• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jesenjsko zimska salata (za plastenike i staklenike)

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Koliko kođta cca taj vantilator i kolika je potrošnja. Također, jel to nužno? Radi li to na struju ili kako?

Koliko košta nebih znao reći jer sam ga dobio u paketu sa plastenikom, a nužan je zbog uštede energenta za grijanje plastenika i do 30%, znači duple folije po bokovima i krovištu te upuhani zrak između folija služi kao toplinski izolator, nije neki potrošač - budem provjerio dakako radi na 220V/50Hz.

rebecca123

Novi član
Tu od
14 Svi 2012
Poruka
10

rebecca123

Novi član
Tu od
14 Svi 2012
Poruka
10
...

Sa ovim grijačem možete grijati max.100m2 prostora pod uvjetom da je plastenik sa duplim folijama. Za održavanje temp. od 10°C u prostoru potrošiti će rezervoar nafte(35l) na noć, ove procjene su temeljene na činjenici da sam prije desetak godina imao sličan grijač i rasadnik od 140m2.

Skupo. Kakva ti je potrošnja s ovim sustavom i kolika je površina staklenika?

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Skupo. Kakva ti je potrošnja s ovim sustavom i kolika je površina staklenika?

Sada sa istom potrošnjom lož uilja grijem 300m2 plastenika, ali je profesionalni grijač i dupla folija sa upuhanim zrakom na krovu i bokovima, još moram srediti čeone strane sa polikarbonatom jer upuhavanje je nepraktično i komplicirano.

sokol

Član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
87
Za lisnato povrće ti ne trebaju lukovi nego je preporuka da se Agril položi direktno po nasadu (pruža najbolju zaštitu) dok za plodovito povrće je potrebno postaviti lukove. Meni je najjeftinije bilo lukove uraditi sa alkaten cijevi 1/2 cola(rađeno prije 10-ak godina neznam kakva je sada situacija sa cijenama alkatena i original lukova). To je debljina koja ne oštećuje agril na mjestu gdje se naslanja na cijev, sve što je tanje vrlo brzo pokida agril. Netko u plasteniku postavlja agril na špage koje je vezao između stupova. Špaga se zategne na visini od pola metra od zemlje(malo ispod visine fiksnog bočnog najlona)tako da se stubovi dijagonalno i paralelno povežu i da ta mreža može nositi agril. Na ovaj način puno je jednostavnije micati i ponovno navlačiti agril na nasad , ali malo je nezgodno preskakati te špage kada se obavljaju neki radovu u nasadu. Mi smo se odlučili na lukove zbog jednog razloga a to je fiksiranje agrila. Prilikom provjetravanja plastenika često vjetar razbaca agril koji je stavljen na špage dok fiksiran agril na lukovima vjetar ne može razbacati.

molim za savjet :tek niknuti špinat i matovilac bi prekrili agrilom.da li bi bilo pametno pričekat da se zemlja malo prosuši ili nema veze.Inače po vašem savjetu smo stavljali trifender,sad bi pošpricali sa Algovitalom (jer je kažu dobar baš kod ovakvih vremenskih šokova) i pokrili agrilom jer su noćne temp.oko 2-3 stupnja a dnevne oko 8-10..inače smo područje prema velikoj Gorici.puno hvala unaprijed:(hi):

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav Sokole.To imaš na otvorenom ili u plasteniku?Inače ti agril malo zadržava vlagu,na donjoj se strani zna skupljati kondenzat.Ako ti je zemlja na opip previše mokra,pusti da se malog posusi,previše mokra zemlja ti je hladna zemlja,da se ne priča o bolestima za koje je ova godina bila idealna.Ja za niske temperature koristim cropaid.

sokol

Član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
87
To je na otvorenom.To smo malo zasijali za probu:(happy):
pa ćemo u rano proljeće " za zbilje" ...
znači pustiti da se posuši iako je noćna temp.oko 2 stupnja?
hvala puno

Posljednje uređivanje od moderatora:

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Mislio sam da je u plasteniku gdje možeš regulirati vlagu,vani pokrij,tu nemozeš čekati da se zemlja osusi. Taman kada se osuši,može pasti kiša.Pozdrav

sokol

Član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
87
:) hvala puno na pomoći Sanja

Posljednje uređivanje od moderatora:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Pettula koliko je kw taj termogen?

od 60 tisuća kcal, trofazni priključak, ventilator snage 600w,i dan danas ga koristimo od 10.01 - 10.04 za uzgoj prijesadnica povrća (salata,rajčica,paprika,krastavac,tikvice,lubenica,dinja,patlidžan,mahuna) za svoje potrebe. Potrošimo cca. 1200l lože u ta tri mjeseca pri minimalnoj temperaturi grijanog prostora od 12*C.

Na vrh