Šteta, a reci mi što veli veterinar jel navodi možda neki razlog iz kojeg neće da ostane stelna, jer junice obično ostaju stelne iz prve ili eventualno drugog puta.Na stranici 31 sam iznio problem sa mojim junicama.
Stanje danas u stali je sledece..
Junica broj 5 zavsila u klanici danas.(na zalost)
Pokusao sam sve al jednostavno nije mogla ostat steona.
Na stranici 31 sam iznio problem sa mojim junicama.
Na stranici 31 sam iznio problem sa mojim junicama.
Znaš šta? nemoj se uzrujavat! Ne mogu sve junice ostat stelne, zato postoje i jalove junice i kod mene je jedna otišla u mesnicu sa 30mjeseci starosti; počeli smo uo kad je bila 15, pa onda hormonalna stimulacija je rje vet. ustanovio da je samo jedan jajnik razvijen, pa promjena sjemena bikova ( a znam joj rodoslovlje do 5-6 koljena) i onda je zadnjih pola godine živjela s bikom u boksu i on je bio mrtav-hladan i spavali su ko dvije bube i mislili smo da je stelna, kad ono ništa!
Šteta, mogao si probat bikom.
U takvim prilikama pedigre i ostalo nema nikakve veze, ako ne izgubiš junicu.
Tačno tako, junice uglavnom ostaju steone iz prvog puta, malo koja da povađa. Dosta uticaja ima ishrana odnosno tjelesna kondicija (BCS) junice u vrijeme oplodnje. Premršave i predebele junice neredovno vode i teže ostaju steone.
Inače po statistici, najteže ostaju steone prvotelke dok junice ostaju najlakše.
Gradacac žao mi je što nije bilo drugog riješenja za tu junicu. Al eto ponekad se desi da junica ima neku prirodnu manu i tu onda nema pomoći ili je liječenje jednostavno ne isplativo.
Da ne otvaram novu temu, jer je u ovoj temi telenje i sve živo obrađeno. Danas sam išao po kalupe za sir u trgovinu i imaju dosta tog zanimljivog. Jedna stvar je tester za bređost. Made in Kanada. Košta 35 kn. Prvo provjeravanje je od 18-22 dana nakon oplodnje. Točnost je 97%. Radi na krv, urin i mlijeko. Točno je sve opisano kako treba raditi. Radi na principu hormona progesterona da li je povišen ili snižen. Tako pokaže da li je bređa ili nije. Ujutro ču probati na kravi koja je 99% bređa 4 mjeeca ( bar se nadam ). Ima i svašta u vezi sireva testera za mastitis i dr. Ako kog interesira mogu mu poslat na P.P. ili stavit ovdje da drugi vide da ne bi ipalo da nekog reklamiram. Firma je u Zagrebu. Znam da sam negdje pročitao da dosta ljudi muku muče sa time, a ovo ako funkcionira je o.k. stvar za 35 kn.