• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
inače bi 2x, al je dala skroz malo mlijeka (2litre od prve mužnje) u pol4 ujutro pa sam se bojao da će bit predugo od pol 4 do 18h za tele čekat mlijeko kad ga već tako malo bilo pa je dobio još litru u podne i litru i pol navečer. danas smo na dvije mužnje jer je dojeno u normalno vrijeme, a i dala je jutros 3,5 litre pa se i tele najelo malo više

kako ti muzeš prvi dan? drugi itd?

M

MOCO

Guest
čestom mužnjom kod tek oteljene junice postižeš kontraefekt jer ju bole sise i uskraćuje mlijeko čak i ako ga ima! 3x se muzu krave koje su u vrhu laktacije i ne mogu dočekati redovnu mužnju! Iako ja to ne prakticiram jer sam primjetio da mi krave to ne vole, rađe spavaju u podne nego da se "dave" samnom! pravilo je da između svih mužnji treba biti jednak vremenski razmak, koji ne treba biti manji od 6 sati! Ako mi se netko oteli poslije 2-3h ujutro, pomuzem nahranim tele i ne diram kravu do navećer, znači više od 12 sati taj prvi dan! i onda je muzem u redovno vrijeme i prva 2-3 dana nikad do kraja nego samo koliko bi tele popilo 5-6 lit! i polako pojačavam tek poslije 5. dana izmuzujem vime sasvim do kraja, a poslije 10.dana ako je krava u dobrom opčem stanju (uzima hranu i prežima) počinjem sa forsiranjem litraže.

osnovno pravilo je da se kravi pristupa individualno (nisu sve iste), da poslije prve mužnje ima više od 6 sati i onda da se uvijek drži jednak razmak između mužnji koje se obavljaju uvijek u isto vrijeme na isti način (krave jako vole dosadan ritam)

Posljednje uređivanje od moderatora:

gmiža

Član
Tu od
19 Kol 2007
Poruka
410
čestom mužnjom kod tek oteljene junice postižeš kontraefekt jer ju bole sise i uskraćuje mlijeko čak i ako ga ima! 3x se muzu krave koje su u vrhu laktacije i ne mogu dočekati redovnu mužnju! Iako ja to ne prakticiram jer sam primjetio da mi krave to ne vole, rađe spavaju u podne nego da se "dave" samnom! pravilo je da između svih mužnji treba biti jednak vremenski razmak, koji ne treba biti manji od 6 sati! Ako mi se netko oteli poslije 2-3h ujutro, pomuzem nahranim tele i ne diram kravu do navećer, znači više od 12 sati taj prvi dan! i onda je muzem u redovno vrijeme i prva 2-3 dana nikad do kraja nego samo koliko bi tele popilo 5-6 lit! i polako pojačavam tek poslije 5. dana izmuzujem vime sasvim do kraja, a poslije 10.dana ako je krava u dobrom opčem stanju (uzima hranu i prežima) počinjem sa forsiranjem litraže.

osnovno pravilo je da se kravi pristupa individualno (nisu sve iste), da poslije prve mužnje ima više od 6 sati i onda da se uvijek drži jednak razmak između mužnji koje se obavljaju uvijek u isto vrijeme na isti način (krave jako vole dosadan ritam)

MOCO, nemoj se ljutiti, al daj mi objasni kakav je to sistem da se junica ne muze u prvim danima do kraja????
Ako je junica dobra dojilja i ako ima predispozicije za dobru kravu, to je totalna glupost.
Govorim iz vlastitog iskustava, ako moja junica daje u prvom podoju i do 10-12 l kolostruma, i da podojim npr 3 litre u prvoj mužnji i tak dalje kako ti veliš ta će dobiti mastitis da ga bog boguje, a ona ako ima dobru genetiku uvjek će imati dovoljno mlijeka za tele.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
MOCO, nemoj se ljutiti, al daj mi objasni kakav je to sistem da se junica ne muze u prvim danima do kraja????
Ako je junica dobra dojilja i ako ima predispozicije za dobru kravu, to je totalna glupost.
Govorim iz vlastitog iskustava, ako moja junica daje u prvom podoju i do 10-12 l kolostruma, i da podojim npr 3 litre u prvoj mužnji i tak dalje kako ti veliš ta će dobiti mastitis da ga bog boguje, a ona ako ima dobru genetiku uvjek će imati dovoljno mlijeka za tele.

ako se u prvi put ne pomuze do kraja ako je sve u redu nebude sigurno došlo do upale, ali za dalje neznam, ja se nebu ufal 3,4 dana ne podojiti do kraja

M

MOCO

Guest
Vidim da vas je to uzbunilo! ja to tako radim najmanje 5 godina, rekao mi jedan veterinar jer sam imao problema s tim da mi krave 2-3 dan nakon telenja prestaju jest,zapadnu u depresiju i ketozu. Mora se jako pazit i promatrat kravu pojedinačno, uglavnom prvu mužnju (20 min po telenju) trudim se pomuzit do 5lit. kasnije povečavam ovisno o kravi, ako joj vime smeta onda pomuzim više ali 2-3 dana ne izmuzujem do kraja-čim vidim da protok oslabi skidam muznu jedinicu. Radim s holštajn kravama koje u mužnji znaju dat i do 20 lit kolostruma (toliko tele nebi popilo i to mi je malo neprirodno)i mislim da tu ima nešto s tim postepenim produživanjem mužnje, a ne sve odjednom prvi dan izmuzit. mastitis nije ni jedna dobila u tom periodu

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
i tako ja krenuo u treću generaciju uzgoja vlastitih simentalskih junica. Prva skupina tamo 2008. se je othranila na Sano Meggi starteru (oko 175 kn 25 kg vreća) i junice su rasle otprilike onako kako je predviđeno Sano programom, davao sam 2-2,5kg ukupno mješano sa šrotom na dan). 2 grupa tamo 2010. hranjena je žitarice plus sojina sačma također 2-2,5kg na dan i također su junice rasle otprilike kako i sugeriraju....

I onda dođe 2012, mislim si, idem probat bez kupovanja startera, smjesa, soje itd othranit junicu sa vastitom hranom (negdje sam pročitao da zob ima najbolji aminokiselinski sastav) i to kontam idem probat davati samo zob, i što se desi...hranim ja opet 2-2,5kg, al sada mljevenu zob (mijenjao sam omjer od 60-100% zobi + mljeveni suhi klip kukuruza od 0-40% i dodajem još razmočenog repinog rezanca) reklo bi se slaba hrana jel, ALI, meni ta junica sada šije sve preporuke za nekoliko centimetara i ovim tempom će mi doći za osjemenjivanje sa 11-12 mjeseci. osim što brže raste na zobi, ta zob me je koštala 70 lipa po kili, dalje, junica je još uvijek čisti mišić, uopće se nije počela mastiti. a čak ni mlječnu zamjenicu nisam davao već sam joj do cirka 2 mjeseca davao 2x4 litre mlijeka
dalje... govore da se na mlijeku ne razvija dobro u preživača, a ona naprotiv najviše mi jede voluminoze od svih do sada. kažu ne sijeno, jela je sijeno, govore ne zelena trava prije 5 mjeseci, jede normalno travu i lucernu od drugog trećeg mjeseca starosti i sad mi više niš nije jasno. jesu li te sve preporuke samo da ti poskupe proizvodnju ili što tako da zarade na tebi?

inače generacija 2008 je osjemenjivana sa 16 i 19 mjeseci - lagana teljenja (Vacco, Wal)
generacija 2010 osjemenjivana sa 13 i 14 mjeseci - opet lagana teljenja (bik Romario)

sad sve kontam da ne vidim razloga da ne osjemenim junicu ako je narasla do cca 400kg u dobroj formi i sa 11-12 mjeseci... samo pripazim na bika i to je to

Posljednje uređivanje:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Sa 12 mjeseci je prerano za oplodnju, bez obzira što je junica dobro razvijena!
Kod nas se gubi pravo na premiju ako je junica oplođena mlađa od 15 mj.

Posljednje uređivanje:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Nemoj pripuštat, samo pričekaj do 15-16 mjeseci.Ja na tvom mjestu ne bi riskirao da uništim tako dobru junicu.

I kad smo već kod premiksa i sl.gluposti, zar ovo nije dovoljan razlog da se ljudima otvore oči? Bilo bi zanimljivo poslušat stare ljude, s čim su oni hranili svoje krave.Rekli bi neki, nazadna tehnologija.Ja vam kažem, ne nego jedina ispravna, prirodna. Šteta što se to jako izgubilo i zatrlo pred naletom komercijalnih preparata i praškova iz vreće.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
tako je ,sami čemo biti prisiljeni srezati sve troškove ako budemo htjeli preživjeti ovo globalno sranje,evo jedan recept od jednog starog čovijeka ,ima blizu 80 godina i još vozi traktor,ako nema kukuruza a hranite bikove ,zob je najbolja zamjena samo ju je dobro držati namočenu 24 sata i onda davati bikovima bez meljave

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
To je i mene mučilo kad sam pročitao ovu temu, jer ja nemam mogučnosti sijati sve te kulture koje pišu na početku. Ja vjerujem da je to prava stvar, al to sve ne mogu odradit. Otelilo mi se žensko tele koje budem ostavio sebi i kupio sam muško tele mješanca sim. i hols. 2 tjedna mlađe za škrinju. Čitajuči ovu temu nakon 3 tjedna ju prebacio sa mlijeka na Milsan. Tu je stalo sa rastom, do tada je super rasla. Ali moram priznat ništa nije bolje prihvačala sijeno i starter od Čakovca nego kad je bila na mlijeku. Malo po malo sam ju nedugo odbio sa zamjenice i jede super sijeno, koncetrat i pase, jer je cijeli dan vani. Samo ju navečer zavežem u štalu. Po ovoj temi ne bi trebala baš jako napredovat i tako i je. Vesela je i postala je kučni ljubimac. Mali se igra s njom stalno. Kupio sam paletirani starter od Čakovca, jer je puno jeftiniji od Megia i sa njim sam obavio prelazak na krutu hranu po propisu. Jela je oko 1.5kg na dan. Sad sam joj ukinuo starter polako joj uveo svoju hranu koju imam da ne kupujem. Jer sam vidio po sastavu da više od pola sastava imam doma. I tako smješam kukuruz 50%, ječam i zob 30%, pšenično posije 20%, vitaminski dodatak i malo još u to (oko pol lončića) pomješam supera od krave. On je 30% proteina i ima mljevene lucerne, repini rezanci, soja itd. Tako da ne vjerujem da bi to smetalo. E sad bikić njega nisam prebacivao sa mlijeka na zamjenicu i veči je od nje pun kufer. Sad ovaj tjedan ču mu ukinut mlijeko i starter. I polako ga prebacivat na ovaj koncetrat koji sam napisao. Uglavnom bez obzira na mlijeko jede ko lud lucernu i vani pase i pola starter pola koncetrat. Sad da li se je naučio uz ovu ili je jednostavno takav, ali mu se vidi po kilaži. Sad ako bi na temelju ovog mogli dati kakav savijet podotovo za junicu, jer ne bi htio da ju uprobastim kad bi si ju ostavio. Bikić on bude završio u škrinji. Ako može savijet ovog koncetrata i u kojim postocima da ga miješam i koliko da kg na dan dajem za tov, a koliko za normalnu ishranu.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Nemoj pripuštat, samo pričekaj do 15-16 mjeseci.Ja na tvom mjestu ne bi riskirao da uništim tako dobru junicu.

I kad smo već kod premiksa i sl.gluposti, zar ovo nije dovoljan razlog da se ljudima otvore oči? Bilo bi zanimljivo poslušat stare ljude, s čim su oni hranili svoje krave.Rekli bi neki, nazadna tehnologija.Ja vam kažem, ne nego jedina ispravna, prirodna. Šteta što se to jako izgubilo i zatrlo pred naletom komercijalnih preparata i praškova iz vreće.

e pa to me zanima, na koji način bi ju uništio? Evo prije 4 tjedna mi se otelila Wal junica osjemenjena Romariom sa 13 mjeseci i sad mi daje 20-21 litru, nikakvu groznicu nije imala, otelial se i odmah počela jest ko da se niš nije dogodilao (i ona i ova osjemenjena sa 14 mjeseci (otac Vacco/Horwel) iako je ona bila malo masna i krenula je sa 11 litara mlijeka i došla sad nakon mjesec dana do 19 litara) s tim da ju uopće nisam uvodio u laktaciju nego sam joj tek kad se otelila počeo davati žitarice (bojao sam se upale vimena i teškog teljenja) i dobro sam napravio jer junica se otelila lako sama i nakon 2 tjedna vime skroz normalno. osim toga na netu sam našao neki pdf sa HPA stranice gdje kažu kako je po novom optimalna starost prvog teljenja od 22-24 mjeseca što u prijevodu znači osjemenjivanje od 13-15 mjeseci, ali također je naglašeno da je važnija forma junice od same starosti te da ima i teljenja od 20 mjeseci (u prijevodu osjemenjivanje sa 11mj, iako to kao nije optimalno). mislim sad uzmi netko drži do 18 mjeseci i hrani neproduktivno grlo 6 mjeseci duže...

@krešo, ja sam nakon 5 godina odlučio da neću davati preko ljeta niakvu smjesu kravama (prije sam davao Protamilk, a onda sojinu i suncokretovu sačmu) posebno jer imam hrpu lucerne zasijane na njivama i ne šljivim sušu ni 5%, cijelo ljeto imaju obilno zeleneog za jesti i kaj je najbolje kad sam ukinuo soju nisu nuiš smanjile sa mlijekom, jest da nije neka količina - cirka 20 litara - ali meni više ne treba za simentalca, o osim toga već su dugo u laktaciji pa je i normalno da ne daju više od 20, a što je još zanimljivije onaj nalaz mlijeka od HSSC mi je gotovo idealan u sastavu ureje, a i energije u obroku (nešto što mi sa smjesama i sojom rijetko uspjelo postići), dajem 6kg žitarica na dan plus repini rezanci, a što se tiče tvoje junice i bika tog, evo eksperimentiraj malo, ja sam se uvjerio da je zob dušu dala za rast, velim, 2-3 mjeseca je dobivala 2,5kg čiste zobi (mljevene na 8mm sito - dakle malo grublje) još joj malo ubacim vitam-mineral. i dodam razmočenih repinih rezanaca i eto sa 7 mjeseci starosti mi je u grebenu visoka 121 cm, u sapima 127cm, a opseg prsa 150 cm, pedigre Milano/Horwel, a inače je preporuka za formu pri osjemenjivanju je greben 125-130cm, sapi 130-135cm i prsa 170-5cm, a očekivane vrijednosti sa 6mj su 115cm greben i 130cm opseg prsa!

moram još dodati da sa zobi može biti problem jer je brzo probavljiva u buragu pa mislim da ne trab preći određenu količinu, na dan, ali mislim da ako je grubo mljevena ne bi tebalo biti problema, posebno ako se kao što @ajkula reče, daje cijela namočena zob

Posljednje uređivanje:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ako se junica ne tovi, znači još uvijek raste i razvija se,pusti ju da se što bolje razvije.Nije sve u onome što vidiš vani.Ona mora sazrijeti i na neurohormonalnoj osnovi,njena hipofiza i spolni organi moraju postić jednu ravnotežu. A razvoj kosti kod tako naprednih grla često ne prati razvoj mišićnog sustava, pa se čovjek lako prevari.Zdjelica mora završit svoj rast, okoštat u kritičnim spojnim mjestima i onda je to prava junica spremna za oplodnju.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
e pa nije li to o čemu pričaš ovisno od grla do grla? neke sa 16mj izgledaju (i biološki imaju) kao da imaju 12 a neke od 12 kao da imaju 16, kao i kod ljudi uostalom, netko izgleda 4-5 godina starije, a netko 4-5 mlađe. samo hoću reć da imam iskustva sa osjemenjivanjem sa 13 mjeseci, u 19h sam još bio u štali, u 22h se oglasila krava, dođem u štalu, junica stoji - oteljena, tele leži vani. nikad lakše teljenje

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
To stoji,individualne razlike nitko ne može predvidjet i utjecat na njih. Granica od 14-16 mj je postavljena zbog sigurnosti, jer tad je 100% da neće bit problema. U biti, ja to vidim kao neku vrstu ograđivanja od odgovornosti,jer da ti ja dođem u štalu na UO, a ti mi kažeš da želiš osjemenit junicu od 12 mj.,prvo bi te upoznao sa posljedicama i mogućom štetom, da ne bi bilo kasnije da sam ja kao dr kriv itd.

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
i tako ja krenuo u treću generaciju uzgoja vlastitih simentalskih junica. Prva skupina tamo 2008. se je othranila na Sano Meggi starteru (oko 175 kn 25 kg vreća) i junice su rasle otprilike onako kako je predviđeno Sano programom, davao sam 2-2,5kg ukupno mješano sa šrotom na dan). 2 grupa tamo 2010. hranjena je žitarice plus sojina sačma također 2-2,5kg na dan i također su junice rasle otprilike kako i sugeriraju....

I onda dođe 2012, mislim si, idem probat bez kupovanja startera, smjesa, soje itd othranit junicu sa vastitom hranom (negdje sam pročitao da zob ima najbolji aminokiselinski sastav) i to kontam idem probat davati samo zob, i što se desi...hranim ja opet 2-2,5kg, al sada mljevenu zob (mijenjao sam omjer od 60-100% zobi + mljeveni suhi klip kukuruza od 0-40% i dodajem još razmočenog repinog rezanca) reklo bi se slaba hrana jel, ALI, meni ta junica sada šije sve preporuke za nekoliko centimetara i ovim tempom će mi doći za osjemenjivanje sa 11-12 mjeseci. osim što brže raste na zobi, ta zob me je koštala 70 lipa po kili, dalje, junica je još uvijek čisti mišić, uopće se nije počela mastiti. a čak ni mlječnu zamjenicu nisam davao već sam joj do cirka 2 mjeseca davao 2x4 litre mlijeka
dalje... govore da se na mlijeku ne razvija dobro u preživača, a ona naprotiv najviše mi jede voluminoze od svih do sada. kažu ne sijeno, jela je sijeno, govore ne zelena trava prije 5 mjeseci, jede normalno travu i lucernu od drugog trećeg mjeseca starosti i sad mi više niš nije jasno. jesu li te sve preporuke samo da ti poskupe proizvodnju ili što tako da zarade na tebi?

inače generacija 2008 je osjemenjivana sa 16 i 19 mjeseci - lagana teljenja (Vacco, Wal)
generacija 2010 osjemenjivana sa 13 i 14 mjeseci - opet lagana teljenja (bik Romario)

sad sve kontam da ne vidim razloga da ne osjemenim junicu ako je narasla do cca 400kg u dobroj formi i sa 11-12 mjeseci... samo pripazim na bika i to je toOTE]
nije dobro pripstiti je tako rano iako je cca 400 kg,iz licnog iskustva vam kazem, svake godine podignem po desetak junica , ranije sam i ja prakti
kovala da ih pripustam rano ali onda junica kad se oteli / bar je kod holstajna/ sa 19 do 20 mjeseci mijenja zube i onda ni krave ni mlijeka. Desavalo mi se da mi poslije 4 mjeseca da vise mlijeka nego sto je davala kad se otelila. Jednostavno nedostatak apetita usled mijenjanja prvih zuba, obara kilazu, mlijeka nema a ipak se izmuza. Moj je savjet ako je tako dobra u kondiciji sacekajte bar do 15 mjeseci i onda ce te vidjeti sto je krava.Pozdrav,

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
ma još ću vidjet, poanta mog posta je da ne trebaju nikakvi starteri, superi smjese i ne znam što da bi mlada životinja dobro rasla, a što se tiče ispadanja zubi - jednu junicu sam osjemenio sa 19 mjeseci jer je "lažno" ostala stelna sa 16 (veterinar osjemenio, ona se prestala tjerat i mislili smo da je stelna kad ono za tri mjeseca evo nje opet se tjera) i dakle otelila se sa 28 mjeseci, a zube je mijenjala sa 32-3 mjeseca, tako da ni to nije garancija, a druga pak junica nisam uopće skužio kad je mijenjala zube, nije bilo promjena u apetitu.

na kraju karajeva, vidjet ću sam na svom primjeru, evo najranije sam sa 13 mj osjemenio i sad se otelila sa 22mj i za sad je sve dobro, dok mi dođe ova mala za osjemenjivanje, već će ova bit u laktaciji oko 6-7 mjeseci i već će se vidjet jel sve u redu il ima problema.

Inače odustajem od intenzivne proizvodnje miljeka i ništa preko 20 litara mi nije potrebno, zato i držim simentalca, a od ove godine eksperimentalno počinjem sa osjemenjivanjem sa mesnim tipom simentalca (Heraldik PP) kao i sa križanjem s mesnom pasminom Blonde D'Aquitaine

M

MOCO

Guest
sve ima svoje razloge! a ne znam šta bi bio dobar razlog za prerano pripuštanje!? šanse za komplikacije u telenju su velike, pogotovo ako se ne pazi na karakteristike bika!

uvijek radim UO tako da se teli najranije kad napuni 24mjeseca i uzimam bika koji ima dokazano laka telenja- to mu je prvi i osnovni uvjet za junice, bolje ću propustit 3 tjedna nego upropastit mladu životinju od koje očekujem sve najbolje.

a o hranidbi, pa eto sad već skoro dvije godine ništa ne kupujem za telad ni junad osim soli! telići jedu mlijeko 2mjeseca, a onda dobiju ono što imam i ništa ne kompliciram jer sam vidio da su svi najbolji kad žive na sijenu i kukuruzu i šetnja okolo! to mi se pokazalo odličnim i junice mi daju 25lit/dnevno kad se otele, visoke su i odlične kondicije. Jedini mi je problem što ne vole počet jest nakon telenja, a pogotovo ne jedu ako im nešto umiješam.
Sad trenutno svi jedu suhu lucernu, kukuruz+ječam+suncokret i silaža cijelog kukuruza (ove godine bez zrna i klipa :rolfer:)

Znam da se stručnjacima, a pogotovo trgovcima i predstavnicima koječega diže kosa na glavi od takve hranidbe, al jbmu pa vidim da mi je tako najbolje! još da mi je veterinara skinit s troška, plaćao bi samo struju,gorivo i vodu ! (presušio mi bunar jbmumater) i kredit naravno :butthead:

zanimljivo je da i krave najkvalitetnije mlijeko daju na puno zdrave "seljačke" hrane suva lucerna+kukuruz, je da je količina manja al ne puno možda 10-20% al to se nadoknadi zdravijom kravom i boljom kvalitetom, mislim da je na kraju dobit veća iako je prihod manji zbog litraže, al troškovi su puno manji.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Inače odustajem od intenzivne proizvodnje miljeka i ništa preko 20 litara mi nije potrebno, zato i držim simentalca, a od ove godine eksperimentalno počinjem sa osjemenjivanjem sa mesnim tipom simentalca (Heraldik PP) kao i sa križanjem s mesnom pasminom Blonde D'Aquitaine[/QUOTE]

Ja sam pitao svog Vetrinara za Heraldika i veli da je telad pri telenju dosta velika i da je imao problema. Da bolje da uzmem Šarolea. Sad to je sve upitno kakva je krava koja je telila, a pogotovo moj Vet koji ima na lageru Šarole, a ove druge trebam naručivat.

Najnoviji postovi

Na vrh