• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jesenjsko zimska salata (za plastenike i staklenike)

oxygen

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
42
URGENTNO TREBAM POMOC !

Iduce sedmice planiram saditi salatu i mladi luk a mozda i spinat !
Svo vrijeme slusam kako bez nekih posebnih problema tece sjetva,uzgoj i berba pomenutih kultura,ali sa ovih nekoliko vasih zadnjih postova ste me stavili pred zid !
Znam da imam jos vrlo malo vremena da obavim sjetvu pomenutih kultura(kasnio sam zbog finansijskih razloga) ali zar nije receno da nema nikakve opasnosti od smrzavanja pomenutih kultura ako se preko noci (i dana ako je preniska temp.) pokriju agro textilom????

I koji nacin zalijevanja je najbolji za salatu i mladi luk? Da li kap po kap ili preko mlaznica???
Koja treba da bude optimalna vlaznost u plasteniku preko zime?

HVALA AKO NEKO BUDE BRZO ODGOVORIO :)

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
URGENTNO TREBAM POMOC !

Iduce sedmice planiram saditi salatu i mladi luk a mozda i spinat !
Svo vrijeme slusam kako bez nekih posebnih problema tece sjetva,uzgoj i berba pomenutih kultura,ali sa ovih nekoliko vasih zadnjih postova ste me stavili pred zid !
Znam da imam jos vrlo malo vremena da obavim sjetvu pomenutih kultura(kasnio sam zbog finansijskih razloga) ali zar nije receno da nema nikakve opasnosti od smrzavanja pomenutih kultura ako se preko noci (i dana ako je preniska temp.) pokriju agro textilom????

I koji nacin zalijevanja je najbolji za salatu i mladi luk? Da li kap po kap ili preko mlaznica???
Koja treba da bude optimalna vlaznost u plasteniku preko zime?

HVALA AKO NEKO BUDE BRZO ODGOVORIO :)

Neću ti govoriti ništa osim ono što ću ja raditi pa ti sam donesi zaključke.

Sijem salatu za rano proljeće 01.12. Presađujem15-25. 01. 2012. Presadnja bez folije i navodnjavanje kap na kap sa cijevima uz svaki red salate. Dospijeće salate 01.04.2012. Plastenik bez grijanja sa duplom folijom. Lokacija sjever kontinentalne hrvatske. Vrijednosti temperatura kod mene posljednjih 10 godina na www.levak.net
poz.

oxygen

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
42
Neću ti govoriti ništa osim ono što ću ja raditi pa ti sam donesi zaključke.

Sijem salatu za rano proljeće 01.12. Presađujem15-25. 01. 2012. Presadnja bez folije i navodnjavanje kap na kap sa cijevima uz svaki red salate. Dospijeće salate 01.04.2012. Plastenik bez grijanja sa duplom folijom. Lokacija sjever kontinentalne hrvatske. Vrijednosti temperatura kod mene posljednjih 10 godina na www.levak.net
poz.

Hvala ti plevak na brzom odgovoru,drago mi je sto si mi ukazao na nove mogucnosti.Upravo jucer kad sam otisao u rasadnik da kupim rasad salate neugodno sam iznenadjen kad su me obavijestili da su svu salatu vec rasprodali (cirka 100 000 sadnica) tako da mi sad trenutno nista drugo ne preostaje za sjetvu osim mladog luka izborka i srebrenjaka !
-Poslusat cu te pa cu i ja u Sijecnju pokusat sa salatom,samo imam jos par pitanja za tebe.
Zasto neces saditi salatu preko mulch folije i kako izgleda ta DUPLA FOLIJA za plastenik,ako mozes neku sliku postavit,bio bih ti zahvalan:)

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Hvala ti plevak na brzom odgovoru,drago mi je sto si mi ukazao na nove mogucnosti.Upravo jucer kad sam otisao u rasadnik da kupim rasad salate neugodno sam iznenadjen kad su me obavijestili da su svu salatu vec rasprodali (cirka 100 000 sadnica) tako da mi sad trenutno nista drugo ne preostaje za sjetvu osim mladog luka izborka i srebrenjaka !
-Poslusat cu te pa cu i ja u Sijecnju pokusat sa salatom,samo imam jos par pitanja za tebe.
Zasto neces saditi salatu preko mulch folije i kako izgleda ta DUPLA FOLIJA za plastenik,ako mozes neku sliku postavit,bio bih ti zahvalan:)

Sadio sam salatu na foliji, ali onda sam probao bez folije i u plasteniku sam dobio iste rezultate kao i sa folijom. A dupla folija na plasteniku jesu dvije folije jedna na drugoj i onda se između upuhava zrak tako te on služi kao dodatni izolator.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Evo ventilatora koji upuhuje zrak između dvaju folija(na krovu i na bokovima) na plasteniku

a za upotrebu folija(na otvorenom ili u plasteniku) u proizvodnji salate poznate su prednosti u odnosu na sadnju na golo tlo. Zaštita od korova, postojanost optimalne vlage(pogotovo u ljetnim uvjetima), služi kao izolator(od vlage) između tla i biljke(biljka je suha - manja opasnost od pojave bremie i botrithisa), u proljetno-jesenskim te zimskim uvjetima zadržava temp. tla što omogućava ranije sazrijevanje(berba i do deset dana ranije), nama u priobalju folija omogućava dva turnusa salate na istoj površini u jesensko-zimskom uzgoju itd.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Krenula je berba salate u plastenicima

Složena u kašetu, prosjek glavice 0,32kg, cijena 8kn/kg

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Lijepa puterica! Jedno pitanje. Zašto većina proizvođaća slaže salatu u gajbe naopako, glavica prema dole? Par puta sam kupio kristalku u takvim drvenim gajba i svi su vrhovi listova bili smeđkasti. Još gore su prošli listovi koji su bili u doticaju sa onom žicom koja drži kašetu skupa na nekim mjestima. Čista katastrofa.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Lijepa puterica! Jedno pitanje. Zašto većina proizvođaća slaže salatu u gajbe naopako, glavica prema dole? Par puta sam kupio kristalku u takvim drvenim gajba i svi su vrhovi listova bili smeđkasti. Još gore su prošli listovi koji su bili u doticaju sa onom žicom koja drži kašetu skupa na nekim mjestima. Čista katastrofa.

Nije većina nego svi, tako se puno duže sačuva svježina salate ima manja isparavanja i manje strada a ovo sa smeđim rubom to vjerovatno nije od gajbe to je bilo i prije branja rubna palež.

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Nije većina nego svi, tako se puno duže sačuva svježina salate ima manja isparavanja i manje strada a ovo sa smeđim rubom to vjerovatno nije od gajbe to je bilo i prije branja rubna palež.

E, nije palež, to sam i ja primijetio ali nakon ako odstoji više od jedan dan u sanduku. Posmeđi ukoliko ima puno vlage na dnu sanduka, odnosno ako je salata oprana prija stavljanja u sanduk. U takvom slučaju ja slažem glavice nakoso.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Ovo je pravilno slaganje salate u kašete. Salata se slaže u kašete prilikom rezanja na njivi, dok je suha i tako složena ide na pranje(močenje) i odmah u komoru na temp. 3-5°C i nemože se desiti nikakav proces truljenja ili smeđenja lista. Taj proces berba-komora ne smije biti dulji od dva sata. Salata koja nije tako skladištena u uvjetima viših temp. brzo propada i najčešće se u trg.centrima na policama prodaje stara salata.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Zahladilo je, jutarnji minusi i led u bačvama(1,5cm) razlog su da pokrijemo salatu u plastenicima, a prije pokrivanja poprslali sa biološkim preparatom koji štiti biljku od niskih temp.

ćelo

Član
Tu od
6 Kol 2011
Poruka
661
Zahladilo je, jutarnji minusi i led u bačvama(1,5cm) razlog su da pokrijemo salatu u plastenicima, a prije pokrivanja poprslali sa biološkim preparatom koji štiti biljku od niskih temp.

i ja istu stvar napravio i agril i antifriz

shemmo

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
129

Koji preparat si koristio?

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Reci i ima li razlike one sa i none bez folije !?
Na slici se baš ne vidi, a iz mojeg iskustva mislim da nema razlike, pa ja već kroz zimu ne stavljam foliju pod salatu.

Da ne primjeti se razlika ali kada malo dođu topliji dani vjerovatno će biti razlike.
Pozdrav!

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Počinje berba 2.ture salate(putarica koja je brža od kristala), a pri kraju sam berbe 1.ture. Dobro se poklopilo, jer je ova 2.tura obično ranijih godina dolazila u berbu iza 15-og.

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Samo naprijed koji si ti srećko kod nas nema sunca pa slabo raste.
Pozdrav!

Najnoviji postovi

Na vrh