• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Krešo možda samo ova gadna vručina utječe na junicu

To si i ja mislim, al opet ujutro je trebala bit gladna i sad navečer sam je odveo van na pašu i pasla je 15 min i gotovo. Uveo je unutra i dao malo koncentrata to je pojela. Sijeno nije ni probala. To je sve za nju čudno, jer ta bi jela od 0-24.

M

MOCO

Guest
možda joj je tele pritislo burag ili štajaznam, uglavnom često mi se događa da par dana pred telenje muljaju s hranom.

Bitno je da pije, jede suho sijeno,prežima i uredno balega! da maše repom,mrda ušima, hoće ustat i malo prošetat...i to je to, dok se ne oteli!

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
možda joj je tele pritislo burag ili štajaznam, uglavnom često mi se događa da par dana pred telenje muljaju s hranom.

Bitno je da pije, jede suho sijeno,prežima i uredno balega! da maše repom,mrda ušima, hoće ustat i malo prošetat...i to je to, dok se ne oteli!

Vjerovatno je tako, jer ujutro nije jela, pa popodne i navečer je. Zvao ujutro Vet-a i dolazi doktor i ostavi upaljen auto, jer mu se žuri. Ulazi u štalu i veli dobro je, junica mora bit na dijeti samo malo sijena. I ode. Nisam stigo mu ni ništa reč. Bar nije naplatio tu svoju umnu rečenicu. Popodne sam dopeljo sijeno od lucerne i dao joj onda je htjela jest. Navečer veli žena da je isto jela. Hvala, još tjedan -dva agonije pa bi trebalo bit sve uredu.

nikola_VUK

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
31
Negde sam čitao da lucerka baš i nije prvo hranivo za telad i junice zbog velike količine kalijuma.
Inače zanima me kupovne junice simentalca koliko vam daju mleka u prvoj laktaciji?

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Negde sam čitao da lucerka baš i nije prvo hranivo za telad i junice zbog velike količine kalijuma.
Inače zanima me kupovne junice simentalca koliko vam daju mleka u prvoj laktaciji?

daju ti sve ovisno o hranidbi, igra i genetika ulogu ali kod švabi je to dotjerano pa nema velike razlike (navek se najde škart) genetika se više izrazi u 2. i 3. laktacije gde je perzistencija puno bolja kod dobre genetike
kod nas su davale u 1. laktaciji od 5300 do 8950 (u 305 dana)

M

MOCO

Guest
eto od silnog iskustva,informiranja,čitanja,traženja i pametovanja opet me priroda zajebe!
Otelila mi se moja junica, genetika,izgled,kondicija sve odlično!! Otelila se sama, tele kržljavo i žilavo odmah se vrti i diže. Posteljica izbačena nakon 2 sata u potpunosti! Sve 5!! SAMO!!!ne da se kurveštara muzit!! mlati nogama ko blesava, a ni edem nema, vime prva liga!! ne da ni teletu da sisa. I sad se još i s njom moram patit i zjbvat!! i kad sve krene ona zaustavi mlijeko i tako stoji par minuta, a mlijeka ni kapi! još nije pustila više od 2 litre!

B

BAGERISTA

Guest
Kako se reče,,,,,iz....bat čovikja neki vrag mora,,,i to je to,,,,,,,jednostavno kad čovika krene,,,,,krene ga nizbrdo,,,,,,,,,,,a ča reč,,nego glavu gori,,i naprid..

Prijatelj mijavija neki dan,,,,,,,,,krava mu se odvezala,,,i gurnula u manjaduru(korito di jedu),,,drugui koja je bila puna i ode i krava i tele,,,,,,,,,,,,,,vrag ne spava,,,pa tako da se svega dešava,,,nadajmo se da če bit bolje za koji dan..

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
eto od silnog iskustva,informiranja,čitanja,traženja i pametovanja opet me priroda zajebe!
Otelila mi se moja junica, genetika,izgled,kondicija sve odlično!! Otelila se sama, tele kržljavo i žilavo odmah se vrti i diže. Posteljica izbačena nakon 2 sata u potpunosti! Sve 5!! Samo!!!ne da se kurveštara muzit!! Mlati nogama ko blesava, a ni edem nema, vime prva liga!! Ne da ni teletu da sisa. I sad se još i s njom moram patit i zjbvat!! I kad sve krene ona zaustavi mlijeko i tako stoji par minuta, a mlijeka ni kapi! Još nije pustila više od 2 litre!

suspregne mlijeko zbog straha, a bez batine tesko sta postic na vezu, zakon su one kuke sto se zakvače a ako i to nepomaže ular i glavu svezati na skroz kratko i mora se dati dojiti,
a za susprezanje mlijeka na farmi koristimo oksitocin poslije kojega svaka pusti mlijeko

M

MOCO

Guest
izmasiram joj vime i mlijeko curi na sve strane i dok stavim muzilicu prestane i ni kapi više! Sad se manje ritala, al nije mi jasno šta tele tuče-večeras mali nije ni htio blizu nje!

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Ludo je ludo, ali kad se pikne ovaj k... Nema da više zaustavi.
Na farmi smo prošle god imali ulaz cca 250 junica i ove god ce biti 150 i sve se to dovede k redu, jedino je prednost sto je izmuziste i te kukue nekoj i do dva tjedna idu

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Evo ga napokon i ja dočekao taj dan. Junica se otelila sama, izbacila posteljicu i cura več polako hoda sama. Napokon nakon tri sina i ja dobio u obitelj žensko. Podojio sam 9 l. Tele je na jedvite jade popilo 1.5 l kolostruma. možda sam mogao malo pričekat da dođe k sebi pa joj onda dat. Uglavnom sve je u redu i hvala svima na savjetima. Ne zna se ko je veče tele bio ja ili ona, al fala Bogu sve sam uspio obavit.:partyman:

M

MOCO

Guest
Evo ga napokon i ja dočekao taj dan. Junica se otelila sama, izbacila posteljicu i cura več polako hoda sama. Napokon nakon tri sina i ja dobio u obitelj žensko. Podojio sam 9 l. Tele je na jedvite jade popilo 1.5 l kolostruma. možda sam mogao malo pričekat da dođe k sebi pa joj onda dat. Uglavnom sve je u redu i hvala svima na savjetima. Ne zna se ko je veče tele bio ja ili ona, al fala Bogu sve sam uspio obavit.:partyman:

nisi trebao ništa čekat, sve si dobro napravio, tek rođeno tele ni ne može popit više, a i 9l u prvoj mužnji je puno (prvih 2 dana ne treba muzit do kraja)

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Sad sam ju ujutro i nočas več podojio do kraja. Budem onda navečer pripazio. Još mi je to sve muka dok se ne uhodam. Koliko da dajem teletu mlijeka ujutro i navečer? I kad da povečavam i počnem davat vodu za piti. Tele budem koristio za meso, jer ju neču ostavit kad je isti deda i njoj i kravi.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Evo teleta i junice. Sa lijeve strane prvi i zadnji dio vimena je tvrd. Ide mlijeko na te dvije cice, ali nikako da razbijem da bude mekano ko na desnij strani. Dojim ujutro i navečer. Da ovu desnu stranu podojim i popodne? Dao mi je susjed mast Permammas koju umasiram na vime, ali ništa.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Trebo bi napraviti mastitis test, da vidiš kakvo je mlijeko ali vjerojatno je samo edem to obićno prođe samo a netko zaljeva sa edovet bolusima kravu

M

MOCO

Guest
vime mi izgleda OK! ako mislite da ta krava ima strašan edem za edovet boluse onda vi edem još niste vidjeli! jedna strana ti je tvrđa zato što krava najvjerojatnije više leži na suprotnoj strani! Muzi 2x dnevno uvijek u isto vrijeme i pred kraj malo izmasiraj vime , a nakon mužnje namaži kremom i ostavi je na miru!

nemaš ti tu šta razbijati po vimenu! :axe:

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Na farmi bude krava koje su doslovno kao one iz bus crtića, ali obično sve prodje samo, nezalijevamo, ali i ova ima edem vidi se po sisama da splasne bilo bi i lakse dojiti i kravi ugodnije

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
vime mi izgleda OK! ako mislite da ta krava ima strašan edem za edovet boluse onda vi edem još niste vidjeli! jedna strana ti je tvrđa zato što krava najvjerojatnije više leži na suprotnoj strani! Muzi 2x dnevno uvijek u isto vrijeme i pred kraj malo izmasiraj vime , a nakon mužnje namaži kremom i ostavi je na miru!

nemaš ti tu šta razbijati po vimenu! :axe:

Nisam mislio da bi čekičem razbijao :mrgreen: nego češčom mužnjom i masažom. Koliko ja kužim ( a kužim malo ) njoj je vime normalno i nema upale. Malo joj je ta lijeva strana vimena veča i vidi se na slici da je tvrdo iznad cice na vimenu. Na lijevoj strani vimena vidim ljepo kad je podojeno i prazno, a na desnoj ne mogu. 2 dana tako i radim kako veliš al mi se ne čini da je što bolje. Hvala na odgovoru bitno da nije ništa opasno.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Nisam mislio da bi čekičem razbijao :mrgreen: nego češčom mužnjom i masažom. Koliko ja kužim ( a kužim malo ) njoj je vime normalno i nema upale. Malo joj je ta lijeva strana vimena veča i vidi se na slici da je tvrdo iznad cice na vimenu. Na lijevoj strani vimena vidim ljepo kad je podojeno i prazno, a na desnoj ne mogu. 2 dana tako i radim kako veliš al mi se ne čini da je što bolje. Hvala na odgovoru bitno da nije ništa opasno.

ma nemaš se kaj brinuti to se bude brzo povleklo, to je radi toga jer je ko junica jela hranu s previše energije, to je kod puno ljudi problem ali to brzo prolazi

Najnoviji postovi

Na vrh