• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Probal sam i radi.

http://www.karte.hr/karta-zagreba - Ul. Grada Gospića 3

Dučan je u istočnom djelu. Vozite po Slavonskoj prođete Henzlovu prvi semafor idete lijevo, pa opet na semaforu desno kod Leda. Kad skrenete ulaz vam je di je porta sa lijeve strane (ulazi se u sklop firmi) prije Peveca. Pitate na porti ili posle porte odma idete desno do kraja je ta trgovina Probiotik. Najbolje nazovite možda šalju poštom pa platite pouzečem. Ako si u zapadnom dijelu Zg neisplati ti se hebat do tam ako šalju.
Tel. o1/2382-833

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Daj mi malo vise reci o tim kalupima sta si kupio cijena kojih su dimenzija i ako moze slika
gledo sam na linku al nema slika ni cijena pa ako bi mogo malo pojasnit

Ne radi mi fotić da ti poslikam. Kalupi su plastični iznutra i iznutra su dobro obrađeni ne bi se trebale vidit rupice. Kalupi su za samostiskajuče sireve, znači bez poklopca, to si moraš sam napravit. Veličine si vidio. Ja sam uzeo od 1 kg 32 kn i od 1.6kg- 37 kn, a 0.8kg je 27kn. To je ono što znam. Ima tam još svakakvih malih i velikih kalupa za koje nemam pojma čemu služe jer se baš i ne kužim u sireve. Uglavnom svi su plastični i ima i neki rosvrajni sam vidio.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Jel imaju dno kakvo ili nemaju ja sam planirao radit od plasticne cijevi od vodovoda gradskog neznam kolki je tocno promijer al moram jos napravit neku posudu koja bi mi kupila sirotku ma sam mislio da vidim kak ovi izgledaju da imam po cem radit

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Imaju dno isto sa rupicama. Ja sam isto htio radit od plast. cijevi ali sam odustao. Ovo je bolje malo je pod konus da se može izvadit sir. Nema šanse da ga sam obradim tako iznutra. S obzirom da je 30 kn, uzeo sam 6 komada, jer mi više ne treba večinu mljeka doma prodam ne da mi se zezat doma.

http://lub.hr/images/kalupi.jpg
Ovakvi su slični kalupi, al sa sitnim rupicama i skoro ravni sa blagim konusom da jedva skužiš. Dosta su čvrsti, ako budeš koristio za kuhani sir.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Uglavnom test se radi od 18-22 dana. Par prvih mlazeva ujutro mljeka se bace i onda se malo podoji u čašu. Ostavi 30 min. na sobnoj temp. da masnoča otiđe gore. Onda sa malom pumpicom koju dobiš u vrečici povučeš sa dna i nakapaš 3 kapi u krugić na testeru i čekaš 5 min. Ako se pojave dve crte na C i T kravica je bređa, ako jedna na C onda je vet omašio. Ako se ne pojavi crta ili se pojavi na slovu T onda si negdje zahebo u postupku. Kad kupujete tražite upute na hrvatskom uz to.

KORAM KOMENTIRATI OVO SAMA TEHNIKA OSJEMENJIVANJA JE VRLO JEDNOSTAVNA MAKAR SE NA TERENU VIDE RAZLIKE OD JEDNOG DO DRUGOG VET. ALI SAMA TEHNIKA JE U POSTOTKU KONCEPCIJE VRLO MALA PO LITERATURI ISPOD 10% ZNAČI DA JE PUNO ČEŠČE DA OMAŠI NEŠTO DRUGO A NE VETERINAR
A SA DRUGE STRANE NA FARMI KORISTIMO UZV 33DAN I RAZMIŠLJALO SE O TIM TESTERIMA ALI RANO EMBRIJONALNO UGINUČE JE VRLO ČESTO TE TAKO MOZEŠ USTANOVITI 22D DA JE KRAVA BREĐA A ONA POBACI 28DAN, RANA DIAGNOSTIKA BREĐOSTI MISLIM DA NIJE POTREBNA NA FARMAMA GDJE JE MANJI BROJ STOKE I GDJE SE NEKORISTI HORMONALNA INDUKCIJA ESTRUSA

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Imaju dno isto sa rupicama. Ja sam isto htio radit od plast. cijevi ali sam odustao. Ovo je bolje malo je pod konus da se može izvadit sir. Nema šanse da ga sam obradim tako iznutra. S obzirom da je 30 kn, uzeo sam 6 komada, jer mi više ne treba večinu mljeka doma prodam ne da mi se zezat doma.

http://lub.hr/images/kalupi.jpg
Ovakvi su slični kalupi, al sa sitnim rupicama i skoro ravni sa blagim konusom da jedva skužiš. Dosta su čvrsti, ako budeš koristio za kuhani sir.

Onda nista od moje izrade morat cu i ja kupit nekoliko komada hvala ti na objasnjenu i slici

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
KREŠO i bučo kakve veze ima sir sa junicom :scratch :madmana:

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
KREŠO i bučo kakve veze ima sir sa junicom :scratch :madmana:

Kad je kreso napiso post da je kupio kalupe i naso tester dali je krava breda sam ga samo pito u dva posta kakvi su jer su mi potrebni oprosti sta sam ga tu pito i sta samo napisali dva tri posta mimo teme!!!!

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ma u redu je samo nemojte previše ići u off. nešto možete i na PP. ;)

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ma u redu je samo nemojte previše ići u off. nešto možete i na PP. ;)

Ok da sam ga jos sta trebo pitat sigurno nebi tu pito vise nago na pp nece se ponovit!!

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Istina malo smo se zaigrali sa sirom :?. Gledano dugoročno i junica bude imala dobar sir.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
14-16mj,,ja osjemenjujem,,koji mjesec i prije,jel se desi da pocne se goniti sa 13mj,,a ostane bredja sa 17-mj,,hahaha:fiery::fiery:

N

Nevjernik

Guest
Ja drugi put kad traži...
I prije je to vetrinar ali ovaj put smo pod bika i ostala iz prve .
I sad ćemo vidit u 8 mjesecu kako se bude telilo.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja drugi put kad traži...
I prije je to vetrinar ali ovaj put smo pod bika i ostala iz prve .
I sad ćemo vidit u 8 mjesecu kako se bude telilo.

Dali je bik selekcjoniran?? Meni veterinar osjemenjiva već godinama, prije smo uvjek bikove svoje puštali i nema da nije ostala stelna, a sad 5-6 i više osjemenjivanja prođe da bi ostala stelna, dali je do sjemena ili čega ili možda samih krava/junica, nemam pojma..Imam sada jednu 13 mjeseci i goni se jučer tako da još jednom ću možda preskočiti pa onda, još ću razmisliti...

N

Nevjernik

Guest
Dali je bik selekcjoniran?? Meni veterinar osjemenjiva već godinama, prije smo uvjek bikove svoje puštali i nema da nije ostala stelna, a sad 5-6 i više osjemenjivanja prođe da bi ostala stelna, dali je do sjemena ili čega ili možda samih krava/junica, nemam pojma..Imam sada jednu 13 mjeseci i goni se jučer tako da još jednom ću možda preskočiti pa onda, još ću razmisliti...

Ja sam ga ostavio za tov pa eto dobro se ponaša za skočiti i sve.
Ja sam radi toga ostao bez tri krave jer su vetrinari uništili.
A sad ćemo vidit prije nije bilo problema a sad s umjetnom jako puno.
Ostaneš bez teleta krave i na gubitku si.
Ako ti ima ko bika iz sela to bi ti bilo najbolje.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja sam ga ostavio za tov pa eto dobro se ponaša za skočiti i sve.
Ja sam radi toga ostao bez tri krave jer su vetrinari uništili.
A sad ćemo vidit prije nije bilo problema a sad s umjetnom jako puno.
Ostaneš bez teleta krave i na gubitku si.
Ako ti ima ko bika iz sela to bi ti bilo najbolje.

imam ja bikova samo moram pogledati da nema krvnog srodstva.. Također već sam izgubio dosta krava i ove godine mislim da sam dvije junice prodao baš zbog toga, eto i danas sam jednu prodao jučer se preganjivala po 7. puta..

N

Nevjernik

Guest
imam ja bikova samo moram pogledati da nema krvnog srodstva.. Također već sam izgubio dosta krava i ove godine mislim da sam dvije junice prodao baš zbog toga, eto i danas sam jednu prodao jučer se preganjivala po 7. puta..

E onda nađi jednog pravog preko godine do godinu i pol.
I to je to ali ako nije skako prvi put je teško s junicom znaš i sam .
Neki jednostavno neznaju skočiti.
Al zato njemu iskusna krava pokaže ona skoči na njega .
Opasno je to dosta ali neće biti vjerojatno problema s telenjem.
Susjedu je tele krepalo junica prvotelka i jedva nas 6 izvuklo televan rastavili ga drugi dan krepalo.
Bilo ogromno to jedino može biti do sjemena priroda je ipak priroda.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
E onda nađi jednog pravog preko godine do godinu i pol.
I to je to ali ako nije skako prvi put je teško s junicom znaš i sam .
Neki jednostavno neznaju skočiti.
Al zato njemu iskusna krava pokaže ona skoči na njega .
Opasno je to dosta ali neće biti vjerojatno problema s telenjem.
Susjedu je tele krepalo junica prvotelka i jedva nas 6 izvuklo televan rastavili ga drugi dan krepalo.
Bilo ogromno to jedino može biti do sjemena priroda je ipak priroda.

Ma ne mora biti uopće do togaa, dosta ovisi i o hranjenu, ne treba previše ugojiti tele u njoj, mi sad zadnje tri junice što smo telili dvoje ljudi vuklo samo, a cjelo ljeto su bile vani i kretale se i nisu pretjerano jele, telci bili dosta sitni...A ima jedan slučaj u susjednome selu gdje sa traktorom nisu mogli izvući tele, radi se o umjetnom osjemenjvanju, pa eto nije sve tu do prirode, ima tu dosta faktora..Najveći mi je problem to osjemenjivanje što teško ostaju stelne i ne znam gdje je problem, ovo za bikove i skakanje, to je moj otac prije radio i ljudi iz cjele naše okolice dovozili krave tako da je iskusan on, a kaže imao je bika koji nije pitao el se ganja ili ne, taj je skakao uvjek, ovi danas što imamo ne znaju jer nikada i nisu, ali za sve postoji prvi puta..

Najnoviji postovi

Na vrh