Mi smo riknuli ovih par dana praveci humke
Trenutna mi je briga navodnjavanje i kako ce to sve ispasti sa prirodnim padom.
Sta mislite nakon sadnje frigo sadnica koliko cesto treba zaljevati i sa kojom kolicinom vode u pitanju je 10 redova po 16 metara ili oko 1000 sadnica
:
Nije to neka velika dužina; 10x16=160 m, i što se tiče navodnjavanja, ništa posebno. Nakon sadnje pusti vodu i neka se dobro natopi.
Slijedeći turnus natapanja utvrdi "prstom". Jednostavno, gurni prst u zemlju i po osjećaju vlažnosti odredi kada ćeš natapati... sve u svemu, mislim da neće trebati više od 1x tjedno preko ljeta, ovisno kakvo će biti vrijeme.
A što se tiče količine vode, laički ćeš to lako riještit. Najvjerovatnije imaš kapaljke od 2 lit./sat, što znači da po sadnici ide 2 litre vode na sat. Dovoljno? Za jagodu je to već poprilična količina vode, pogotovo za ovu početnu fazu.
Ovisno o tipu tla (sposobnosti zadržavanja vode) može se odraditi i 2 sata; to je onda 4 litre vode po sadnici, ali računaj da 4 litre vode može dobro natopiti oko 8-10 litara volumena tla...
p.s. Kada već pitaš o natapanju, evo jednostavne formule, koliko natapati. Voda=100 onda Zrak=0 (potpuno mokro tlo) odnosno Voda=0 onda Zrak=100 (potpuno suho tlo). Ne zaboravi da korijen osim vode treba i zraka za disanje.