Spoji ga na lampicu od alternatora (ako ju imaš).
1. Minus spojiš na šasiju
2. Plus oduzmeš od žice koja dolazi od alternatora na lampicu. Ta žica je kad motor stoji u stvari minus. Kad upališ motor ona počne davat plus i brojač počne radit a kad motor stoji nema tog plusa i brojač stane.
Ovako ti imam ja i radi super.
Na ovaj način radi brojač samo kad radi motor, možeš zaboraviti kontakt jer on nema veze sa brojačem i neče brojati sa kontaktom.
Rekli su ti i za neki drugi način ali sa ovome što sam naveo netreba ti taj relej i puno je sve jednostavnije spojit.
Da pojasnim još to zašto se pali i gasi lampica za alternator. Ona ima na jednoj žici plus iz kontakta a druga žica je iz alternatora. Ta žica iz alternatora dava minus kad motor stoji (lampica gori), a kad radi ona dava plus i lampica dobiva i plus od kontakta pa se gasi jer sa dva plusa nemože gorit.
ili se meni cini ili ovaj ore u trecoj......
.....Povezuje se na tog W izvoda, radi na princip brojanje impulsi i isti ih pretvora u napon koi se mjeri na ona strelica na sema, posle samo se izbazdari skala sa tachometar, da bi pokazuvala okretai.
danot kaže:....Sada meni zanima gde je tacno spojen tog izvoda W u altternatora,dali bi mogao da izvucem zica sa tog izvoda, dali direkt na statorski namotki-naismenicni napon, ili nakon ispravljanja-jednosmjerni napon, ili trece sto ne verujem ali....
Edo,nisam te bas razumeoali sta sa ovim boldovanim
Nešto ne kužim , sve se vrti oko alternatora , spaja se na alternator da tu nije još nešto bitno ? Kako alternator zna što radi motor ? Na alternatoru i na razlićitim motorima su razlićite remenice , a da bi to sve štimalo morao bi se znati koeficijent to jest prenosni omjer inaće ništa od toćnog mjerenja , nešto će pokazivati ali ne vjerujem u toćnost , neka me neko ispravi ako grješim ,,,,,,,,,,,
e vidis na to sam ja mislio kad sam pitao sta sa boldovanim, dobit cmo nekakav impuls ili odredjen broj impulsa prema broju obrtaja alternatora, to treba da se "prevede" u odredjeni otklon kazaljke; koliki otklon?
kad se pocelo pisati o ovome napisao sam nesto otprilike; uzeti alternator od nekog vozila (vw, zastava.....) napraviti pogonsku remenicu precnika kao sto je na originalnom motoru, montirati na radilicu TV-a, takodje iskoristiti sat, brojac obrtaja tog istog vozila
Edo i ARNO,
Alternator ne broji.
Alternator bi davao frekvencija na ono elektronsko kolo na prethodna stranica i to kolo broi ta frekvencija od alternatora.
Mislam da nikakav koeficient nije potreban, nikakav omjer remenice.
Sve se to poveze, stavi se na traktor i upalis motor.
Uzmes posteni digitalni tachometar, i meris okretai na radilica (takav tachometar imas ti ARNO).
Dodajes gas na recimo 1000 okretai, otcitas na tachometar, i obelezis na skala.
Znaci na ta strelica napravis skala.
I tako za 1500, 2000, 3000 okretai meris na tachometar i obeleujes na skala.
Cak mozda ne 100%, ali 95 % sigurno bi bio tocen(spored meni:!
Zapravo tako, za W izvodot nema problem:finga:Kao što se vidi sa slika, w izvod se može, ako ga i nema, jednostavno izvuči sa bilo koje faze gdje je izmjenični napon, dakle, to je riješivo jednostavno. ...
Naravno, tu nastaje problem jer sad treba te impulse uskladiti sa našim brojačem okretaja. Ja mislim da niti jedan brojač okretaja koji su se ugrađivali u automobile nema mogućnost sinkroniziranja. Dakle, samo univerezalni(skupi) brojači imaju otraga mogućnost podešavanja....takve brojače sam ja viđao relativno povoljno u nautičkim oglasima...
Kao što se vidi sa slika, w izvod se može, ako ga i nema, jednostavno izvuči sa bilo koje faze gdje je izmjenični napon, dakle, to je riješivo jednostavno. Naravno, tu nastaje problem jer sad treba te impulse uskladiti sa našim brojačem okretaja........
Kao što se vidi sa slika, w izvod se može, ako ga i nema, jednostavno izvuči sa bilo koje faze gdje je izmjenični napon, dakle, to je riješivo jednostavno. Naravno, tu nastaje problem jer sad treba te impulse uskladiti sa našim brojačem okretaja. Ja mislim da niti jedan brojač okretaja koji su se ugrađivali u automobile nema mogućnost sinkroniziranja. Dakle, samo univerezalni(skupi) brojači imaju otraga mogućnost podešavanja....takve brojače sam ja viđao relativno povoljno u nautičkim oglasima...