ja ovu godinu nisam baš zadovoljan sa kvalitetom plodova naročito idareda.dobar dio plodova pokazuje po ispitivanju pokazuje vrlo skori trenutak za skidanjem i optimum tehnološke zriobe ali obojenost nije adekvatna.štrajfov index se kreče od 0.21-0.28.zlatni delišes sam jučer skidao i po nalazu več je i malo prezrelio.naime kod mene je boljka kod ovakve extremne insolacije što nemam mrežu.mislim da če plodovi u prosjeku biti lošije kondicije jer su sama mjerenja na istom plodu vrlo različita.imam ožegotina te zadnjih godina vodim borbu sa alternarijom.
Ako govorimo o problemu
obojenosti (crvenih) jabuka, jedno od gnojiva koji vrlo uspiješno riješavaju taj problem je Seniphos (Phosyn-Yara).
Radi se o gnojivu koji sadrži kalcij (Ca) i fosfor (P), te je za sada jedino takvo gnojivo (u primjni klasičnih gnojiva, ova dva elementa ne idu zajedno radi tvorbe netopivih Ca-fosfata).
Primjena je: 3-4 tretmana sa 5-10 lit./ha.
Sastav gnojiva: 3% N, 4,27% CaO i 23,6% P2O5.
Osim tehnološke prednosti (mješavina Ca i P komponente) dobre je kompatibilnosti sa veći brojem zaštitinih sredstava; fungicida i insekticida (Acrobat, Mancozeb, Dithane, Confidor i dr.).
Za problem obojenosti (zelenih) jabuka preporuča se primjena gnojiva Mantrac Pro.
Radi se o gnojivu koji sadrži mangan, i to u količini od 500 gr./L gnojiva što trenutno predstavlja najjači koncentrat na tržištu. O kvaliteti gnojiva dovoljno govori podatak da 1 lit. gnojiva ima masu od 1,826 kg (skoro 2 kg!!!)
Primjena: 4-6 tretmana u razmaku od 10-14 dana u količini od 0,25 lit./ha. (Zadnji tretman min. 4 tjedna prije berbe)
Isto, kao i prije spomenuti Seniphos, i Mantrac je dobre kompatibilnosti sa većinom fungicida i insekticida.
Znači, i problem obojenosti je moguće riješiti pravilnom primjenom gnojiva.
p.s. Ukoliko postoji interes za slijedeću godinu, postoji mogućnost grupne kupnje (veća količina-niža cijena).