Hvala dečki nadam se da bude prešlo. Koliko litara mlijeka mora piti po danima do odbića i kad da dam vodu?
malo je smjese! da se razumijemo ja zovem smjesa sve to skupa što ti pomiješaš! Trebaš više šrota kukuruza, barem 3kg po obroku
kaj radiš sa mlijekom? u mljekaru, sir ili prodaješ u selo. ako baš hoćeš visoku proizvodnju, treba ti neko proteinsko krmivo (Protamilk, sojina sačma, suncokretova itd) i trebaš namjestit na sijenu na oko 14-15% proteina (malo matematike ), a u sezoni kad ima obilje zelenog (ili ako imaš sjenažu), možeš smanjit na 10-12% proteina, a ako ti proizvodnja iznad 20 litara nije cilj, ne treba ti nikakva smjesa, dovoljno su ti žitarice i eventualno mekinje i repini rezanci. ja sam davao po 3x dnevno zobanje i naštimao sam otprilike 0,3kg (mislim da sam i pročitao tako negdje) žitarica po litri mlijeka. znači ako krava daje 20 litara to ti ispadne 6kg zobanja (najbolje 3x2kg, al možeš ti i više dati, al ne bi smio davati više od 2,5-3kg po obroku. ja npr planiram totalno drugim smjerom. kad odyebem mljekaru, držat 4-5 krava samo na travi i sijenu, dojit ih jednom dnevno ugl namjestit da imam ukupnu godišnju proizvodnju oko 15000 litara jer 12000 mogu prodat na kućnom pragu a zarada je ista kad i prodam mljekari 24000 litara. bez žitarica, bez umjetnog gnojiva bez prskanja, ima da umrem od zdravlja, ja i svi kaj budu pili moje mlijeko
al sve su to samo idilični planovi
I ja isto tak zovem , al se radim načitan. :mrgreen: Našao sam recept na kompu za radit smjesu, pa polako budem povečavao. Sjenažu nemam, al ide van na pašu i stočnu kredu.
Osnovni obrok
voluminozna krma Kg
Sjenaûa 23,0
Sijeno livadno - dobro 2,0
Ukupno osn. obrok 25,0
Za proizvodnju mlijeka
Sastav smjese
koncentrata %
Kukuruz - suho zrno 36,0
Ječam 40,0
Suncokretova sačma 6,0
Pöenične posije 14,0
Stočna kreda 2,0
VAM 2,0
Ukupno 100,0
Smjese na dan 5,5 kg
Sad je sve o.k. povečao kukuruz kako ste rekli.
Paša i sijeno
2.5 kg- kukuruz
1.5 kg- ječam i zob
1 kg- posije
0.5 kg- koncetrat za muz. krave 35% proteina
- mineralno vitam. dodaci
Tri puta dnevno.
Mogu još smanjit zob i ječam ,a povečat kukuruz.
aha ...hvala"super" je narodna riječ za koncentrat koji se razrjeđuje kukuruzom da bi dobio smjesu kojom onda hraniš nekog
znači super nikako ne davat sam! to je katastrofalno, treba uvijek pročitati šta piše na onoj deklaraciji