• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jagode

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Navodnjavanje se stavlja ispod folije po dva reda cijevi. Na kraju cjevi zavezati na čvor. Na početku redove s cjevima spojiti na okiten cjev s ventilima koje smo ubušili u cjev. Okiten cjev spojiti s nekom cisternom sa vodom. TO JE TO.:supz:
I ne zaboraviti regulator tlaka na početku sustava; košta cca. 10 EUR a sačuvati će sve cijevi u sustavu (problem je kada cijev pukne ispod folije).
Naravno, ako je sustav "na prirodni tlak" (bačva) onda regulator ne treba. Za sve ostalo obavezno.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Pozdrav svim forumasima :)
Nova sam na forumu i imam brdo pitanja u vezi uzgoja jagoda.
Tek smo prosle godine poceli sa sadnjom jagoda tacnije na jesen smo posadili oko 2000 komada sadnica.I sasvim smo zadovoljni sa prinosom iako im je prva godina.Ali muku mucimo sa korovom :(
?
Kad već nije folija, uskolisni korovi se mogu riješiti Fusilade-om; prije cvatnje, te nakon berbe. Širokolisni samo ručno.
Al' ipak folija je br.1.

D

Dida

Guest
Pozdrav svima:)
Nisam se prije uspjela javiti jer mi je bilo vrijeme berbe,vec sada lagano jenjava i ja dolazim sebi:rolleyess:
Prije par dana sam posjetila lokalno poljoprivredno dobro sa svim pitanjima kaja su me interesovala.Nakon razgovora sam definitivno odlucila za najlon i naravno frigo sadnice.Za par dana krecemo u obradu zemljista i pripremu za sadnju jagoda.
Dobila sam savjet u vezi sorte jagode tacnije savjetovano mi je da kombinujem postojecu marmeladu sa clery miss i arosom navodno sa tom kombinacijom produzujem berbu na nekih 40 -45 dana
Ljudi sta vi mislite o tome:prayer:

vladimirec81

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
300
clery definitivno DA, ali mi smo je imali 5 godina na otvorenome i nikako da bude kak spada. tek kad je stavljena u tunel(3 reda) je ispala dobro.nema puno roda ali je uniformna, rana i super fina. miss smo imali prije 6 godina i nikad više poslije. preporučam asiu za srednju sortu :supz:. arosu nismo imali osobno ali smo ove godine čuli priče ... gumena, bijeli vrh itd. ako je za prodaju na veliko onda da. ali na malo :scratch.

D

Dida

Guest
Kako pravite humke i postavljate foliju.

Ma i mene to zanima :scratch
Jednom sam nasla klip na youtube kako se rucno prave humke i postavlja folija i sad se slomih trazeci ne mogu da nadjem:scratch

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Ma i mene to zanima :scratch
Jednom sam nasla klip na youtube kako se rucno prave humke i postavlja folija i sad se slomih trazeci ne mogu da nadjem:scratch
Reci prije što od mehanizacije imaš na raspolaganju; motika, kopačica ili traktor?

vladimirec81

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
300
Ako imate više od 400 m redova tražite stroj za humke makar i u petom selu. Ako pak imate volje : dobro istanjurati i s jednobraznim plugom naorete tak da se dobije brazda na brazdu. i onda zubače i motiku u ruke i ... 8).

D

Dida

Guest
Mi smo riknuli ovih par dana praveci humke :cry:
Ali ne zalim super je ispalo.Kako sam ja uvijek osoba kod koje je casa uvijek na pola prazna i zato me vjecito neki problemi muce.Trenutna mi je briga navodnjavanje i kako ce to sve ispasti sa prirodnim padom.
Sta mislite nakon sadnje frigo sadnica koliko cesto treba zaljevati i sa kojom kolicinom vode u pitanju je 10 redova po 16 metara ili oko 1000 sadnica
Sutra mi dolaze sadnice u pitanju je clery i nesto malo maye a sadnice su A ++

Btw forum je super, teme razvrstane radi lakseg snalazenja sve pohvale moderatorima na tome:partyman:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Mi smo riknuli ovih par dana praveci humke :cry:
Trenutna mi je briga navodnjavanje i kako ce to sve ispasti sa prirodnim padom.
Sta mislite nakon sadnje frigo sadnica koliko cesto treba zaljevati i sa kojom kolicinom vode u pitanju je 10 redova po 16 metara ili oko 1000 sadnica
:
Nije to neka velika dužina; 10x16=160 m, i što se tiče navodnjavanja, ništa posebno. Nakon sadnje pusti vodu i neka se dobro natopi.
Slijedeći turnus natapanja utvrdi "prstom". Jednostavno, gurni prst u zemlju i po osjećaju vlažnosti odredi kada ćeš natapati... sve u svemu, mislim da neće trebati više od 1x tjedno preko ljeta, ovisno kakvo će biti vrijeme.

A što se tiče količine vode, laički ćeš to lako riještit. Najvjerovatnije imaš kapaljke od 2 lit./sat, što znači da po sadnici ide 2 litre vode na sat. Dovoljno? Za jagodu je to već poprilična količina vode, pogotovo za ovu početnu fazu.
Ovisno o tipu tla (sposobnosti zadržavanja vode) može se odraditi i 2 sata; to je onda 4 litre vode po sadnici, ali računaj da 4 litre vode može dobro natopiti oko 8-10 litara volumena tla...

p.s. Kada već pitaš o natapanju, evo jednostavne formule, koliko natapati. Voda=100 onda Zrak=0 (potpuno mokro tlo) odnosno Voda=0 onda Zrak=100 (potpuno suho tlo). Ne zaboravi da korijen osim vode treba i zraka za disanje.

Najnoviji postovi

Na vrh