pozdrav svima,
evo da se i ja javim. Nova sam ovdje.
Interesiraju me jagode. Imam 2ha zemlje pa me zanimaju dvije stvari:
1.Na kojoj su površini jagode isplative ako se uzgajaju na otvorenom? Odnosno koliko je to sadnica? Koliki trošak uloga?
2.Na kojoj su površini jagode isplative ako se uzgajaju u plasteniku? Sadnice?
Koliki trošak uloga?
Najvažnija stvar je otkup...Mi smo na području bjelovarske županije..Ima li na tom području kakav osiguran otkup možda?
Nadam se da nisam zagnjavila previše s pitanjima ali nisam uspjela dobiti odgovore na prijašnjim postovima.....:scratch
Probao sam sve vrste uzgoja jagoda,otvoreno polje,vertikalni uzgoj i normalni plastenički uzgoj...
Probao sam trayplant,frigo i zelene sadnice...
Trayplant i frigo sadnice rode mjesec dana nakon sadnje,pa je moguća jesenska i proljetna berba...
Zelena sadnica rodi u proljeće,ali ima puno veći potencijal rodnosti i može se na njoj nabrati oko 1,5kg u dvije godine...
Na metar dužni folije ide 6,6 sadnica...
Vertikalni uzgoj jagoda ne bih nikome preporučio,jer nećete pokriti troškove proizvodnje sa cijenom jagoda u Hrvatskoj u rano proljeće,kad Balkanom caruje španjolska gmo jagoda Camarosa...
Genetika se uvelike koristi u jagodama,tako da su danas mnoge sorte genetski modificirane i neukusne,ali imaju dobru čvrstoću i mogu podnijeti duži transport...
Od starih sorti koje nisu gmo izdvojio bih Elsantu,nju svakako saditi,ako mislite jagodu prodavati direktno u maloprodaji...
Svakako ne srljati grlom u jagode na velikim površinama,dok ne savladate tehniku uzgoja,pogotovo ako nemate sustav sjenila u tijeku same berbe,jer će vam urod biti drastično smanjen...