• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Isplata poticaja

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,527
Prema odobrenju Europske komisije za naknadu šteta od elementarnih nepogoda iz 2025. godine, potpora za poljoprivrednike u Hrvatskoj odobravat će se isključivo za pet kultura: [1]
  • Šljive: proizvodnja voća pogođena mrazom i sušom.
  • Lješnjaci: nasadi koji su pretrpjeli značajne gubitke prinosa.
  • Vinogradi: vinova loza stradala uslijed ekstremnih klimatskih prilika.
  • Lucerna: krmni usjevi pogođeni nepovoljnim vremenskim uvjetima.
  • Šećerna repa: industrijsko bilje koje je pretrpjelo ozbiljne gubitke. [1, 2]
Hrvatskoj je kroz ovaj paket dodijeljeno 4,4 milijuna eura iz europske poljoprivredne rezerve. Država ima mogućnost povećati taj iznos do 200 % iz nacionalnog proračuna. Isplate krajnjim proizvođačima moraju se završiti najkasnije do 28. veljače 2027. godine. [1, 2]

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
338
Neke naznake su da hoće li uopće vam više ikad biti 'isplate za sušu' ako se nastave ovakve godine. Jer EU vjerojatno od 1.1.2027 uvodi novi pravilnik gdje će se suša računati na temelju prosjeka prinosa prethodnih 3-5g u vašem kraju. Znači nije više suša ako rodi 5 t/Ha a potencijal vašeg kraja je npr 10+ t/ha kukuruza kao u normalnim godinama. Ako su npr prethodne 3g bili prinosi kukuruza kod vas 3, 5 i 4 t/ha i ove godine vam rodi 4t/ha prema tom prijedlogu kod vas 'nema suše' 🤷‍♂️
kolega Ivan KC vam je rekao, nema suše za 2025, samo za šećernu repu (što će vjerojatno otići na račun šećerane), voćare i vinogradare nešto sitno.

A koliko sam čuo od kolega koji osiguravaju, od suše ove godine u njihovim osiguranjima nisu mogli osigurati, samo od leda, oluje itd. Tako da, 'priprema se teren polako'...
Tko nije započeo, tj bolje rečeno pri kraju s procesom transformiranja poslovanja njegovog opg-a tj gospodarstva u nešto dohodovnije, itd ukrako naj**** je......
A prije cca mjesec dva sam pročitao negdje da se ide uskoro kroz 2-3g i na to da poticaj primaju samo kolege koji su zaposleni samo na svom OPG-u tj vjerojatno više neće biti moguće 'jednom guzicom na dvije stolice', il si u tome ili nisi...Mada teško mi u to povjerovati, mislim da će ići prvo postupno, prvo će vjerojatno kolegama koji su još negdje zaposleni dosta srezati poticaj pa će svatko morati sam odlučiti šta mu je isplativije...

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,801
Prema odobrenju Europske komisije za naknadu šteta od elementarnih nepogoda iz 2025. godine, potpora za poljoprivrednike u Hrvatskoj odobravat će se isključivo za pet kultura: [1]
  • Šljive: proizvodnja voća pogođena mrazom i sušom.
  • Lješnjaci: nasadi koji su pretrpjeli značajne gubitke prinosa.
  • Vinogradi: vinova loza stradala uslijed ekstremnih klimatskih prilika.
  • Lucerna: krmni usjevi pogođeni nepovoljnim vremenskim uvjetima.
  • Šećerna repa: industrijsko bilje koje je pretrpjelo ozbiljne gubitke. [1, 2]
Hrvatskoj je kroz ovaj paket dodijeljeno 4,4 milijuna eura iz europske poljoprivredne rezerve. Država ima mogućnost povećati taj iznos do 200 % iz nacionalnog proračuna. Isplate krajnjim proizvođačima moraju se završiti najkasnije do 28. veljače 2027. godine. [1, 2]
Hahahaha, koja smijurija.....oni odobre naknadu štete od suše za lucernu. Ne znam jel postoji u kontinentalnom dijelu biljka koja bolje podnosi sušu od lucerne.... toliko o stručnom kadru

Najnoviji postovi

Na vrh