• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jesenjsko zimska salata (za plastenike i staklenike)

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
imate li kakvu ideju šta koristiti za lukove na kojima će biti agril,neke plastične cijevi,željezne šipke ili nešto drugo? čaksam razmišljao da napravim neki sistem da ga vežem za gornji dio plastenika i onda dižem i spuštam po potrebi.
Za lisnato povrće ti ne trebaju lukovi nego je preporuka da se Agril položi direktno po nasadu (pruža najbolju zaštitu) dok za plodovito povrće je potrebno postaviti lukove. Meni je najjeftinije bilo lukove uraditi sa alkaten cijevi 1/2 cola(rađeno prije 10-ak godina neznam kakva je sada situacija sa cijenama alkatena i original lukova). To je debljina koja ne oštećuje agril na mjestu gdje se naslanja na cijev, sve što je tanje vrlo brzo pokida agril. Netko u plasteniku postavlja agril na špage koje je vezao između stupova. Špaga se zategne na visini od pola metra od zemlje(malo ispod visine fiksnog bočnog najlona)tako da se stubovi dijagonalno i paralelno povežu i da ta mreža može nositi agril. Na ovaj način puno je jednostavnije micati i ponovno navlačiti agril na nasad , ali malo je nezgodno preskakati te špage kada se obavljaju neki radovu u nasadu. Mi smo se odlučili na lukove zbog jednog razloga a to je fiksiranje agrila. Prilikom provjetravanja plastenika često vjetar razbaca agril koji je stavljen na špage dok fiksiran agril na lukovima vjetar ne može razbacati.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Petulla jedino mi malo nezgodno micati taj agril ako se samo baci preko nasada,a trebat će oprskati koji puta. da se neće oštetiti biljka,ako je na nekim lukovima onda mi djeluje lakše?

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Petulla jedino mi malo nezgodno micati taj agril ako se samo baci preko nasada,a trebat će oprskati koji puta. da se neće oštetiti biljka,ako je na nekim lukovima onda mi djeluje lakše?

Apsolutno nikakvih oštećenja neće biti ako govorimo o Agrilu P17 i P19. Oni su lagani i biljke(lisnato povrće, dinje, lubenice,krastavac,kupusnjače) uopće ne osjete njihovu težinu a prilikom micanja i povlačenja po biljci ne ostavljaju nikakva oštećenja(isprobano već godinama).

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Počela proizvodnja jesensko-zimske salate u plastenicima. Jeste li posadili, sadite li ili ćete tek saditi? Veselo je ovih dana posla ko u priči, prava uživancija. Točno se veselim sadnji salate.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja sadim za par dana. kako se inače ovih godina kretala cijena salate ako bi došla u12mj.?

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Počela proizvodnja jesensko-zimske salate u plastenicima. Jeste li posadili, sadite li ili ćete tek saditi? Veselo je ovih dana posla ko u priči, prava uživancija. Točno se veselim sadnji salate.

I ja sam danas počeo saditi ali sam posadio nešto Triatlona i Nadin a poslije ću Angie i juditu
prijatelju ti si radoholičar samo da nam jesen posluži pa da sve zbrijemo do Božića .
Pozdrav!

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
I ja sam danas počeo saditi ali sam posadio nešto Triatlona i Nadin a poslije ću Angie i juditu
prijatelju ti si radoholičar samo da nam jesen posluži pa da sve zbrijemo do Božića .
Pozdrav!

Do božića ti je osamdeset dana neznam kako nebi uspio to da rešiš do tada ako upotrebiš agril i ostale korisne stvari.

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Evo Angie spremna za berbu točno 5 tjedana od presađivanja, trenutna težina oko 450 gr.
....mrkva ju ovdje slučajno zalutala:)

Prilozi

• PA060109.jpg
    PA060109.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 865
  • PA060108.jpg
    PA060108.jpg
    30.3 KB · Pregleda: 1,008

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Evo Angie spremna za berbu točno 5 tjedana od presađivanja, trenutna težina oko 450 gr.
....mrkva ju ovdje slučajno zalutala:)

Ja vjerujem da ti možeš puno bolje napraviti salatu iako ni ova nije loša.

oxygen

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
42
Mnogo mi je drago kada cujem kako se pripremate i kako sve to organizujete za jesenju sjetvu,i naravno drago mi je jer imate odlicnu "logistiku" !
-Ja sam se bio spremio za jesenju sjetvu zelene salate,luk izborak i spinata,ali sam se razocarao u nase centre rasadnih materijala i firme koje proizvode plastenike u Bosni..??!
Prvo su me slagali za termin dostave PVC cijevi za plastenik a sad i a rasadni materijal mi nesto kasno u ponudi !

Posljednje uređivanje:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852

Salata lijepo napreduje, ovo je putarica JuditaRZ a u ostatku plastenika su kristalke AngieRZ i DonhertyRZ(očekivani početak berbe krajem 11.mj). Dok u ovom plasteniku salata raste u druga dva objekta sve je spremno za sadnju druge ture salate

Evo i rasada salate koji je spreman za sadnju odmah iza ovih blagdana Svi Svetih.

Ove plasteničke salate , jesenske sorte( fotografija iz teme "Salata") kao i sve salate u ljetnoj berbi proizvedene su bez upotrebe herbicida i fungicida dok sam insekticid upotrijebio na jednoj turi ljetne salate protiv lisne sovice. Sve je rađeno sa Trifender-om(inkorporacija u tlo prije sadnje protiv štetnih gljiva) i Thiofer-om(folijarno svakih 15 dana od nicanja do berbe-jača imunitet biljke prema bolesti). Svakih dva tjedna stavljati ću fotke na ovoj temi tako da zajedno pratimo rast salate do berbe i da se uvjerite u učinak ovih bioloških pripravaka.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja danas bio sa čovjekom iz Agrofructusa,kaže većina salate što su otkupili u zadnje vrijeme ima oštećenja od hladnoće i teško ju plasiraju. kod mene toga nema i sva je zdrava za sada,a nisam je pokrio agrilom još. e sad dali je to što koristim mirkrobiološke preparate neznam,ali čudno mi je da se ljudima smrzla salata a nije uopće bilo neke velike hladnoće,možda ju zalijevaju kišenjem pa se ne osuši do noći i bude joj hladnije ili ovisi o položaju plastenika ili sorte,nemam pojma.

ćelo

Član
Tu od
6 Kol 2011
Poruka
661
ja danas bio sa čovjekom iz Agrofructusa,kaže većina salate što su otkupili u zadnje vrijeme ima oštećenja od hladnoće i teško ju plasiraju. kod mene toga nema i sva je zdrava za sada,a nisam je pokrio agrilom još. e sad dali je to što koristim mirkrobiološke preparate neznam,ali čudno mi je da se ljudima smrzla salata a nije uopće bilo neke velike hladnoće,možda ju zalijevaju kišenjem pa se ne osuši do noći i bude joj hladnije ili ovisi o položaju plastenika ili sorte,nemam pojma.
mogu ti reći da je salata vrlo osjetljiva na temperaturu meni je u plasteniku znala crniti :mad:

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
mogu ti reći da je salata vrlo osjetljiva na temperaturu meni je u plasteniku znala crniti :mad:
Ne znam za druge, ali ja nikad nisam imao problema sa kvalitetom zimske salate u plasteniku, pa makar potpuno izmrzavala i po par dana zaredom. I ova koja je sad bila je izmrzla dva dana zaredom i to potpuno jer je vani bilo -5 a u plasteniku -2,5 i nikakvih problema.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ne znam za druge, ali ja nikad nisam imao problema sa kvalitetom zimske salate u plasteniku, pa makar potpuno izmrzavala i po par dana zaredom. I ova koja je sad bila je izmrzla dva dana zaredom i to potpuno jer je vani bilo -5 a u plasteniku -2,5 i nikakvih problema.
s čime i koliko prskate salatu. ja išao jednom sa Ditanom i to je to?

ćelo

Član
Tu od
6 Kol 2011
Poruka
661
tebi vjerojatno nece biti smjesno al mnogima hoce prije ce smrznuti u plasteniku nego na otvorenome unutra je velika koncetracija vlage i mrzne brže ne govorim ovo jer je rekla neka baba u selu nego govorom iz iskustva i ovo ti garantiram zivotom i ja nikad zato ne zatvaram plastenik u jakoj zimi do kraja nego uvjek otvoreno bar 30cm,,,,, rece puno vas da sam budala ko ima plastenike potvrdiće sigurno pozdrav zivjeli :partyman:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
tebi vjerojatno nece biti smjesno al mnogima hoce prije ce smrznuti u plasteniku nego na otvorenome unutra je velika koncetracija vlage i mrzne brže ne govorim ovo jer je rekla neka baba u selu nego govorom iz iskustva i ovo ti garantiram zivotom i ja nikad zato ne zatvaram plastenik u jakoj zimi do kraja nego uvjek otvoreno bar 30cm,,[/COLOR],,, rece puno vas da sam budala ko ima plastenike potvrdiće sigurno pozdrav zivjeli :partyman:

E moj ćelo nešto kod tebe ne štima plastenici se rade zato da povrće nebi bilo na otvorenom a ako imaš preveliku vlagu u plasteniku onda nešto neradiš kako treba plastenik zimi se otvara samo zato da bi se prozračio a nikako ostavljat otvorenim cjelo vrijeme. I na kraju reći nekom da je budala zaista nije u redu to pokazuje samo kakav je onaj koji to govori ali definitivno ti po ovome nešto radiš krivo.

ćelo

Član
Tu od
6 Kol 2011
Poruka
661
E moj ćelo nešto kod tebe ne štima plastenici se rade zato da povrće nebi bilo na otvorenom a ako imaš preveliku vlagu u plasteniku onda nešto neradiš kako treba plastenik zimi se otvara samo zato da bi se prozračio a nikako ostavljat otvorenim cjelo vrijeme. I na kraju reći nekom da je budala zaista nije u redu to pokazuje samo kakav je onaj koji to govori ali definitivno ti po ovome nešto radiš krivo.
ja ga moram ostaviti otvorenog bar za 5 prsta jer mozda je problem sta je u kotlini neradim nista krivo sigurno

Najnoviji postovi

Na vrh