M
MOCO
Guest
Zašto tek oteljenu junicu muzeš 3x dnevno??????? :axe:
čestom mužnjom kod tek oteljene junice postižeš kontraefekt jer ju bole sise i uskraćuje mlijeko čak i ako ga ima! 3x se muzu krave koje su u vrhu laktacije i ne mogu dočekati redovnu mužnju! Iako ja to ne prakticiram jer sam primjetio da mi krave to ne vole, rađe spavaju u podne nego da se "dave" samnom! pravilo je da između svih mužnji treba biti jednak vremenski razmak, koji ne treba biti manji od 6 sati! Ako mi se netko oteli poslije 2-3h ujutro, pomuzem nahranim tele i ne diram kravu do navećer, znači više od 12 sati taj prvi dan! i onda je muzem u redovno vrijeme i prva 2-3 dana nikad do kraja nego samo koliko bi tele popilo 5-6 lit! i polako pojačavam tek poslije 5. dana izmuzujem vime sasvim do kraja, a poslije 10.dana ako je krava u dobrom opčem stanju (uzima hranu i prežima) počinjem sa forsiranjem litraže.
osnovno pravilo je da se kravi pristupa individualno (nisu sve iste), da poslije prve mužnje ima više od 6 sati i onda da se uvijek drži jednak razmak između mužnji koje se obavljaju uvijek u isto vrijeme na isti način (krave jako vole dosadan ritam)
MOCO, nemoj se ljutiti, al daj mi objasni kakav je to sistem da se junica ne muze u prvim danima do kraja????
Ako je junica dobra dojilja i ako ima predispozicije za dobru kravu, to je totalna glupost.
Govorim iz vlastitog iskustava, ako moja junica daje u prvom podoju i do 10-12 l kolostruma, i da podojim npr 3 litre u prvoj mužnji i tak dalje kako ti veliš ta će dobiti mastitis da ga bog boguje, a ona ako ima dobru genetiku uvjek će imati dovoljno mlijeka za tele.
Nemoj pripuštat, samo pričekaj do 15-16 mjeseci.Ja na tvom mjestu ne bi riskirao da uništim tako dobru junicu.
I kad smo već kod premiksa i sl.gluposti, zar ovo nije dovoljan razlog da se ljudima otvore oči? Bilo bi zanimljivo poslušat stare ljude, s čim su oni hranili svoje krave.Rekli bi neki, nazadna tehnologija.Ja vam kažem, ne nego jedina ispravna, prirodna. Šteta što se to jako izgubilo i zatrlo pred naletom komercijalnih preparata i praškova iz vreće.
i tako ja krenuo u treću generaciju uzgoja vlastitih simentalskih junica. Prva skupina tamo 2008. se je othranila na Sano Meggi starteru (oko 175 kn 25 kg vreća) i junice su rasle otprilike onako kako je predviđeno Sano programom, davao sam 2-2,5kg ukupno mješano sa šrotom na dan). 2 grupa tamo 2010. hranjena je žitarice plus sojina sačma također 2-2,5kg na dan i također su junice rasle otprilike kako i sugeriraju....
I onda dođe 2012, mislim si, idem probat bez kupovanja startera, smjesa, soje itd othranit junicu sa vastitom hranom (negdje sam pročitao da zob ima najbolji aminokiselinski sastav) i to kontam idem probat davati samo zob, i što se desi...hranim ja opet 2-2,5kg, al sada mljevenu zob (mijenjao sam omjer od 60-100% zobi + mljeveni suhi klip kukuruza od 0-40% i dodajem još razmočenog repinog rezanca) reklo bi se slaba hrana jel, ALI, meni ta junica sada šije sve preporuke za nekoliko centimetara i ovim tempom će mi doći za osjemenjivanje sa 11-12 mjeseci. osim što brže raste na zobi, ta zob me je koštala 70 lipa po kili, dalje, junica je još uvijek čisti mišić, uopće se nije počela mastiti. a čak ni mlječnu zamjenicu nisam davao već sam joj do cirka 2 mjeseca davao 2x4 litre mlijeka
dalje... govore da se na mlijeku ne razvija dobro u preživača, a ona naprotiv najviše mi jede voluminoze od svih do sada. kažu ne sijeno, jela je sijeno, govore ne zelena trava prije 5 mjeseci, jede normalno travu i lucernu od drugog trećeg mjeseca starosti i sad mi više niš nije jasno. jesu li te sve preporuke samo da ti poskupe proizvodnju ili što tako da zarade na tebi?
inače generacija 2008 je osjemenjivana sa 16 i 19 mjeseci - lagana teljenja (Vacco, Wal)
generacija 2010 osjemenjivana sa 13 i 14 mjeseci - opet lagana teljenja (bik Romario)
sad sve kontam da ne vidim razloga da ne osjemenim junicu ako je narasla do cca 400kg u dobroj formi i sa 11-12 mjeseci... samo pripazim na bika i to je toOTE]
nije dobro pripstiti je tako rano iako je cca 400 kg,iz licnog iskustva vam kazem, svake godine podignem po desetak junica , ranije sam i ja prakti
kovala da ih pripustam rano ali onda junica kad se oteli / bar je kod holstajna/ sa 19 do 20 mjeseci mijenja zube i onda ni krave ni mlijeka. Desavalo mi se da mi poslije 4 mjeseca da vise mlijeka nego sto je davala kad se otelila. Jednostavno nedostatak apetita usled mijenjanja prvih zuba, obara kilazu, mlijeka nema a ipak se izmuza. Moj je savjet ako je tako dobra u kondiciji sacekajte bar do 15 mjeseci i onda ce te vidjeti sto je krava.Pozdrav,