u?Ako je ugovor o zakupu porezna to odmah gleda kao da ti plaćaš zakupninu tj sestrična prima dohodak koji se mora prijaviti poreznoj! Nebitno šta napisali, oni redovno provjeravaju tržišne cijene zakupa u vašem kraju i na temelju toga šalju tj 'ažuriraju' iznos koji se treba platiti. Kolega je stavio 5e pa mu je već sljedeći mjesec stiglo rješenje gdje je utvrđeno da je tržišna cijena 190e i samim tim veći porez dosta...
Porez na dohodak od imovine ide na sav prihod koji ostvariš davanjem imovine u najam/zakup!!
Probajte napraviti 'Ugovor o posudbi' ili 'Ugovor o besplatnom korištenju poljoprivrednog zemljišta' gdje jasno mora biti naznačeno da nema naknade, tj vlasnik parcele nema prihod od toga i ne bi trebalo biti poreza. Ugl, mora biti napisano pravno jasno! Čim je ugovor naslovljen 'Ugovor o zakupu' porezna ima osnovu za porez!!
E sad, što se tiče 'Ugovora o plodouživanju' porezna taj ugovor tumači/tretira kao da je vlasnik zemljišta prenio pravo korištenja koje ima neku ekonomsku vrijednost i onda taj ugovor o plodouživanju tretira kao drugi dohodak ili dohodak od imovine tj plodouživanje se porezno gleda kao imovinska korist i samim time ima osnovice za porez jer porezna tumači ekonomsku korist a ne obiteljsku namjeru!
Osobno što se tiče APPPRR-a ne mogu potvrditi jer privatnu zemlju ne prijavljujem pod poticaj, tj zadnjih par godina sam samo državnu prijavljivao za poticaj al od ove godine vjerojatno ni državnu tj prijavit samo 1ha..Hvala na info. Znači i ugovor o posudbi bi prosao u Apprrr-u?