• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

JCB 3D Mk. II

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,257
Onda ima dva "desna" jer je i desni kotač tak okrenut..
Ja bi rekao greška kod montaže 🤔

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ma da, naopako montirano. To mi je prvo upalo u oko i na slikama 😂

Gledaj napisao si da je cilj postignut i rešenje. Delimično. Sada ulaziš u novi problem, ne odmah ali postepeno i sa većim posledicama.
Òstećen cilindar haba brtve i elemente koji ih nose, glavu klipnjače i dijelove klizača na glavi,ti delovi špene kruže sistemom i uništavaju sve po redu. U nekim brtvama ima armirane bronze, metalnih niti, azbesta i dr. Stare varijante cilindara su imale u sebi svašta.
U sistemu je trenutno emulzija, za čestice ima 2 filtera hidraulike, grubi i fini, njih sada mjenjati je isto kao i da čist veš perem u muljavoj vodi.

Realno, da hoću na o-ruk, mogu odmah odriješiti par iljadica jevreja jer trebam malo više stavki:
Filter hidraulike grubi - 50€
Filter hidraulike fini - 75€
Komplet hidraulično ulje HD46 - kapacitet 205L - 700€ jeftinija opcija, 1100€ srednja, 1500€ skuplja.

Samo za to mi treba u najjeftinijoj varijanti 825€, a da se komplet ulje izmijeni treba skoro cijeli dan i jedan pomoćnik za raskačiti sve cilindre i crijeva i drukati da se sve dobro isprazni.

Onda dalje imam rješavanje luftova, nisu veliki, ali nebi bilo s gorega malo uložiti, piksne su cca 20 - 50€ zamjenske,, originalne nisam ni gledao, a ima ih koliko hoćrš, bolcnovi mi dijeluju dobro, ali to ćemo vidjeti tek. I najveći problem, a to su cilindri posmaka iliti lijevo/desno i zupčasta letva i zupčanik koji to sve pokreću, samo zupčasta letva je 450€, zupčanik oko 200€, cilindri da se prepakuju sigurno nisu ispod 100€ pogotovo ako treba nešto dodatno raditi, a netko je to dobro sjebao jer je u tom sistemu bila voda, a treba ići SAE90, to nisam vidio odmah, tu je problem što nema snage za gurati veće količine zemlje, ali to mi je sada najmanji problem.

IMG_20221223_114712.jpg

Ova pločica je bila skroz savijena prema van, (stao je prst između) kao da je ogromna količina pritiska bila unutra, a netko je krivo montirao i odzračnik i vjerojatno prepunio sistem uljem pa je došlo do izbijanja, tu sam pločicu pomilovao macolom na panju, malo skratio mjerač (cijevčicu) odzračnika jer je bila savijena i puknuta pri nipl (šupljem) šarafu i stastavio, doduše HD46 je unutra jer sam kasno vidio da tu ide SAE90, pa ga moram ispustiti i zamjeniti mada neće biti puno pomoći jer su cilindri koka varaždin.

Ali kao što rekoh, sve u svoje vrijeme. Odradio sam ja još neke zahvate odmah prvih dana, ali nisam atigao objaviti.

Filtere planiram skinuti i oprati u nafti za prvu ruku, a na ljeto planiram odraditi sve ostale zahvate kada se i budžet popuni, mada ima prostora i sada, ali ja sam uvijek oprezan...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
I kod mene kolega je neki dan kupio istu ovakvu mašinu.
I on je trenutno u fazi sređivanja , trenutno je otvorio motor pošto mu je bila poslaba kompresija , interesantna stvar je da je našao karike , ležajeve i ostale dijelove za motor iako nismo ni znali koji je motor u pitanju , nismo ga mogli na oko prepoznati.

Što se tiče X komandi i ja ih imam na mojoj mašini , nisu nikakav problem jer su to ustvari euro komande samo malo zakrivljene. :hahah:
Ali na ovom od kolege su komande nekako izmijenjane da te bog sačuva , ondje se nemože snaći ni ko ih je onako postavio.

Kada sam probao ovog icebejca prilično loš utisak mi je ostavila nepreglednost prednje kašike. Možda to i nije toliko loše ali preuzeo me je subjektivan osjećaj obzirom da sam do sada samo probavao malo novije kombinirke.

Ali , obzirom na cijenu kod vas obojice je vjerovatno ista računica , oporavdana naravno.

I da , ti reče da ima 5 brzina , ja na ovom našao samo 4.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Jel ovakav motor?

NUFFIELD_498NT_4_1.jpg

Ako je, to je Leyland, može biti i Nuffield, mada ja razlike nisam vidio, a očito je niti nema jer se navode Leyland 4/98, Nuffield 4/98, dijelovi manje više isti. 🤷🏻‍♂️

Ima verzija i s Perkinsom. Tako da. Leyland je imao Švicarske blokove od Mowaga, kao moj npr.

Komande - Lijeva ručica je za lijevo - desno (gore lijevo - lijevo i dolje desno - desno) i ispucavanje krana (gore desno - van i dolje lijevo - unutra)
Desna ručica je za dolje - gore (gore lijevo - dolje i dolje desno - gore) i otvaranje - zatvaranje kašike (gore desno - otvaranje i dolje lijevo - zatvaranje)

Danas baš probao jedan koji vozi ful noviju JCB, isto su X komande samo kaže malo drugačije idu ručice.

Preglednost i nije jača strana, ali ionako gledaš gornju stranu kašike, kako je gore, tako je i dolje.

Stroj kupljen apropo mojih potreba: Panjevi, rušenje objekata, malo planiranja, peglanje nekih puteva i tako. Pošto mi se baš dopao rad s kombinirkom, vjerojatno će u nekom vremenu doći i novija, ova će biti za učenje, a nije mi žao uloženih novaca, jer nisu baš neki veliki novci u igri.

Jest, na kugli piše 4, a moj ima pet, gore lijevo rikverc, dolje lijevo 1., gore sredina 2., dolje sredina 3., gore desno 4. i dolje desno 5.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Zato kažem ne vrijedi se puno sekirati, na ljeto odraditi ulje i filtere, krpati ako baš nešto ode i to je to, koliko i za šta meni treba, ne vrijedi razbijati glavu.
Realno može se uložiti onoliko koliko i košta, a za te novce koliko on vrijedi i što se uloži se može kupiti solidna kombinirka iz 90ih, JCB 3CX ili 3D Volvo BM sa lomljenim kranom, Ford, Newholland, Kramer, Komatsu, ma ima ih na biranje šta god hoćeš.

Ali malo po malo, iduća investicija je čini mi se kamion 🤦🏻‍♂️🤣 Imam neku štelu sa rođom, podijeliti troškove rege i otprilike je kamion 24/7 na raspolaganju jer on više ne vozi, a nebi ga ni prodao, vala meni bi to bio preporod... Samo ništa dok ne bude sigurno.

Sve u svemu, što se bude delalo na kombinirci, znat ćete pravovremeno, a sad odoh dalje čupkati panjeve i prokrčiti neku prosjeku kroz šumarak.

Šemu ti nisam zaboravio, samo nisam bio na kompu, a tamo mi je sva dokumentacija.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Lijepo ti kolega to nama prezentiraš,da ne velim crno na bijelo,jer puno ljudi misli,kupiš kombinirku i pare samo dolaze...
O količini ulja nitko ni A,o servisima isto..
Ti to sve sam odradiš i svaka ti čast na tome.
Malo me podsjeća na zetora dok si kupio,pa šarafanja,pa gle do kuda si dogurao.
Tako da kroz neko vrijeme vidim 4cx-a,kamion(čić),i eto ga..samo je nebo granica.
Sretno dalje,držim fige da ide sve kao podmazano;)

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Kolega, znaš mene, od samoga starta sve onako kako je, bez muljanja i hvaljenja, jer najgore je što bih lagao sam sebe, a ne sve Vas.

Ultimativni cilj nemam, samo vidim stepenice i lagano se penjem. Gdje ću stati ili eventualno pasti će pokazati vrijeme.

Što se kombinirke tiče, sljedeća stavka će biti turbina. Za turbine nema gorega nego dugo stajanje, a ova je već jako umorna, kada duže radi na leru u niskim obrtajima tipa 700 - 800o/min (niski ler) krene dimuckat i onda baci bijeli oblak dima kada se doda gas, na 1000o/min se to ne dešava jer ima bolji protok ulja. Kod većih opterećenja krene dimuckat plavkasto pa sam skinuo crijevo sa kompresorske strane i provjerio rotor. Lufta ima gore-dolje, lijevo-desno i onaj najbitniji iliti najgori unutra-van i to po prilici, lopatice/elise nisam gledao jer mi se nije dalo zavlačiti glavu, to ću prilikom skidanja.

Ugl. Srče dosta ulja, cca. litra na 5rs pa bih to riješio čisto da sam miran i da nebi koja lopatica otpala pa napravila čuda božja. Turbina je inače sa Golfa 2 pa nebi trebao biti problem za dijelove, moram samo vidjeti koji je točno model pa vidjeti dali lokalni turbo guru ima već složenu da dam staro za novo uz nadoplatu ili će ova na remont koji bude gotov u roku 24h sa certifikatom balansiranja i garancija 12 mjeseci. Računam da će biti od 200 - 300€ jer složenije turbine s geometrijom idu po 400 - 500€. Naravno uz uvjet da kućište nije naje...

Inače, ovako je pila odradila prosjeku, kakvih 200tinjak metara za cca. 2.5h.

Prije
IMG_20230203_143125.jpg

Poslije
IMG_20230203_143142.jpg

Nadalje za her puknutog dostavljam schemu hidraulike, poprilici sam je već pohvatao kod skidanja razvodnika.

IMG-20230206-172438.jpg

IMG-20230206-172421.jpg

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Koji je to motor u toj kombinirci da ima turbo.Imamo istu takvu i motor je leyland bez turba

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Hmm, to je ono što imam oko hidraulike. 🤷🏻‍♂️

@jd4755
Leyland 4/98NT, ali je kombinacija s dijelovima G2, znači iskemijan 200% što sam već i pisao ranije.

Ubačena vanjska el. pumpa goriva, filter goriva od G2, filter zraka G2, turbina G2 s wastegate-om, nekakva pumpica ulja ubačena na dynamo koja je za centralno podmazivanje bosch pumpe itd... uglavnom zanimljivo, jer pokazuje koliko su bivši vlasnici, Austrijanci bili domišljati i riješavali probleme, a vidi se da nije neki đoka radio nego netko tko ima smisla jer je hauba izrezana, dodan nastavak da ne kisne, rupa obložena gumom, stavljen lim da ne grije ništa oko sebe sa vruće strane turba itd...

Za ugrađenu turbinu se ne bunim, jer mu baš da šusa u guranju, još da mu je prednja vuča, auu...

Evo, tu se vidi kemija.
IMG_20221222_150045.jpg

U startu mi je doslovce bljuvao ulje na auspuh ako duže stoji na leru jer je očito bivši gazda u svóm svom neznanju nekoga poslušao i utrpao neko gusto ulje koje je jedva teklo van kada sam ga mjenjao.

Šok i vjeverica mi je bio ovaj limeni ventilator s 4 krila, pomalo mi je teško povjerovati da je netko uložio toliko vremena i truda oko sveg ostalog, a ono najbitnije (hlađenje) zapostavio, jer ipak taj stroj najviše radi u mjestu, a k tomu ovaj hladnjak nema niti usmjerivač.

Pa sam odmah dohakao tom problemu, osim servisa:

IMG_20221222_160222_edit_537407670962265.jpg

Ubačen plastikaner pošto ih uvijek imam par komada spremnih za ugradnju. 💪🏻😂

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Dosta sam kritičan prema guranju s takvim strojem..nije to buldožer.
I mislio sam da tako radiš po slikama a sad je i potvrda.

Ima zlicu..kombinirka je..može zagrabiti..dignuti sve pet..ali opet nije to to.

Taj stroj je namjenjen da radi s kranom..uz pravu žlicu radi sve..ne treba nužno nagibna planirka..može i inprovizacija.

Kad sretnrm prjmjer na jutubu pošaljm ovdje ..npr ekkpa kaj radi na cesti ima samo profil na kranu s njom može raditi kad zaklopi žlicu do kraja..

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ovo počne podsječati na vrijeme dok sam bio šegrt, imao sam moped. Kroz tjedan sam ga šarafio da bi se kroz vikend vozio na zabave, u disco, pa onda opet ispočetka. Oni koji su dobili od roditelja novi moped, nisu morali šarafiti iz dana u dan.
Sličnost baš i ne postoji, ali sinulo mi kao bljesak... Kupiš stroj koji bi ti trebao smanjiti brigu, a on ti počne oduzimati sve naredne dane. Hebiga nekad je i teži put, put do cilja 👌👍

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
A ne, ne, nije prosjeka rađena prednjom kašikom, samo put zaravnat. Sve je kranom razgurano u stranu.

Pa i kod tovarenja kašike se moraš zabiti u hrpu i onda tek dizati gore utovarivač i nagnuti kašiku.

IMG_20230203_133721.jpg

Guranje prednjom kašikom isto tako korišteno ovdje, samo nizbrdo da zaravnam rupe od vađenja panjeva gdje je zemlja rahla, ali kada si na mekanom i monrom, ne možeš se ti zabiti ni u hrpu ako nemaš dobru trakciju kotača, zato kažem da bar ima 4x4 jer ovdje u podnožju brda je još vlažno i ne mogu se npr. ni krenuti penjati uz brdo na rikverc, već se moram okrenuti da zadnji kotači budu opterećeni da mogu uzbrdo.

BTW: Znam na što misliš sa šinom, vidio sam sistem i interesantno je, da, ali imam baš planirku kada treba nešto zaravnati.

@plus
Ha gle, ja nigdje ne radim, ovo je moj život i rad/posao, tako da to meni uopće nije problem, dapačeviše se volim i uprljati pa znati da je neštko kako ja hoću, nego da ajesnem u novo i prst u uvo. Vjerojatno će doći trenutak kada ću reći, ajd u k i ja i sve, dosta više, ali do tada, šta god mogu s 10 prstića, radim

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@AirBoX
Nakon to malo što sam do sad "ukrižao mačeve s tobom" u primjereno konstruktivnim raspravama, ti mene ne možeš uvjeriti da "ti nigdje ne radiš". Ja razumijem da tvoj radni dan po potrebi traje i 32 sata, dok se posao ne završi.
Uopče ti ne mislim podilaziti niti to činim.
Jasno mi je da radiš puno, mnogo više nego neki drugi i da su takvi ljudi sve rjeđi u HR.
I da drago mi je da trpiš moje možda i neprikladne komentare na "tvoju privatnost".

Najnoviji postovi

Na vrh