• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Hvala dečki nadam se da bude prešlo. Koliko litara mlijeka mora piti po danima do odbića i kad da dam vodu?

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Hvala dečki nadam se da bude prešlo. Koliko litara mlijeka mora piti po danima do odbića i kad da dam vodu?

2 X na dan po 3,5 l netreba više, posle 2 tjedna mu moreš početi ponuđati vodu, prvo ti se vu zajebaval z vodom, dok ne skuži da mu i ona treba :)

M

MOCO

Guest
tele pije dok se ne najede, kod nekih je to 3,5l a kod nekih starijih i 7l
par dana staro tele jede manje, ali oko 10. dana krenu jest ko blesavi i onda im treba dati koliko hoće, al mislim da je 7l po obroku plafon

obično ih držim na 5l 2xdnevno

vodu mu ponudi u neki amper preko dana i ostavi da se upoznaje sam, prvo malo sipaj jer obavezno izvrne. Ako je blizu pojilice onda će sam proučavati i piti, bez brige!

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Junica kad se otelila davala je 9 l , pa 9.5 , 10 po podoju. Da bi odjednom isto tako po pola litre počela manje davat. Jučer je bila na 8.5 , danas je na 8 l. Davao sam joj sijeno od ljulja, paša navečer, koncetrat 2 puta na dan ( 1kg kukuruz, 0.8 ječam i zob, 1kg pšen. posije, vitamine i minerale). Kupio sam koncetrat za muzne krave koji mješam 20% sa žitaricama. Polako povečavam količinu od kad se otelila, a ona sve manje mlijeka od kad sam ubacio koncetrat. Još je jedna stvar gotova mi bala od ljulja i sad mi je bila na redu bala od livadske trave, a to moja gospođa neče jest samo brljavi. Vime joj je sad super kako je bilo još malo je samo tvrdo, ali neznatno. Ako ima tko kakav savjet da podignem mlijeko ili bar da mi ne pada.

M

MOCO

Guest
malo je smjese! da se razumijemo ja zovem smjesa sve to skupa što ti pomiješaš! Trebaš više šrota kukuruza, barem 3kg po obroku

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
kaj radiš sa mlijekom? u mljekaru, sir ili prodaješ u selo. ako baš hoćeš visoku proizvodnju, treba ti neko proteinsko krmivo (Protamilk, sojina sačma, suncokretova itd) i trebaš namjestit na sijenu na oko 14-15% proteina (malo matematike :) ), a u sezoni kad ima obilje zelenog (ili ako imaš sjenažu), možeš smanjit na 10-12% proteina, a ako ti proizvodnja iznad 20 litara nije cilj, ne treba ti nikakva smjesa, dovoljno su ti žitarice i eventualno mekinje i repini rezanci. ja sam davao po 3x dnevno zobanje i naštimao sam otprilike 0,3kg (mislim da sam i pročitao tako negdje) žitarica po litri mlijeka. znači ako krava daje 20 litara to ti ispadne 6kg zobanja (najbolje 3x2kg, al možeš ti i više dati, al ne bi smio davati više od 2,5-3kg po obroku. ja npr planiram totalno drugim smjerom. kad odyebem mljekaru, držat 4-5 krava samo na travi i sijenu, dojit ih jednom dnevno ugl namjestit da imam ukupnu godišnju proizvodnju oko 15000 litara jer 12000 mogu prodat na kućnom pragu a zarada je ista kad i prodam mljekari 24000 litara. bez žitarica, bez umjetnog gnojiva bez prskanja, ima da umrem od zdravlja, ja i svi kaj budu pili moje mlijeko :)

al sve su to samo idilični planovi

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
malo je smjese! da se razumijemo ja zovem smjesa sve to skupa što ti pomiješaš! Trebaš više šrota kukuruza, barem 3kg po obroku

I ja isto tak zovem , al se radim načitan. :mrgreen: Našao sam recept na kompu za radit smjesu, pa polako budem povečavao. Sjenažu nemam, al ide van na pašu i stočnu kredu.

Osnovni obrok
voluminozna krma Kg

Sjenaûa 23,0
Sijeno livadno - dobro 2,0
Ukupno osn. obrok 25,0
Za proizvodnju mlijeka
Sastav smjese
koncentrata %

Kukuruz - suho zrno 36,0
Ječam 40,0
Suncokretova sačma 6,0
Pöenične posije 14,0
Stočna kreda 2,0
VAM 2,0
Ukupno 100,0
Smjese na dan 5,5 kg

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
kaj radiš sa mlijekom? u mljekaru, sir ili prodaješ u selo. ako baš hoćeš visoku proizvodnju, treba ti neko proteinsko krmivo (Protamilk, sojina sačma, suncokretova itd) i trebaš namjestit na sijenu na oko 14-15% proteina (malo matematike :) ), a u sezoni kad ima obilje zelenog (ili ako imaš sjenažu), možeš smanjit na 10-12% proteina, a ako ti proizvodnja iznad 20 litara nije cilj, ne treba ti nikakva smjesa, dovoljno su ti žitarice i eventualno mekinje i repini rezanci. ja sam davao po 3x dnevno zobanje i naštimao sam otprilike 0,3kg (mislim da sam i pročitao tako negdje) žitarica po litri mlijeka. znači ako krava daje 20 litara to ti ispadne 6kg zobanja (najbolje 3x2kg, al možeš ti i više dati, al ne bi smio davati više od 2,5-3kg po obroku. ja npr planiram totalno drugim smjerom. kad odyebem mljekaru, držat 4-5 krava samo na travi i sijenu, dojit ih jednom dnevno ugl namjestit da imam ukupnu godišnju proizvodnju oko 15000 litara jer 12000 mogu prodat na kućnom pragu a zarada je ista kad i prodam mljekari 24000 litara. bez žitarica, bez umjetnog gnojiva bez prskanja, ima da umrem od zdravlja, ja i svi kaj budu pili moje mlijeko :)

al sve su to samo idilični planovi

Ne trebam neku veliku proizvodnju. Ali mi je žao kad joj je počelo padat mlijeko. I ja sam krenuo sa tom idejom. Prošle god. sam posijao pašnjak (3 jutra) i sad ču ga naredni tjedan ogradit sa pastirom. Plan je dve krave, jer toliko mogu bez brige odradit ja i žena, a da ne prelazi u neku veču poljoprivredu za moju mehanizaciju i vrijeme. Oboje idemo na posao. Plan mi je bio dojit telad pa prodat u meso. Međutim sad budem još razmislio, jer nemam toliko mlijeka koliko bi mogo prodat. Stalno mi dolaze pitat za mlijeko. Kod mene sve gospoda niko više nema krave. Zato mi je i žao da joj pada mlijeko.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
I ja isto tak zovem , al se radim načitan. :mrgreen: Našao sam recept na kompu za radit smjesu, pa polako budem povečavao. Sjenažu nemam, al ide van na pašu i stočnu kredu.

Osnovni obrok
voluminozna krma Kg

Sjenaûa 23,0
Sijeno livadno - dobro 2,0
Ukupno osn. obrok 25,0
Za proizvodnju mlijeka
Sastav smjese
koncentrata %

Kukuruz - suho zrno 36,0
Ječam 40,0
Suncokretova sačma 6,0
Pöenične posije 14,0
Stočna kreda 2,0
VAM 2,0
Ukupno 100,0
Smjese na dan 5,5 kg

Ovaj koncentrat je slab u svakom pogledu. Proteina imaš tu oko 11,50 a energije 6,45 MJ NEL. Smanji ječam, povećaj kukuruz i povećaj suncokret. Treba ti još proteina i još energije.

M

MOCO

Guest
u mojoj smjesi za muzare kukuruz bi trebao biti zastupljen najmanje 50%, dok ječam nebi trebao prelaziti 20% ali to je vidljivo kod visokoproizvodnih holštajn krava koje jedu puno smjese, mislim problemi acidoze koju uzrokuje puno ječma, što opet neutralizira st.kreda- ali ako je nje previše dolazi do problema sa žilama i možda s alkalozom i tako u krug i spiralu..:rolleyess:.

ako je trava ili sijeno odlično, onda fali energija.
Ja bih njoj dao sijena po volji, 3 kukuruza 1ječma 1 mekinja (možda još 1/2 sunc.pogače) 2xdnevno i to bi trebalo biti to na toj proizvodnji.

the end!

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Sad je sve o.k. povečao kukuruz kako ste rekli.

Paša i sijeno
2.5 kg- kukuruz
1.5 kg- ječam i zob
1 kg- posije
0.5 kg- koncetrat za muz. krave 35% proteina
- mineralno vitam. dodaci
Tri puta dnevno.

Mogu još smanjit zob i ječam ,a povečat kukuruz.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ovo je sastav tvoje smjese u procentima:
Kukuruz: 45,45%
Mekinje: 18,18%
Ječam: 27,27%
Super (35% UP): 9,10%

Dobro bi bilo da još povećaš procenat supera nauštrb ovih drugih komponenti. Tako ćeš još malo povećati %UP kojih imaš malo u ovoj smjesi.
Trebalo bi da je najmanje UP 15%. Znači povećaj super za još nekih 10-ak % nauštrb ostalih komponenti i trebalo bi biti dobro. Dobićeš smjesu sa oko 15 %UP i sa oko 6,8 MJ NEL
Što bi sad u ljetnom periodu i ovom načinu ishrane trebalo biti dovoljno.

M

MOCO

Guest
Sad je sve o.k. povečao kukuruz kako ste rekli.

Paša i sijeno
2.5 kg- kukuruz
1.5 kg- ječam i zob
1 kg- posije
0.5 kg- koncetrat za muz. krave 35% proteina
- mineralno vitam. dodaci
Tri puta dnevno.

Mogu još smanjit zob i ječam ,a povečat kukuruz.

sad čekaj jedno 2 tjedna pa polako dodaji kukuruz i možda koncentrat nemoj naglo, njoj je sad bitna energija koju u toj hrani dobija iz kukuruza.
Krave mogu u jednoj mjeri iz energije same sebi stvoriti protein, zato nije toliko loše ako imaju višak energije kao što je nepotreban višak proteina u hrani

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Gospodo hvala. E kad bi izmislili krave da malo jedu, a puno doje. Stvarno sam puno naučio sa foruma od vas svih, a to se i vidi u ratarstvu. Moja cjela familija mi se smijala, a sad se više nitko ne smije kad vide kakvu zob i kukuruz imam ove godine. Još kad su vidli da junica ima 18 l dnevno. Al svi vele da sam dobro gnojio i kupio dobru junicu zato je tako, a ne mojom zaslugom. Sad polako ispituju kako se ovo sije kako se ono sije, al nitko neče direktno pitati. To tako valjda mora biti.

K

Krajišnik

Guest
a šta vam je "super" ? To je taj neki koncentrat za mužu krave?

M

MOCO

Guest
"super" je narodna riječ za koncentrat koji se razrjeđuje kukuruzom da bi dobio smjesu kojom onda hraniš nekog

znači super nikako ne davat sam! to je katastrofalno, treba uvijek pročitati šta piše na onoj deklaraciji

K

Krajišnik

Guest
"super" je narodna riječ za koncentrat koji se razrjeđuje kukuruzom da bi dobio smjesu kojom onda hraniš nekog

znači super nikako ne davat sam! to je katastrofalno, treba uvijek pročitati šta piše na onoj deklaraciji
aha ...hvala :)

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
eto jutros u 3 sata otelila mi se junica (otac Vacco, majčin otac Horwel, osjemenjena sa 14,5 mjeseci bik Romario, teljenje lagano) malo mi se bila utovila pa sam joj sa 16-17 mj potpuno ukinuo zobanje. ugl danas dojena 3 puta i sve skupa dala samo 4,5 litre (2+1+1,5), al kontam to zbog nedostatka zobanja... danas sam krenuo sa 0,5kg (bojao sam se ranije početi davati zbog moguće upale vimena i mogućeg težeg teljenja) pa za 12dana do 6kg/dan. ugl očekujem da će doći mlijeko (ne treba nešto ekstra puno). ali, ono kaj me muči zapravo je kaj joj i to malo mlijeka u vimenu pa joj kaplje na sise mlijeko. nisam primjetio jel joj kaplje stalno ili samo kad mi dođemo u štalu... e sad ako nastavi tako kapati to bi mogao bit problem i razlog za klaonicu. jel ima netko takva iskustva? jel prestane kapati kasnije itd?

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Čestitam na prinovi !! :gitarist: :partyman:
Ništa ne brini sve je to sasvim normalno i to što ima malo mlijeka i to što kaplje kad uđete u štalu... Za ovo što ima malo mlijeka, ne brini naići će, strpi se, tek joj je prvi dan, pusti je nek se odmori, najede i napije... Biće mlijeka...
A ovo što kaplje mlijeko znači da je junica mekana za musti. Kad se malo smiri vime onda neće kapati, možda samo pred mužu kad pođeš prati vime.
Kako se ponaša u muži, jeli mirna?
Sad joj samo tako daji pomalo koncentrata i stavi neke premikse unutra nek ima i biće sve super!

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
prva mužnja jutros u pola4 bila je mirna ko bubica, al zato u podne i sad navečer smo morali štrik oko rogova i njuške... prvi put je valjda još nije bolilo, a sad ju boli. dajem samo zob, mekinje, kukuruz, repine rezance i malo pšenice + silamin (vit-min). soju sam prestao davat otkad ima zelene trave, a najviše zapravo imam lucerne (skoro sve njive su pod smjesom sa visokim postotkom lucerne) i po nalazima im je super urea od 15-25 i nisu mi smanjile sa mlijekom kad sam soju prestao davat (jasno ne tražim više proizvodnju preko 20litara i ne dajem više od 6kg zobanja/dan)
ps, ako netko ne zna bikove, riječ je o simentalcu i otelila je žensko (vjerojatno će u meso jer nemam prostora u štali, al nikad se ne zna)

a sutra mi je inače termin teljenja još jednoj junici, isto sim. otac Wal, majčin otac Mak osjemenjena sa 13mj isto sa bikom Romario

Najnoviji postovi

Na vrh