ako se dobro sjećam ti si onaj koji nema nikakve podatke o svojim junicama, dakle ne znaš ni genetsko porijeklo ni majki ni očeva?
mogu genetski bit slabije plodnosti. može biti i nešto drugo (hranidba, ali ako sve dobivaju isto, možda i ne)
moje junice su sve počele voditi sa 11-12 mjeseci, 2 su osjemenjene iz prvog pokušaja (jedna sa 16, jedna sa 13 mjeseci - danas su to krave, jedna nosi treće tele, druga se osjemenjuje za drugo tele za 20 dana, tj otelila se prvi put prije mjesec dana i već mi je vodila prekjučer), 1 osjemenjena iz drugog pokušaja sa 14 mjeseci (čini se da je sve u redu sa njom te je slučajno bilo neuspješno prvo osjemenjivanje), ali jedna sam ju i kao junicu i na drugom teletu morao po 4 puta osjemenjivati, veterinar je rekao da ima male jajnike pa mi je dao neke vitamine da joj dajem i nakon toga je uspjelo... sada na trećem teletu je osjemenjena iz drugog pokušaja, bez vitamina, ali je dobila neku injekciju nakon osjemenjivanja)
Ugl ja kad odabirem bika za podmladak jako pazim da mu kćeri imaju dobru plodnost
do sada sam junice hranio uz sijeno i travu, Sano Meggi + šrot, pa onda sojina sačma + šrot, sada dajem samo zob + malo kukuruza i Silamin vitamina malo, ali ima 7,5 mjeseci pa još ne vodi tako da ne mogu reć kako će proć. inače su sve u štali na vezu cijelo vrijeme, ali ima dosta zraka i svjetlosti
Ugl. može bit do genetike, hranidbe i drugih stvari, al bili bi dobro da pronađeš veterinara kojem vjeruješ da je stručan, da ih pregleda te da pokuša ustanoviti zašto ne ostaju stelne te može li se išta poduzeti, a ubuduće, svatko ima svoj stav, ali ja osobno mislim da je najsigurniji ulog samostalan odabir sjemena bika (najboljeg za svojstva plodnosti recimo) tj ako imaš izbor bikova tu gdje jesi i ako su testirani jer đabe ti i količine mlijeka i to što lijepo izgledaju ako ih trebaš 5 puta osjemenjivati i ako ne vode po godinu dana od telenja. Meni je najdraže kad se one tele svakih +/- 365 dana
ako ni veterinar ništa ne uspije pomoć, probaj još nać negdje živog bika (iako je to uvijek rizik, posebno za junicu) pa probaj tako, a ako ništa, a gle, emocije na stranu, jalova junica više vrijedi u zamrzivaču nego u štali, ali nemoj još odustat, možda nije jalova, al svakako potraži stručnu pomoć