Koliko ja znam (više puta čuo) može se spojit na alternator. Samo neznam zapravo kako :scratch. Čuo sam i to da neki alternatori imaju kontakt naminjen za obrtomjer. Ako neko zna nek malo pojasni.
To ti djeluje na sljedeči način. Za mjerenje obrtaja motora su ti potrebni neki podaci, odnosno signali, koji se dobivaju iz različitih izvora :
- iz bobine, to je kod starih benzinskih motora
- iz senzora na glavnoj gredi motora, to su Hallovi senzori
- iz priključka W na alternatoru, kod novijih alternatora
- iz dodatno ugrađenih induktivnih ili optičkih senzora na glavnoj gredi motora
- minimalno odstupanje - osciliranje frekvencije napona, u 12 V instalaciji, koju prouzrokuje alternator sa svojim trifaznim generatorskim djelovanjem, (tako najvjerojatnije djeluje mjerač na tehničkom pregledu )
Ti signali imaju pravokutni, ali sinusni oblik i dovode se na naponsko / frekventni pretvarač - U/F pretvarač, koji na svom izlazu daje istosmjerni napon, koji je linearno odvisan sa ulaznom frekvencijom, odnosno sa obrtajima motora. Napon iz takvog U/F pretvarača direktno se dovodi na analogni instrument (mjerač sa kazaljkom), a moguče su i druge opcije: digitalni mjerač, mjerač sa raznobojnimi LED diodama, samo u tom slučaju, je potrebno ugraditi još dodatno elektroniku sa elementom LM 3914.
Pozdrav !