Propali Poljoprivrednik
Iskusan lik
- Tu od
- 25 Lip 2014
- Poruka
- 3,882
Sačeto, o prvom aprilu su rekli, pače da bidne aprilililili... Pomalo samo ljudi, biče zasve.
Znaju i to probit 🤣 domoljubi naši čista srca ❤️Kad je krajnji rok za isplatu, 30.06.?
Ti si profulo skroz konzervacijsku obradu, njen cilj je da se ne ore i što manje po zemlji čeprka i da što manje ta ista bude gola, bez zelenjave ili usjeva 🤣Info od susjeda koji je bio na predavanju sad u petak, on je u tim eko shemama pa mora.
Na predavanju im je rečeno, tj pisalo i na slajdu da po novom tko preuzima jednogodišnju obvezu za konzervacijsku poljoprivredu da ne smije to orati ili obrađivati do 31.12 tekuće godine. Tj tek od 01.01.
Koliko sam ga razumio, više za kontrole, posebno za konzervacijsku eko shemu, ne gledaju proizvodnu/agronomsku godinu (od 15.08 do 01.10) nego provedbenu godinu, tj godinu prijave poticaja a to je od 01.01 do 31.12.
Znači, po njihovom bolje je obrađivati i gaziti po tlu kad je vlažno (npr siječanj) nego u listopadu/studenom prethodne godine kad je suvlje....nema šta, prava REGENERACIJSKA poljoprivreda
Evo čak, iz znatiželje sam se prijavio sad na sljedeće predavanje za ekosheme iako nisam obvezan, čisto da se malo nasmijem i upitam šta je bolje za tlo..jer navodno da im je bio neki dr.mr profesor ugl zagovornik regenerativne poljoprivrede pa im pričao o benefitima konzervacijske..čisto me zanima kako je to sad benefit za tlo?!?🤷♂️
@Gustavo Ja sam prije 5g dobio sredinom rujna za prethodnu godinu,a dotad nije bilo ni lipe! Prošle godine par kolega iz sela je prve pare vidjelo u 10mj za 2024.g, dotada isto ništa nisu bili dobili. Jedan kolega se hvalio da nikad više nije imao toliko para odjednom na računu kao tad, jer su mu svi novci što je trebao dobiti od predane robe za pšenicu,ječam,uljanu i kukuruz zajedno s poticajem sjelo kroz tih 10dana u listopadu.
Benefit konzervacijske obrade je u tome da biljni ostaci što više ostaju na površini, a to znači zaštita tla od erozije vode, prevelikih temperatura ljeti i niskih temperatura zimi. (Sasvim suprotan pristup od jesenskog oranja i očekivanja da erozija odradi dio obradu.) Kako to postići pitanje je sad. Kako u agenciji imamo zaposlene birokrate koji vole sve definirati netko je morao donijeti nekakva pravila te igre. I tako je izbačen plug i umjesto njega ubačen gruber kao oruđe kojim bi se obradilo u takvom sustavu (dobro za početak), onda je određeno da tlo mora biti pokriveno biljnim ostacima i međukulturama da se izbjegne erozija. Nažalost kada prođeš gruberom malo tih biljnih ostataka ostane na površini, ali barem za razliku od pluga biljni ostaci ne završavaju na dnu brazde nego bivaju izmješani u cijelom profilu koji se obrađuje. Onda je bitno da se tlo u proljeće obrađuje (gruberom) što kasnije (takva su pravila igre) tako da i te međukulutre svojim rastom i biljnom masom doprinesu organskoj tvari u tlu (i još nekim drugim procesima). Naravno optimalno bi bilo posijati međukulturu direktnom sjetvom tako da biljni ostaci ostanu na površini tijekom zime (a tako je i jedino isplativo). Ideja je da tlo što kraće vremena bude 'golo', izloženo elementima vjetra (isušivanje) vode (ispiranje, erozija). Ima tu još elemenata ali uglavnom to je glavna ideja reducirane obrade, kako su je zamislili.Info od susjeda koji je bio na predavanju sad u petak, on je u tim eko shemama pa mora.
Na predavanju im je rečeno, tj pisalo i na slajdu da po novom tko preuzima jednogodišnju obvezu za konzervacijsku poljoprivredu da ne smije to orati ili obrađivati do 31.12 tekuće godine. Tj tek od 01.01.
Koliko sam ga razumio, više za kontrole, posebno za konzervacijsku eko shemu, ne gledaju proizvodnu/agronomsku godinu (od 15.08 do 01.10) nego provedbenu godinu, tj godinu prijave poticaja a to je od 01.01 do 31.12.
Znači, po njihovom bolje je obrađivati i gaziti po tlu kad je vlažno (npr siječanj) nego u listopadu/studenom prethodne godine kad je suvlje....nema šta, prava REGENERACIJSKA poljoprivreda
Evo čak, iz znatiželje sam se prijavio sad na sljedeće predavanje za ekosheme iako nisam obvezan, čisto da se malo nasmijem i upitam šta je bolje za tlo..jer navodno da im je bio neki dr.mr profesor ugl zagovornik regenerativne poljoprivrede pa im pričao o benefitima konzervacijske..čisto me zanima kako je to sad benefit za tlo?!?🤷♂️
@Gustavo Ja sam prije 5g dobio sredinom rujna za prethodnu godinu,a dotad nije bilo ni lipe! Prošle godine par kolega iz sela je prve pare vidjelo u 10mj za 2024.g, dotada isto ništa nisu bili dobili. Jedan kolega se hvalio da nikad više nije imao toliko para odjednom na računu kao tad, jer su mu svi novci što je trebao dobiti od predane robe za pšenicu,ječam,uljanu i kukuruz zajedno s poticajem sjelo kroz tih 10dana u listopadu.