• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Izgradnja/postavljanje PLASTENIKA

Bridger

Član
Tu od
16 Pro 2014
Poruka
79
Dali se može dovoljno dobro provjetravati plastenik 8m širine 50 dužine, bez bočnog provjetravanja? Oranica gleda na sjever, tako bi isto postavio i navedeni plastenik. Plastenik bi vrlo vjerovatno bio iz Agroservis proizvodnje. Namjena bi bila paprika uglavnom. Trenutno imam 3 duhanca, od toga 2 ću staviti u uporabu dok je treći zakrčen sa nebuloznim stvarima.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Na 40 metara je za ljetnih žega u plasteniku znatno ugodnije boraviti i raditi nego vani, bez bočnog provjetravanja. E sad na 50 nemam iskustva, premda ako ti je plan postaviti plastenik negdje gdje će ti biti na oku onda sigurno bolje s bočnim, ali ako je negdje u polju kao kod mene, onda definitivno bez bočnog. Vjetar radi čuda, a ako nisi spreman za 3 minute zatvoriti plastenik onda ga bolje i ne otvaraj...
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Eto mene s novim problemom. Imam plastenike u polju, ograđeno, blizu je šuma, ali i susjedova kuća. Danas otkrivene tri rupe na polovici plastenika. Plastenik je visok cca 3,5 m. Bočne ravne strane 1,5 m. Rupe su napravljene bliže vrha plastenika, dvije sjedne strane, jedna s druge. Najlon je rasčupan ko da ga je kidalo zubima. Budući da je vlažno na najlonu se naziru tragovi neke živine, ali bilo je već mračno, ja mala, dioptrija velika, lovačkog iskustva nemam (jedini ulov muž) pa molim pomoć. Jel se to nekome desilo i koja bi živina to napravila. Bojim se ako krene dalje, na sva 4 plastenika proljetos stavljena nova folija. E da znam fotke stavljati pa da bude jasnije.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
rupe zašij s nekim uv otpornim poliesterskim koncem, onako ko zakrpa

pripazi ako se negdje počeo parati najlon, zasili ga onako pod 90 stupnjeva da nejde dalje

ako je na toj visini mislim da je u pitanju neka ptica ili ? odakle je živina izašla ako je upala u plastenik ? treba vidjeti po danu definitivno

u krajnjem slučaju ako se nastavi, klopa za posjetitelja
 

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Rupe zalijepi trakom za krpanje i to sa obje strane.
qn3h8w.jpg
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Hvala, ali ljepljenje neće pomoći iz više razloga. Najlon je vlažan i nema šanse da se osuši na ovom vremenu, a još važnije je da bi zakrpe mogla stavljati samo s unutarnje strane jer je izvana nemoguće. Plastenike imam već dvadesetak godina i nikad najlon nije stradao na ovaj način, evo izgleda kao da ga je pas žvakao. Bi li vrane napravile takvo što?
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Da, bit će da su vrane. E sad kako ih zaustaviti da ne stradaju ostali plastenici. strašila ne pale. One su lukave živine. Topovi i ostala zvučna pomagala ne dolaze u obzir. Susjed bi mene nakon tri dana nagurao u top i ispalio. Ona silna čuda tehnike (ultrazvučna i tko zna kakva sve ne) su skupa, a ja im osobno ne vjerujem. Podsjećaju me na uređaje za tjeranje krtica. Kupio davno susjed skupe igračkice iz Njemačke da otjera krtice, a ono nakon par dana krtice iz pola sela došle k njemu i napravile feštu. Mislim da sam negdje spremila kazete (trake za magnetofon) toga se baš ne sjećaju svi forumaši zar ne, pa ih mislim razvuči preko plastenika, možda pomogne. Te sam trake koristila kad su ptice kljucale salatu, jedna napeta traka cca pola metra od zemlje iznad reda salate i stvar štima. E sad hoće li otjerati vrane vidjet ćemo. Ako netko ima ideju ili iskustvo lijepo molim za pomoć.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,519
Zakrpu izrezati od istog najlona, prislonit na rupu, komad novina preko toga, a iza nek neko drzi nesto tvrdo i predje se peglom preko novina i najlon ko novi...
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Hvala, ali problem je kaj nemam krila pa ne mogu držati s vanjske strane jer su gospođe oderale pri vrhu. Darijuse ja slabo ciljam, možda bi pomogao top na sačmu.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ajmo da ti riješimo problem - ovo nisi čula od jedne ljubiteljice živine, zadrte do kostiju.
Uzmi alu foliju,onu kućnu,kupi dvije kile srdelica i nareži ih na sitne komadiče.Izmješaj sa tekučim otrovom za štakore, i na komade folije pomeči hrpice i razmjesti na svakih desetak - petnaestak metara oko plastenika.
Folija svjetluca i privlači pažnju vranama kada lete. Sve budu pojele,i neće se više vratiti.Kada počnu ugibati,one točno znaju gdje su pojele to što im škodi,i ne samo da neće one doći - obavijestiti će sve koje znaju da tu ne idu.One su jako inteligentne - ja nisam mogla vjerovati kada sam shvatila da nas prepoznaju - meni su radile štetu na vanjskom paradajzu,i kada sam god došla, tjerala sam ih.Nakon nekog vremena,primjetila sam da su same odletjele kada bih se približila na pedesetak metara. A petnaestak metara od njih su susjedi radili na svojoj zemlji i nisu ih šmirglale pet posto.Sjedile na stupovima,kljucale.....
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Ovo vrijedi probati, ograđeno je pa neće stradati peseki i druge životinje. Ja sam danas preko plastenika povukla trake od videa (nemam više od kazetofona), dobro su napete pa trepere i svjetlucaju, nadam se da bu ih otjeralo dok ne kupim ribice.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
pozdrav.Radim na novom plasteniku ,blok 11x20 x3,70 metara.1 col lukovi,1/2 cola rešetka,5/4 stubovi i 6/4 stubići u beton. 'Oćel valjati?
Seva, kad ce biti montiran ovaj plastenik? Bas me zanima kako ce izgledati, jer i ja planiram da radim blok plastenik, 30x25, samo sto ce kod mene vjerovatno ici betonski stubovi, koje cu saliti u plasticne kanalizacione cijevi, fi 110..
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317

A, kazite mi, kako su spojene ove cijevi, posto vidim da je plastenik dosta sirok? Kako sam shvatio, ovdje su u pitanju dvije cijevi od po 6 metara. Odlicno izgleda ovaj plastenik, samo sto je pomalen pad, plasim se da snijeg ne bi mogao skliznuti bez guranja..
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,674
glavne cijevi se stisnu na jednom kraju, tak da upadnu u drugu cijev...
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@Briger
Ne mislimo ovdje na oba plastenika, nego na jedan. Pitanje je bilo kako su spojeni lukovi lukovi u sljemenu plastenika?
Ako neko ima sliku spoja, neka postavi..

@DARIJUS
Mislite da su redukovane cijevi na krajevima? Ima li neka masina koja to lako radi?
 

Najnoviji postovi

Na vrh