Jel ova marelica u mirovini (penziji) ili još rađa :weedman:
Obećao sam još prošle godine postaviti fotke stabla marelice, posađenog još 1941. godine. Evo, stablo se nalazi u dvorištu moga strica, vrlo je vitalno i zdravo, te obilno rađa svake godine. A plodovi su vrlo krupni, teški preko 100 grama:
Detalj debla i unutrašnjosti krošnje:
Jel izdanak crvene ranke ili iz košpe.
i prije je bilo apopleksije
naime po selima je bilo na stotine kajsija posađeno, i osušilo se 99% i sad svi mi raspravljamo kako je ostalo 2-3 kajsije po selu koje su stare po X godina i kako su one super.
Možda je u nekim selima i bilo posađeno na stotine kajsija. No, u rodnom selu mojega oca, 99% svih voćaka su bile šljive, poneko je još imao po 1 trešnju ili orah, te poneki dud koji je služio da kokoši imaju što jesti dok ne dođe žetva, a ambari su se od prošle godine dotad isprazniliUf sad sam još više razočaran, ma htio sam jedno destak komada da imam za svoju dušu ali nikako da preživi 5-u godinu. Ode sve do jedne. Znači cirka jednoo 1000 komda da bi ostalo 10-15 kom, ne ispalti se nikako saditi je uf na mukama sam.
Ali moram probati još ovo na šljivi ranci jedno 10-tak komada, ali tek sledeće godine.
Posadila sam 2 marelice prije 3 ili 4 g...
Jednna se valjda smrzla ili sto vec uglavnom se osusila, i poslije su iz korijena potjerale hrpe grana i sad lici na zivicu...
Od nje mislim da nema nista...???
Druga napreduje super, pravo drvo je vec ima dosta lijepih grana ima, ali nikako ploda...kad mogu ocekivati plod???
:scratch
Hvala !
Znaci na proljece ovu van drugu posaditi...
A kako znati koja je moja sorta i koju odabrati?
Kupi neku samooplodnu sortu marelice npr. Bergeron ...( njega ima skoro na svim prodajnim mjestima i rasadnicima )..............
Navedenoj sorti nije potreban oprašivać a ukoliko je potrebno potpomoći će oprašivanje postojeće marelice.