• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Evo ovako nekih pola sata nakon sto je veterinar otišao ..išao sam ponovo u štalu, junica je već bila stajala sama, znači sama je ustala...ja mislim da je to već jedan dobar znak.

Druga stvar dao sam joj onaj rastvor preko nekog šlaufa tako da je popila sve i kap, dodao sam jedan mali paketić kvasca i 3 supene kašike sode bikarbon kao sto si rekao...sve to izmućkao, i zajedno s prahom sam joj to dao.

Stavio sam ponovo sjeno, pa onako njuska i gleda ali jos ne ide...cini mi se da je jos uvjek poprilično nemoćna jer sam je lahko savladao da joj stavim šlauf u grlo.

E sad Tine ti veliš da ti se to dešavalo...kasnije kad je krava (junica) došla sebi, vratila se u normalu i vratio si u normalu hranu, da li se s tim i mlijeko vratilo ili nije ????????
Ova moja znači mlijeka ima nula, od druge krave hranim njeno tele...

Jer mi se juče jos jedna otelila tako da za sad imam mlijeka za dvoje, upravo sam i zato i malo zanemario ovu junicu jer sam nadzirao ovu drugu kravu sto se juce otelila....mada iskreno nisam niti znao sta trebam poduzeti po pitanju junice, jedino sto vidim gresku jest to da ju nisam izvodio vani na setanje, ostalo je sve ostalo isto i sve je imala isto, u granicama mojih mogućnosti, sto se tiče smjese ništa joj nedajem od kako se otelila upravo radi onog edema, tako da je jela samo sijeno i vodu...( ne mislim da sam ista stanje mogao popraviti ishranom), sto se ostalog tiče na nju je dnevno išla i ide pola bale slame tako da joj je mekano kao i na krevetu.

A to "zastajanje vampa" prvi put u zivotu cujem, ali cu da proguglam da vidim o cemu se u radi, kako nastaje pa cu vidjeti da li je bilo do mene.

Prestala je jesti sinoc oko 9 i žvakati.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Vamp je burag ili na latinskom: rumen
Meni se čini da se ovdje radi i o hipokalcemiji dok junica nije mogla ustati. Što se tiče pokretanja buraga, samo rastvori kvasac u mlakoj vodi i to joj daj tj. zalij je stim. Sodu nemoj davati jer nije u pitanju acidoza!! Za sad imaš tj. već si vjerovatno dao onaj Neosanidigest, onda kvasac može ići ujutro. Ne daji joj uopšte koncentrat niti ikakav šen samo čistu vodu i neko malo grublje sijeno. Grubo sijeno svojim oštrim završetcima podražuje burag na kontrakcije što dovodi do preživanja. Ovo što imaš ispred štale nemoj davati dok ne počne jesti, kad vidiš da jede i preživa onda joj možeš dati. Ja ti ne bih preporučio da je sad izvodiš vani, ostavi je tu gdje jest ili ako si je prevodio na neko drugo mjesto radi teljenja onda je vrati na njeno staro mjesto. Junica nije izlazila van i ako je sad izvedeš to će za nju biti veliki stres a to joj sad najmanje treba. Znači vrati je na njeno staro mjesto, samo blago postupaj s njom i bez galame. Mužu ne prekidaj ma koliko malo mlijeka imala. Ja sam zimus imao problema sa korona virusom valjda se tako zove a izaziva proliv kod krava. Od 10 krava samo je jedna prošla bez liječenja mada je i ona imala blaži proliv. Kod jedne je 4 dana bio krvavi proliv, 5 dana je živjela samo na infuziji, 2 boce ujutro i 2 naveče. Sa 27 lit. mlijeka je spala na 0,25 lit. i nisam prekidao mužu. Kasnije se oporavila i u roku od samo 2 mjeseca izašla na 22 lit. Hoću ti reći da ne prekidaš mužu ma koliko malo mlijeka bilo.
Nabavi si toplomler u humanoj apoteci košta oko 2-3 KM a u štali ti treba isto koliko i olovka u kancelariji :)

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Sodu sam već bio dao, gotovo je, dozu je popila kad sam mjesao Neosanidigest.

Znači sutra u jutro nova terapija 1,5 do 2 litre vode i 2-3 supene kašike kvasca, u redu ???

Koncentrat nikakav ne dajem od kako se otelila evo 5. dan...zbog onog edema.

Sijeno sam davao sto ljepše, e sad idem da izgrabim i da nadjem neko grublje, mada mi se čini da ona grublje sijeno neće, jer zahtjeva više žvakanja.

Onu travu ispred štale sam u potpunosti izostavio, to mi je i veterinar rekao da ne dajem nikako.

Ona je na mjestu gdje je i uvjek, tu se i otelila...ja nemam posebne prostorije za telelenje ili suhostaj, sve to uvodim na licu mjesta, samo postavim neke pregrade izmedju krava u jaslama...vani je nisam izvodio,i pretpostavljao sam da bi to za nju bio napor.

To s MUŽOM sam upravo mislio i pitati, dobro da si me pretekao u odgovoru, evo jutros ju nisam izmuzao nista, jer sam mislio da ce i to biti dodatni stres, ici cu sad da i to obavim...

Toplomjer ću uzeti čim prođu ovi praznici.

Što se tiče danas stanja do sad, evo ona polako jede, onako prebira, uzme 2-3 slamčice i tako to...vidio sam da se pomokrila, ali balegala jos nije.

I jos nesto veterinar i je rekao da bi mozda trebalo sutra ponoviti infuziju, međutim ako ona bude ovako pomalo jela da li ga ipak trebam zvati ili ne ???
Napominjem da je danas nekoliko puta ležala i ponovo ustajala mozda ukupno oko 4-5 puta...

A ljudi moji taman kad sam mislio da je sve ok. ovaj ovakav belaj da me desi...

Cawboy, znači ona ce ukoliko ozdravi moći poprilično vratiti proizvodnju ???

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
Krava se čisti! treba proći u roku 3 tjedna
Ja sam za te otoke davala "Edovet " . To su bolusi, daju se dvije poslije 24 sata a dvije nakon 48 sati od teljenja. Odlicni su vrlo brzo krava ozmokri visak tecnosti i vime se stabilizuje. Sad je tesko kod nas naci te boluse (navodno ih povlace iz upotrebe i sada mi je veterinar zadnjoj oteljenoj kravi dao nesto kao humani "lasix" ali to ide u venu u fizioloskom rastvoru, pokazuje rezultat ali ja bih ipak radije dobavila ovaj edovet bolje mi se pokazao.
Za nauk je neslan koncentrat kao sto je vec napomenuto.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Za preživanje je bolji svježi kvasac nego suvi. Imaš ga u malim pakovanjima od 40 - 50 g zavisno od proizvođača. U 1,5 - 3 lit. mlake vode polako smrvi i dodaj uz stalno miješanje 4 - 5 kockica znači 200 - 250 g. nek se dobro rastopi da bude bez grudvica, znači samo gusta tekućina. A 2-3 kašike stavi žena kad zakuvava kruh, to za kravu nije ništa :mrgreen:
Tako mala količina oko 50-ak grama se koristi kao preventiva i u svakodnevnoj ishrani. U terapijske svrhe se koristi 4 - 5 puta veća doza.

Infuziju joj opet ponovi, dali vet. daje inekcije glukoze ili daje onu "sporu" iz plastične boce neznam..., ako je ta "spora" i ako ti kupuješ infuzioni rastvor, uzmi 10% glukozu, 5% će biti slaba.

Što se tiče sijena, u tome i jest fazon da krava žvaće, jer što više žvaće to će ga bolje natopiti pljuvačkom. A pljuvačka ima puferno dejstvo u buragu, slično kao soda i sadrži mikroelemente koji potpomažu rast i razvoj korisne mikroflore u buragu.

Prati stanje i pazi dali je balegala ako ne onda nebi bilo loše da joj veterinar da laksans (gorku so), da isprazni predželuce i crijeva...

Ništa se ne sekiraj, krave su prilično jake i izdržljive životinje tako da će ona to preboljeti bez problema. Proizvodnju će vratiti, samo joj treba vremena da se oporavi. Bitno je samo da ne prekidaš mužu ma koliko malo mlijeka bilo. A za nju je veći stres ako je ne pomuzeš jer joj onda i vime počinje praviti probleme.

Ubuduće kad se krava oteli mlijeko od prve muže koje pomuzeš daj teletu da pije, obično popije oko 2-3 lit. sav višak koji ti ostane spakuj u čiste plastične flaše i stavi u hladnjak. U ovakvim slučajevima kad krava ili junica posle teljenja nema mlijeka dobro će doći. Ja tako radim već godinama i u hladnjaku uvijek imam 5, 6 lit. mlijeka. Do sad je takvo mlijeko spasilo nekoliko teladi što kod mene a što kod komšija jer oni to ne praktikuju.

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
ja sam za prežimanje koristio lanene sjemenke prokuhane u vodi ( kuhati kao rižu dok se nedobije sluzava smijesa) samo je dosta teško to saliti u kravu , i još sam dao pola kile kvasca rastopljenog u toploj vodi i pomoglo.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Danas iako je praznik išao sam traziti da li je ikoja prodavnica otvorena da kupim kvasac... našao sam i kupio oko pola kile, dao sam 240 grama u 2 litre mlake vode kao sto si i rekao, de mi samo reci da li bi i sutra postupak trebao ponoviti...

Danas u toku dana sam od junice izbacio oko 3-4 rogulja balege, znači da balega ali malo...primjetio sam da vec daleko bolje jede nego juče i čak sam je uhvatio dok je preživala...

Ostaje mi jos jedan problem da ti opišem bar za sad...sinoc sam išao da izmuzem i bilo je oko 2-3 decilitra mlijeka, jutros je bilo oko 1,5 litre...nocas isto oko 1,5 litre...međutim prva lijeva sisa nesto nije u redu...sinoc je u njoj bilo gotovo žuto mlijeko, jutros isto tako...a noćas u njoj nije bilo NIŠTA, mozda sam povukao svega 2-3 puta, ostalo sam džabe povlačio mlijeka NEMA....onda pređem na drugu stranu opet NISTA...sad me sikira da nije problem da je ta sisa u potpunosti zablokirala, da se javi problem "trosisa" ili "dvosisa"...???

Sutra cu uslikati stanje vimena...upravo ta četvrt u kojoj nema ništa je jako tvrdo u odnosu na ostale 3...međutim niti je bolno niti manje upaljeno...jer krava je u potpunosti mirna, čak se ponekad više ritne na ostale 3 zdrave dok muzem a na tu sto u njoj nema ništa gotovo da nogu niti ne digne....šta misliš o tome ???

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Moja junica je već dva dana vani. Točno je bilo kako kako je Cowboy reko. Napravila 5 krugova i mir. Nije znala ni hodat. Danas kad sam ju ispeljao odma je krenula past, a kad ju vračam u štalu ide bez brige, jer se izmorila. Puno hvala svima na savjetima.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Moja junica je već dva dana vani. Točno je bilo kako kako je Cowboy reko. Napravila 5 krugova i mir. Nije znala ni hodat. Danas kad sam ju ispeljao odma je krenula past, a kad ju vračam u štalu ide bez brige, jer se izmorila. Puno hvala svima na savjetima.

Pa zato smo tu da pomognemo jedni drugima... ;)

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Pa zato smo tu da pomognemo jedni drugima... ;)

Junica se poprilično vratila u normalu za sad izmuzam oko 8 litara dnevno ali samo iz 3 sise...jedna je potpuno zablokirana, iz nje izmuzem 3-4 supene kašike i ta četvrt je jako tvrda, ali se ne vidi otok niti je bolno za nju...hoce li se i to povući ???

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Junica se poprilično vratila u normalu za sad izmuzam oko 8 litara dnevno ali samo iz 3 sise...jedna je potpuno zablokirana, iz nje izmuzem 3-4 supene kašike i ta četvrt je jako tvrda, ali se ne vidi otok niti je bolno za nju...hoce li se i to povući ???

Zovi opet veterinara, tu četvrt najverovatnije treba liječiti bez obzira što nije bolna i natečena.
Jesi joj počeo davati koncentrat? Sad već možeš pomalo davati, mada nisi trebao ni prekidati samo smanjiti količinu. Ubuduće ne prekidaj davati koncentrat samo smanji količinu na 0,5 - 1,0 Kg dnevno.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Zovi opet veterinara, tu četvrt najverovatnije treba liječiti bez obzira što nije bolna i natečena.
Jesi joj počeo davati koncentrat? Sad već možeš pomalo davati, mada nisi trebao ni prekidati samo smanjiti količinu. Ubuduće ne prekidaj davati koncentrat samo smanji količinu na 0,5 - 1,0 Kg dnevno.

Zvao sam veterinara, dobio sam injektor Penikan 3 inekcije, davati svakih 12 sati u oboljelu četvrt vimena...7 dana nakon zadnjeg injektora ne sipati mlijeko u laktorfiz...

Obavezno izmaknuti koncentrat i opet dijetsko sijeno i voda...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
@Emy
Bojim se da će ta 3 injektora tj. 36 sati liječenja biti malo za takvu upalu...

rawbau

Novi član
Tu od
12 Kol 2011
Poruka
11
evo imam ja jedno pitanje znači jučer mi se izleglo tele oko podne telenje je bilo normalno , ali problem tele se ne ože ustati i čudno diše došo veterinar i dao mu lijekove i reko da če u ta plodna voda koju ima u sebi iscuriti ali on se i dalje ne ustaje makar u i mi pomažemo on ne može sda ako imae kakav savjet pomagajte

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
molim vas pomagajte jer neznam sta da radima
Polako prijatelju, ljudi su na njivama, rade... Ako ti nemože pomoći veterinar koji je tu u štali, onda nemoj očekivati čuda ni od nas sa foruma...
evo imam ja jedno pitanje znači jučer mi se izleglo tele oko podne telenje je bilo normalno , ali problem tele se ne ože ustati i čudno diše došo veterinar i dao mu lijekove i reko da če u ta plodna voda koju ima u sebi iscuriti ali on se i dalje ne ustaje makar u i mi pomažemo on ne može sda ako imae kakav savjet pomagajte
Ajde da vidimo šta se može uraditi...!?
Kakve je veterinar davao lijekove? Vjerovatno neke vitamine kao AD3E i kalcij, a možda i nešto od antibiotika da pokuša spriječiti upalu pluća.
Ako nemaš kantu sa dudom za napajanje teladi onda je obavezno nabavi. Pomuzi kravu i mlijeko daj teletu iz kante da pije, tako je lakše i njemu i tebi...
To tele sa vodom u plućima ima odlične predispozicije da dobije upalu pluća, veterinar će to pokušati sprečiti antibioticima a ono što ti možeš uraditi jest da to tele izbaciš van iz štale! Ako imaš neku šupu, nadstrešnicu, garažu ili bilo šta slično, smjesti ga tu. Možeš ga staviti i u stočnu prikolicu, traktorsku korpu isl. Samo da je zaklonjeno od jakog sunca, vjetra i kiše i obrati pažnju da nije na propuhu! Nemoj ga držati u štali jer je zrak u štali prepun prašine, bakterija i amonijaka pa će udišući taj zrak još lakše dobiti upalu pluća i teže će je preboljeti. Znači tele odmah van iz štale na svjež vazduh a sutra onda trk po kantu sa dudom da ga možeš hraniti vani a ne da ga svaki put vučeš pod kravu... ;)

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Nakon koliko dana se mlijeko ne smije sipati u laktofriz kad se krava liječi injektorima ???

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nakon koliko dana se mlijeko ne smije sipati u laktofriz kad se krava liječi injektorima ???

Piše na samom injektoru, na nekom je to prikazano u danima a na nekom u broju muža. Obično je to oko tri dana od zadnje aplikacije ili 5 - 6 muža. Ako si liječio sa još nekim nekcijama a nisi siguran u karencu onda je najbolje da pošalješ uzorak u mljekaru da ga ispitaju na antibiotike. Tako ćeš biti 100% siguran.
A za injektor, samo pogledaj na njemu ti sve piše.

Kako je junica sad, ima li mlijeka, jeli se umirila, boli li je vime? Jesi napravio šta sa muzilicom?

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Meni junica dobila po vimenu neke plikove koji su ko male kvržice. Da li je to opasno ? Pošto ju vodim van čini mi se da je legla negdje di je možda nešto pobrala. Iskustva nemam s tim, možda je neko od vas imao takvu situaciju.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Piše na samom injektoru, na nekom je to prikazano u danima a na nekom u broju muža. Obično je to oko tri dana od zadnje aplikacije ili 5 - 6 muža. Ako si liječio sa još nekim nekcijama a nisi siguran u karencu onda je najbolje da pošalješ uzorak u mljekaru da ga ispitaju na antibiotike. Tako ćeš biti 100% siguran.
A za injektor, samo pogledaj na njemu ti sve piše.

Kako je junica sad, ima li mlijeka, jeli se umirila, boli li je vime? Jesi napravio šta sa muzilicom?

Problem je sto sam injektore bacio vec odmah onaj dan kad sam davao, nisam čitao, ali mi je veterinar rekao 15-16 dana od zadnjeg injektora da ne sijem nositi, meni se to čini malo previše, evo danas je tačno 8 dana od zadnjeg injektora, a inekcijama sam liječio odmah onaj dan kad se otelila proslo je od prilike 17 dana...

Sto se tiče junice, apsolutno nisam ništa uspio napravaiti, vime koje sam liječio je ok, mlijeko je bijelo i ispravno bez fitilja i nije bolno niti upaljeno, međutim iz te četvrti i sad ne namuzem vise 2-3 decilitra dnevno...a junica ukupno dadne 14-15 litara na kompletno vime, to dajem teladima u jutro, podne i na veče.
Vime je ostalo tvrdo i to tako za sad stoji, mast sam potrošio mazao redovno, masirao, izmuzao...ali nista.

Sto se tiče muzilice kostala me oko 100 maraka popravak, morao sam zamjeniti razvodnik na sisnim gumama, i onda niti taj nije pasao pa sam prerađivao svoj stari tako da mi je ovaj novi ostao u kući...a trgovac neće da vrati niti zamjeni, iako nisam s njim pomuzao samo dvije krave u jednoj muzi i to je bilo to...

Ne znam koji bi bio sljedeci korak u liječenju, jer ovi injekori uglavnom nisu stanje popravili nista ili vrlo malo...a mozda je to otvrdnući i toliko uzelo maha da se tu vise ne moze nista ni napraviti.

Najnoviji postovi

Na vrh