• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Emy
Kojih 15, 16 dana od zadnje primjene injektora :shock: Jesi ti siguran da ti je tako rekao? Karenca je najviše 4 dana, ja što sam do sad koristio bila je obično 2, 3 dana. Još nisam vidio injektor da mu je karenca 5 dana a kamoli 15!! Šta je taj veterinar davao kravi boga pitaj. Neznam kakav je kao doktor ali da budem iskren sumnjam u njegovu stručnost.
Bojim se da ovdje liječenje nije sprovedeno kako treba! Injektori sami nikako nisu dovoljni u liječenju mastitisa. Kod nekih blažih upala mogu pomoći ali uglavnom moraju biti potpomognuti i odgovarajućim antibiotikom. Kod mene recimo u nekim slučajevima kad vidimo da liječenje ne daje rezultate onda šaljemo uzorak mlijeka na analizu. Pa prema rezultatima veterinar preduzima liječenje. U ovom tvom slučaju stvarno neznam šta dalje uraditi. Teško je ovako znati i reći šta dalje... Jesi li pregledao četvrti vimena mastitis reagensom da vidiš gdje je i koliko jaka upala?
Vidi sa veterinarom šta misli sledeće preduzeti, ako nezna onda promjeni veterinara.
Kako hraniš junicu, daješ li koncentrat i silažu? Tih 14- 15 lit. je dosta sobzirom da je simentalka prvotelka mada može i više. Doduše još je to vime zeza, al biće to dobro...
Nisi kupovao novu muzilicu? Muze li ova tvoja sad dobro?

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Siguran sam 100 %, jer je to bilo tačno prošlog petka u 5-6 sati popodne, otišao sam privatnom veterinaru međutim nije ga bilo, e onda sam otišao u državnu veterinarsku i našao dežurnog veterinara....on mi dao ta 3 injektora i rekao da od zadnjeg injektora trebam čekati oko 8 dana, ali da bi bio siguran da čekam 16...međutim nakon tih 16 da opet pošaljem mlijeko na analizu da bidem siguran 100 %....eto to ti ja govorim od riječi do riječi.
Injektor sam dao u petak naveče, zatim subotu u jutro i onda u subotu naveče...ali sam i tad vidio da se gotovo nista ne dešava, onda sam u nedjelju otišao opet veterinaru(ovog puta je bio neki drugi dezurni) i (i u potpunosti mu objasnio problem od početka do kraja) e on mi je dao jos jedan injektor i ihtol kremu (uz njegovu konstataciju da taj prije njega sto se zatekao na dezurstvu nije imao pojma)...taj jedan injektor sam odmah dao u nedjelju na veče a ihtiol kremu potrošio u sljedećih 3-4 dana...

Nakon toga se ništa opet nije desilo, vime je bilo isto kao i na početku, tvrdo i "zapeklo" na tu prednju četvrt.

Taj mi je veterinar juče rekao da ću najvjerovatnije ponoviti ihtiol kremu i ponovo odraditi jer je ta ihtiol krema antibiotik.
Ali ta je krema nula, jedna velika nula, jer pomaka uopšte nema...a krema smrdi kao da mažem ibitolom ili katrnom...
Međutim predlaže mi još neke injekcije direkt u vime...sad sta su te injekcije i na kojoj bazi djeluju..to je pitanje ???
Uglavnom s veterinarima cirkus zivi...al sutra ga definitivno zovem kući jer ova ciganija vise ne pali.

Pazi sto se tiče hranidbe....jos je na dijeti samo sto ima kvalitetno sjeno i vodu...od koncentrata nista ne dobija, jer mi je tako ovaj drugi veterinar sto mi je dao mast rekao...dakle na sijenu i vodi imam tu litrazu...samo jest sijeno nebalirano i bogato listom...porpilično kvalitetno sijeno....i to je kraj njenog svedskog stola.

Muzilicu nisam kupovao, a bio sam zategao parama da ju idem kupovati dole u Bos.Krupu...međutim sam nekako napravio ovu svoju i ona sad muze kao i prije, obavezno izmuzam ručno do kraja i to je to...za sad sam s njom zadovoljan, pa dok se ne oparim :D s nekim parama necu nista kupovati do muzilice izuzev ako mi nesto ne naleti.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
po meni največi problem je nastao zbog lošeg početnog lječenja od veterinara kojem bar po rečenom se i baš ne radi i razumije se u veterinu kao koza u bubanj:vragek::vragek:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Emy pozovi tog privatnog veterinara nek on pogleda o čemu se radi i šta se može učiniti. A ovome što je do sad to liječio reci da se krava liječi u štali a ne iz kancelarije. Ako je mislio platu zarađivati u kancelariji onda je trebao učiti za advokata a ne za veterinara!! :mrgreen:

Počni junici davati pomalo koncentrata 1 - 2 Kg dnevno i neki premix ako ga već nema u koncentratu. Pusti je vani nek hoda i pase, mani se više te dijete, krava normalno jede i preživa i pusti je nek hoda i normalno je hrani.
Ja kod pojave mastitisa uopšte ne smanjujem koncentrat.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Naravno da netreba stavljati kravu na djetu pogotovo krave poslje porođaja koje naglo imaju velike potrebe za hranjivima,
mislim da bi najbolje rješenje bilo da se ta sisa zasuši pošto če sigurno jos dugo a možda i uvjek biti pozitivna na ss.
Zasuši ako stvarno iz nje ide samo 2-3 deci mlijeka i ako vime nije bolno i otečeno
koliko dugo već lijeciš tu junicu

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Naravno da netreba stavljati kravu na djetu pogotovo krave poslje porođaja koje naglo imaju velike potrebe za hranjivima,
mislim da bi najbolje rješenje bilo da se ta sisa zasuši pošto če sigurno jos dugo a možda i uvjek biti pozitivna na ss.
Zasuši ako stvarno iz nje ide samo 2-3 deci mlijeka i ako vime nije bolno i otečeno
koliko dugo već lijeciš tu junicu

Ne liječim ju više uopšte...ovi veterinari koje sam zvao i koji su je liječili uvjek obećavaju da će doći a nikad ih nema...znaju da su zabrljali i tako se ponašaju.

Od zadnjeg injektora je proteklo 11 dana, a od masti oko 8 dana...od kako sam ju zadnji put mazao.

Nema smisla više, neka ide tako kako ide, junica je zdrava i prilikom muze je jako mirna bilo da ju muzem aparatom ili izmuzavam ručno, znači da zivotinja nije u agoniji ili u nekoj patnji, jede lijepo, pije, normalno balega i mokri, muzem tih 15-tak litara dnevno...vime je takvo kakvo jeste i to je to...ostaje mi jos jedino da idem sutra u veterinarsku u Bihać (ako htjednu doći jer je to druga općina), i da vidim sta oni misle ima li nekog lijeka.

Vidjećemo sta ce dalje biti, mozda se to otvrdnuće povuče u toku laktacije a mozda tek u drugoj laktaciji, ali dok se ne snadjem za drugu kravu na njeno mjesto neka je tako kako je...

Ja sam zabrljo iz neznanja, a veterinari iz bahatosti.

Znao sam se uvjek pomiriti s situacijom...ako nesto ne moze onda moze kako moze...puno je bilo zafrkancije s veterinarima.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
sa veterinarom vidi šta se može učiniti i neka obavezno pregleda sve četvrti vimena na mastitis, tako ćeš tačno znati šta treba liječiti. Bilo bi dobro da mogu poslati uzorke negdje na analizu da se utvrdi šta je uzročnik i čime liječiti.
Što se tiče hranidbe, hrani je normalno, polako pojačavaj količinu koncentrata i pusti je vani nek hoda i pase. Pojačaće ona mlijeko samo je dobro nahrani...

M

MOCO

Guest
Nabavi si mastitis test i sam napravi kontrolu, pa ćeš barem znati o čemu se radi!

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Tu cetvrt otpisi i ako vise nema mleka nemoj je dojiti i ona ce zasušiti ali obavezno bi trebo napraviti mastitis test
da vidis ostale cetvrti
jer ako je to bila tako akutna upala ona se sad organizirala i tu je granulacisko kivo i od toga nista

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Evo konacno i kod mene je jedna junica vodila jutros.Osjemenjena sa bikom Jarni.
Crveni holstajn.Sad cekam da i ostale cetiri pocnu da traze da vode.Jer im je vrijeme.
Imali neko iskustva sa bikom Jarni?

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
evo jučer mi se otelila jedna simentalka,malo je išlo teže ali samo nas je troje telilo pa je OK,sinoć je izbacila i posteljicu ,jedino jutros samo malo mljeka,još nije došla sebi ali kroz dan dva bude dobro ,čak je mirna za dojenje,zlatna stvar onaj obruč za ritulje,evo bivše junice i njezinog teleka

Uploaded with ImageShack.us

M

MOCO

Guest
nek ti je sa srećom sve dobro prošlo! Nemoj forsirat mlijeko, imaš vremena 2-3 tjedna, pusti je prvo par dana da dođe sebi.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Mojoj junici još ostalo 9 dana do termina. Sve je super za zasad, ali jučer popodne nije htjela jest nego je brljavila. Al je sve pojela. Ujutro i navečer je normalno jela. To sam povezao da joj je vruče. Al danas ujutro opet neče jest nego brljavi, a sad joj noje vruče. Ima malo mekaniju stolicu. Promjenio sam joj sijeno pred tjedan dana od prošlogodišnjeg na ovogodišnjeg. Sijeno je mjesec dana stajalo u rolo bali pa ne znam da li je dosta odradilo. Sijeno je dosta prašnjavo, jer sam morao bježat pred kišom. Prije nego ga dajem rastepem ga da se ispraši i nije sad da je trulo. Dao sam joj malo koncetrata žitarica i to je pojela, al onako preko ku...a. Inače kad vidi hranu skače tri metra u zrak, pogotovo na koncetrat. Nekako je ko moj nečak u pubertetu sve joj je ravno. Ne znam da li pred telenje se počne tak ponašat i slabije jest ili nije nešto u redu.

M

MOCO

Guest
neznam što je, ali svakako je za burag dobro davati pravo,suho,malo grublje sijeno ili suhu djetelinu.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Išao sad gledat leži i preživa al nije pojela sijeno do kraja. To joj se nije nikad desilo da joj ostaje hrane. Vidjet ću do sutra pa zvat ove moje vrle veterinare. Pred 2 mjeseca sam ih zvao 3 puta i svaki put vele da če doči, al još uvijek niko nije došo. Veli mi jedan koji s menom radi da ima 25km dalje od mene privatni Vet. i da su super dečki. Trebao bi njih probat zvat za ubuduče, ako bi htjeli dolazit do mene. Ja mislim da ovi moji da mu velim da mi naruči sjeme od bika koji bi ja izabrao, da bi mi odma jednu šamarčinu pukli iza uha.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Mojoj junici još ostalo 9 dana do termina. Sve je super za zasad, ali jučer popodne nije htjela jest nego je brljavila. Al je sve pojela. Ujutro i navečer je normalno jela. To sam povezao da joj je vruče. Al danas ujutro opet neče jest nego brljavi, a sad joj noje vruče. Ima malo mekaniju stolicu. Promjenio sam joj sijeno pred tjedan dana od prošlogodišnjeg na ovogodišnjeg. Sijeno je mjesec dana stajalo u rolo bali pa ne znam da li je dosta odradilo. Sijeno je dosta prašnjavo, jer sam morao bježat pred kišom. Prije nego ga dajem rastepem ga da se ispraši i nije sad da je trulo. Dao sam joj malo koncetrata žitarica i to je pojela, al onako preko ku...a. Inače kad vidi hranu skače tri metra u zrak, pogotovo na koncetrat. Nekako je ko moj nečak u pubertetu sve joj je ravno. Ne znam da li pred telenje se počne tak ponašat i slabije jest ili nije nešto u redu.

Kako to misliš nije dovoljno odradilo? :scratch Ako kupiš suvo sijeno onda nema šta da odrađuje, sjenaža u foliji mora proći proces fermentacije a suvo sijeno možeš davati odmah, ono nema šta da odrađuje.
Ako imaš neko drugo sijeno koje nije prašnjavo daj ga nek jede. Ovo prašnjavo nemoj sad davati, kasnije može ali sad prije i poslije teljenja nemoj davati.
Kakav koncentrat daješ? Koje premikse koristiš, za mliječne ili zasušene krave? Stavljaš li možda stočnu kredu i/ili DKF u koncentrat? U kakvoj je kondiciji junica, mislim dali je debela, puštaš li je van?
Dobro bi bilo da je puštaš vani da se kreće, daj joj neko grublje sijeno, kako je MOCO rekao i smanji količinu koncentrata zbog vimena ali i varenja. So, stočnu kredu i DKF ako si davao, sad do teljenja potpuno isključi iz obroka.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Kako to misliš nije dovoljno odradilo? :scratch Ako kupiš suvo sijeno onda nema šta da odrađuje, sjenaža u foliji mora proći proces fermentacije a suvo sijeno možeš davati odmah, ono nema šta da odrađuje.
Ako imaš neko drugo sijeno koje nije prašnjavo daj ga nek jede. Ovo prašnjavo nemoj sad davati, kasnije može ali sad prije i poslije teljenja nemoj davati.
Kakav koncentrat daješ? Koje premikse koristiš, za mliječne ili zasušene krave? Stavljaš li možda stočnu kredu i/ili DKF u koncentrat? U kakvoj je kondiciji junica, mislim dali je debela, puštaš li je van?
Dobro bi bilo da je puštaš vani da se kreće, daj joj neko grublje sijeno, kako je MOCO rekao i smanji količinu koncentrata zbog vimena ali i varenja. So, stočnu kredu i DKF ako si davao, sad do teljenja potpuno isključi iz obroka.

Junica je vani bila svaki dan do pred 2 dana. Dosta je debela pa ju ne bi više puštao van. Imam sijeno, al svi kod mene vele da treba još odstajat prije hranjenja. Dajem kak ste mi i rekli . Ujutro i navečer prvo sijeno, koncetrata 1.5 kg na dan pol ujutro pol navečer (mljeveni kukuruz, ječam, zob, pšenično posije). Imam univerzalni premiks to sam izbacio još pred 1 mj. Paša svaki dan. Naručivao sam kod veterinara smjesu za krave u suhostaju 3 tjedna, jer im roba dolazi svaki petak međutim ništa. Kad sam joj reko da mi naruči to jer tog u mome kraju nema niti je itko za to čuo samo me blijedo pogledala. Dolazim 3 petka kad je roba došla popodne i veli da ovi ne pošalju. Došlo mi je sad u petak da joj zavrnem s vratom. Junica je u dobroj kondiciji čak mi je pred 2 dana malo skakala vani. Možda joj je sad pred kraj malo teško, pa neče jest. Vidjet ču navečer kako če jest.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
možeš je slobodno puštati vani, samo nek ima hlada i vode ili ju puštaj ujutro i kasno popodne kad sunce nije jako. Nek hoda i pase koliko hoće. To je dobro za teljenje ali i za vime, lakše će se oteliti i manje će imati problema poslije teljenja. Ako hoće nek pase, odmah će bolje jesti i sijeno.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
evo jučer mi se otelila jedna simentalka,malo je išlo teže ali samo nas je troje telilo pa je OK,sinoć je izbacila i posteljicu ,jedino jutros samo malo mljeka,još nije došla sebi ali kroz dan dva bude dobro ,čak je mirna za dojenje,zlatna stvar onaj obruč za ritulje.
Čestitam na prinovi, nek je živo i zdravo!! :partyman: Šta je otelila, jeli muško ili žensko? Kakvi su planovi sa teletom, hoće za tov, u reprodukciju ili ćeš ga možda prodati ovako malog od 7,8 dana?
Kako je krava, hoće li jesti?

Posljednje uređivanje:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Čestitam na prinovi, nek je živo i zdravo!! :partyman: Šta je otelila, jeli muško ili žensko? Kakvi su planovi sa teletom, hoće za tov, u reprodukciju ili ćeš ga možda prodati ovako malog od 7,8 dana?
Kako je krava, hoće li jesti?

ma hoče jesti,jedino malo proteže noge,a telić je muški i ide u sajam,samo slabo nešto kupaca. Krešo možda samo ova gadna vručina utječe na junicu

Najnoviji postovi

Na vrh