• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Ja sam pitao svog Vetrinara za Heraldika i veli da je telad pri telenju dosta velika i da je imao problema. Da bolje da uzmem Šarolea. Sad to je sve upitno kakva je krava koja je telila, a pogotovo moj Vet koji ima na lageru Šarole, a ove druge trebam naručivat.

odgovorio sam u pravoj temi: izbor bikova za umjetno osjemenjivanje"

Posljednje uređivanje:

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
i tako ja krenuo u treću generaciju uzgoja vlastitih simentalskih junica. Prva skupina tamo 2008. se je othranila na Sano Meggi starteru (oko 175 kn 25 kg vreća) i junice su rasle otprilike onako kako je predviđeno Sano programom, davao sam 2-2,5kg ukupno mješano sa šrotom na dan). 2 grupa tamo 2010. hranjena je žitarice plus sojina sačma također 2-2,5kg na dan i također su junice rasle otprilike kako i sugeriraju....

I onda dođe 2012, mislim si, idem probat bez kupovanja startera, smjesa, soje itd othranit junicu sa vastitom hranom (negdje sam pročitao da zob ima najbolji aminokiselinski sastav) i to kontam idem probat davati samo zob, i što se desi...hranim ja opet 2-2,5kg, al sada mljevenu zob (mijenjao sam omjer od 60-100% zobi + mljeveni suhi klip kukuruza od 0-40% i dodajem još razmočenog repinog rezanca) reklo bi se slaba hrana jel, ALI, meni ta junica sada šije sve preporuke za nekoliko centimetara i ovim tempom će mi doći za osjemenjivanje sa 11-12 mjeseci. osim što brže raste na zobi, ta zob me je koštala 70 lipa po kili, dalje, junica je još uvijek čisti mišić, uopće se nije počela mastiti. a čak ni mlječnu zamjenicu nisam davao već sam joj do cirka 2 mjeseca davao 2x4 litre mlijeka
dalje... govore da se na mlijeku ne razvija dobro u preživača, a ona naprotiv najviše mi jede voluminoze od svih do sada. kažu ne sijeno, jela je sijeno, govore ne zelena trava prije 5 mjeseci, jede normalno travu i lucernu od drugog trećeg mjeseca starosti i sad mi više niš nije jasno. jesu li te sve preporuke samo da ti poskupe proizvodnju ili što tako da zarade na tebi?

inače generacija 2008 je osjemenjivana sa 16 i 19 mjeseci - lagana teljenja (Vacco, Wal)
generacija 2010 osjemenjivana sa 13 i 14 mjeseci - opet lagana teljenja (bik Romario)

sad sve kontam da ne vidim razloga da ne osjemenim junicu ako je narasla do cca 400kg u dobroj formi i sa 11-12 mjeseci... samo pripazim na bika i to je toOTE]
nije dobro pripstiti je tako rano iako je cca 400 kg,iz licnog iskustva vam kazem, svake godine podignem po desetak junica , ranije sam i ja prakti
kovala da ih pripustam rano ali onda junica kad se oteli / bar je kod holstajna/ sa 19 do 20 mjeseci mijenja zube i onda ni krave ni mlijeka. Desavalo mi se da mi poslije 4 mjeseca da vise mlijeka nego sto je davala kad se otelila. Jednostavno nedostatak apetita usled mijenjanja prvih zuba, obara kilazu, mlijeka nema a ipak se izmuza. Moj je savjet ako je tako dobra u kondiciji sacekajte bar do 15 mjeseci i onda ce te vidjeti sto je krava.Pozdrav,

nijese primijetili ispadanje prvih zuba jer se nisu telile u tom vremenu ali da se otelila sa 20/21 mjesec onda bi vidjeli sta je pad u kondiciji. Ja uvijek pogledam zube cim pocne slaba konzumacija hrane ipak za dva tri mjeseca razlike nebih rizikovala

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Evo da i ja iznesem trenutno stanje iz moje stale sa junicama.
Imam pet komada simentalca koje su porijeklom iz Njemacke.
Dosle u majkama i ovdje su dosle na svijet.
da bi me bolje razumjeli koristit cu brojeve od jedan do pet (po datumu rodjenja)

Junica broj jedan#datum rodjenja-7-12-2010
vodila prvi put-2-6-2012
drugi put-18-7-2012
promijenio veterinara za sledece sjemenjenje.
treci put-8-8-2012(sutradan ponovljeno sjemenjenje i treci dan po v0djenju stavljena neka mast)
cetvrti put-30-8-12

junica broj dva-datum rodjenja#15-12-2010
sjemenjena 26-5-2012
steona (potrdio veterinar)

junica broj tri#datum rodjenja#21-12-2010
sjemenjena 26-5-2012
steona (potvrdio veterinar)

junica broj cetiri-datum dodjenja#5-1-2011
sjemenjena prvi put#21-5-2012
sjemenjena drugi put# 27-6-2012
steona (potvrdio veterinar)

i junica broj pet (ili problem broj pet) rodjena 8-1-2011
sjemenjena prvi put 22-5-2012
sjemenjena drugi put 9-6-2012 (ponovljeno osjemenjavanje sledeci dan ujutro)
sjemenjena treci put 27-72012
promijenio veterinara
sjemenjena cetvrti put 7-8-2012 (taj dan dobila injekciju ponovljeno osjemenjavnje sledeci dan ujutro i preci dan stavljena neka mast)
sjemenjena po peti put 30-8-2012.
sve junice su u istim uslovima i isto hranjene i dolaze iz iste stale.
volio bi da cujem vase misljenje,sta uradit sa ove dvije?
jer mi ih je zao dat na klanje.jer su stvarno kao iz kataloga.
srdacan pozdrav iz konacno kisovitog Gradacca.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
ako se dobro sjećam ti si onaj koji nema nikakve podatke o svojim junicama, dakle ne znaš ni genetsko porijeklo ni majki ni očeva?

mogu genetski bit slabije plodnosti. može biti i nešto drugo (hranidba, ali ako sve dobivaju isto, možda i ne)

moje junice su sve počele voditi sa 11-12 mjeseci, 2 su osjemenjene iz prvog pokušaja (jedna sa 16, jedna sa 13 mjeseci - danas su to krave, jedna nosi treće tele, druga se osjemenjuje za drugo tele za 20 dana, tj otelila se prvi put prije mjesec dana i već mi je vodila prekjučer), 1 osjemenjena iz drugog pokušaja sa 14 mjeseci (čini se da je sve u redu sa njom te je slučajno bilo neuspješno prvo osjemenjivanje), ali jedna sam ju i kao junicu i na drugom teletu morao po 4 puta osjemenjivati, veterinar je rekao da ima male jajnike pa mi je dao neke vitamine da joj dajem i nakon toga je uspjelo... sada na trećem teletu je osjemenjena iz drugog pokušaja, bez vitamina, ali je dobila neku injekciju nakon osjemenjivanja)

Ugl ja kad odabirem bika za podmladak jako pazim da mu kćeri imaju dobru plodnost

do sada sam junice hranio uz sijeno i travu, Sano Meggi + šrot, pa onda sojina sačma + šrot, sada dajem samo zob + malo kukuruza i Silamin vitamina malo, ali ima 7,5 mjeseci pa još ne vodi tako da ne mogu reć kako će proć. inače su sve u štali na vezu cijelo vrijeme, ali ima dosta zraka i svjetlosti

Ugl. može bit do genetike, hranidbe i drugih stvari, al bili bi dobro da pronađeš veterinara kojem vjeruješ da je stručan, da ih pregleda te da pokuša ustanoviti zašto ne ostaju stelne te može li se išta poduzeti, a ubuduće, svatko ima svoj stav, ali ja osobno mislim da je najsigurniji ulog samostalan odabir sjemena bika (najboljeg za svojstva plodnosti recimo) tj ako imaš izbor bikova tu gdje jesi i ako su testirani jer đabe ti i količine mlijeka i to što lijepo izgledaju ako ih trebaš 5 puta osjemenjivati i ako ne vode po godinu dana od telenja. Meni je najdraže kad se one tele svakih +/- 365 dana

ako ni veterinar ništa ne uspije pomoć, probaj još nać negdje živog bika (iako je to uvijek rizik, posebno za junicu) pa probaj tako, a ako ništa, a gle, emocije na stranu, jalova junica više vrijedi u zamrzivaču nego u štali, ali nemoj još odustat, možda nije jalova, al svakako potraži stručnu pomoć

Posljednje uređivanje:
M

MOCO

Guest
Dali uredno pokazuju krv kao završetak ovulacije? ja ne bilježim datum početka vođenja, nego datum kad vidim krv na repu!
kakvi su jajnici? to bi trebao veterinar znati kad ih pregleda, ako nisu ok postoji hormonski pripravak kojim se poremećaj lijeći

kojim bikom se osjemenjuje? nekad i promjena bikovskog sjemena pomaže, pogotovo ako ne znaš rodoslovlje (što ne vjerujem da ne znaš!)

Posljednje uređivanje od moderatora:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ovdje će jedino pomoći prirodni pripust. Pronađi negdje bika i odvedi junicu, ako je zdrava, trebala bi već od prvog puta ostati steona.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
pajdo,,vitaminiziraj ih,,daj im vitamine u inekciji,,ad 3e i jos jedan crvena je flasica isto na bazi vitamina,pogledat cu,,neznam napamet,,,morat ce uspjeti,,imo ja takvih problema,,

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
pajdo,,vitaminiziraj ih,,daj im vitamine u inekciji,,ad 3e i jos jedan crvena je flasica isto na bazi vitamina,pogledat cu,,neznam napamet,,,morat ce uspjeti,,imo ja takvih problema,,

Koliko takva muzika košta. Da znam ako me zadesi.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
ad3e,,oko 60kn,,a ovaj crveni,,oko stotinjak,,malo vise,,,,isto par puta pripusco,,pa veterinar napravio pripust,,rekao da ih cijepim odmah sa vitaminima,,ako nece sad ostat,,da ih pripremim za sljedeci put,,i uspjelo

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Pa onda nije toliko skupo koliko sam mislio. Jesi probao veterinaru stolček nastavit, da ne daješ vitamine? Možda bi to lakše obavio.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492

ovaj crvani je carofertin, na flašici je nacrtana mrkva u obliku šprice :p

M

MOCO

Guest
veterinar ispiše recept i onda se ide kupiti u veterinarsku stanicu ili ljekarnu koja to prodaje
ja zovem veterinara kad skupim par krava na početku laktacije i onda s njim dogovorim da se opremi potrebnim dozama i on ih vitaminizira sa svim i svačim znam da bude 4-5 različitih bočica i onda nakon 2-3 mjeseca krenemo s uo

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Ja sam dosad kupovao AD3E i Tokoselen u ljekarni ali su im zabranili da naručuju veterinarske proizvode a kod mene u veterinarskoj neće da prodavaju na bočice jer ovako više zarade kad oni sami dju ljek dozu po dozu

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
hvala svima koji su se javili.
pokusat cu odgovorit na vasa pitanja.
ove junice sto su steone su sjemenjene sa bikom Jarni
a ove sto nisu steone ,one su sjemenjene sa tri vrste bikova (Jarni,Massai,Himalaya) i opet corak.
davao sam im vitamine iz sano programa.Sve su na istoj ishrani
nisam im davao vitaminske injekcije a za prirodnu oplodnju nemam uslova.
jednostavno nema bikova za taj posao.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
a ove sto nisu steone ,one su sjemenjene sa tri vrste bikova (Jarni,Massai,Himalaya) i opet corak.

ma pusti ju pod bilo kojeg bika nekoj bu štel skakati, bitno da ostane bređa kad tolko zeza

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419

Jarnia ne pronalazim, a ova druga dva imaš ovdje:
http://cgi.zar.at/cgi-bin/zw_detail.pl?ISO_NUMMER=276000937877050&table=DATEN_FV
http://cgi.zar.at/cgi-bin/zw_detail.pl?ISO_NUMMER=276000936580580&table=DATEN_FV

pitaj malo veterinara za buduća osjemenjivanja što još može nabavit pa si odaberi bika koji ti najviše odgovara. znam da sad imaš drugih problema, al tek da znaš za ubuduće gdje se možeš informirat

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449

Pretpostavljam da si od Sano davao "Primasan", on nije loš premiks ali u ovakvim slučajevima nije dovoljan. Nemoj se mnogo zamarati traženjem gdje kupiti bočice vitamina, pozovi veterinara nek ti to odradi. Bočice ionako nećeš nigdje naći u slobodnoj prodaji. Mislim da će ti ovdje najviše pomoći Tokoselen a nije loše da im daš i AD3E kao i B kompleks.
Za prirodan pripust može ti pomoći neko ko se bavi tovom bikova.

Ako joj vitamini i bik ne pomognu, onda ti jedino preostaje da je još utoviš i prodaš na vagu mesaru.

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Pretpostavljam da si od Sano davao "Primasan", on nije loš premiks ali u ovakvim slučajevima nije dovoljan. Nemoj se mnogo zamarati traženjem gdje kupiti bočice vitamina, pozovi veterinara nek ti to odradi. Bočice ionako nećeš nigdje naći u slobodnoj prodaji. Mislim da će ti ovdje najviše pomoći Tokoselen a nije loše da im daš i AD3E kao i B kompleks.
Za prirodan pripust može ti pomoći neko ko se bavi tovom bikova.

Ako joj vitamini i bik ne pomognu, onda ti jedino preostaje da je još utoviš i prodaš na vagu mesaru.

vidjet cu sa veterinarom sta cemo uradit.
sad cekam da vidim kakva ce bit reakcija poslije ovog zadnjeg osjemenjavanja..:madmana:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Juče se otelila junica, teljenje je bilo poprilično teško. Jutros bio veterinar, veli pukla je na izlazu, gore desno prema debelom crijevu. Stavio je, odnosno, namazao "Bovacrin" mast i ostavio za još par dana da mažem i dao antibiotik sa produženim djelovanjem. Za sad sve izgleda dobro, temperatura normalna, jede, preživa i mirna je tokom muže. Evo par slika:

Sve je super samo da nije tako gadno pukla to me sad brine...

Najnoviji postovi

Na vrh