kaj radiš sa mlijekom? u mljekaru, sir ili prodaješ u selo. ako baš hoćeš visoku proizvodnju, treba ti neko proteinsko krmivo (Protamilk, sojina sačma, suncokretova itd) i trebaš namjestit na sijenu na oko 14-15% proteina (malo matematike

), a u sezoni kad ima obilje zelenog (ili ako imaš sjenažu), možeš smanjit na 10-12% proteina, a ako ti proizvodnja iznad 20 litara nije cilj, ne treba ti nikakva smjesa, dovoljno su ti žitarice i eventualno mekinje i repini rezanci. ja sam davao po 3x dnevno zobanje i naštimao sam otprilike 0,3kg (mislim da sam i pročitao tako negdje) žitarica po litri mlijeka. znači ako krava daje 20 litara to ti ispadne 6kg zobanja (najbolje 3x2kg, al možeš ti i više dati, al ne bi smio davati više od 2,5-3kg po obroku. ja npr planiram totalno drugim smjerom. kad odyebem mljekaru, držat 4-5 krava samo na travi i sijenu, dojit ih jednom dnevno ugl namjestit da imam ukupnu godišnju proizvodnju oko 15000 litara jer 12000 mogu prodat na kućnom pragu a zarada je ista kad i prodam mljekari 24000 litara. bez žitarica, bez umjetnog gnojiva bez prskanja, ima da umrem od zdravlja, ja i svi kaj budu pili moje mlijeko
al sve su to samo idilični planovi