Neke naznake su da hoće li uopće vam više ikad biti 'isplate za sušu' ako se nastave ovakve godine. Jer EU vjerojatno od 1.1.2027 uvodi novi pravilnik gdje će se suša računati na temelju prosjeka prinosa prethodnih 3-5g u vašem kraju. Znači nije više suša ako rodi 5 t/Ha a potencijal vašeg kraja je npr 10+ t/ha kukuruza kao u normalnim godinama. Ako su npr prethodne 3g bili prinosi kukuruza kod vas 3, 5 i 4 t/ha i ove godine vam rodi 4t/ha prema tom prijedlogu kod vas 'nema suše' 🤷♂️
kolega Ivan KC vam je rekao, nema suše za 2025, samo za šećernu repu (što će vjerojatno otići na račun šećerane), voćare i vinogradare nešto sitno.
A koliko sam čuo od kolega koji osiguravaju, od suše ove godine u njihovim osiguranjima nisu mogli osigurati, samo od leda, oluje itd. Tako da, 'priprema se teren polako'...
Tko nije započeo, tj bolje rečeno pri kraju s procesom transformiranja poslovanja njegovog opg-a tj gospodarstva u nešto dohodovnije, itd ukrako naj**** je......
A prije cca mjesec dva sam pročitao negdje da se ide uskoro kroz 2-3g i na to da poticaj primaju samo kolege koji su zaposleni samo na svom OPG-u tj vjerojatno više neće biti moguće 'jednom guzicom na dvije stolice', il si u tome ili nisi...Mada teško mi u to povjerovati, mislim da će ići prvo postupno, prvo će vjerojatno kolegama koji su još negdje zaposleni dosta srezati poticaj pa će svatko morati sam odlučiti šta mu je isplativije...