• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Pa to je katastrofalno, oni čak ni neznaju da bikovi imaju ime!!! Kontam da nemaju pojma o osobinama koje ti bikovi prenose. Možda uzimaju nejjeftinije što dobiju!

Na svakoj cjevčici sjemena piše ime bika, ako su već tako nezainteresirani onda se ti potrudi pa pogledaj koje ime je napisano pa na internetu potraži rezultate i preporuke za tog bika!

nadam se da znaš tko su očevi tvojih junica!

Morat cu potrazit direktora pa sa njim porazgovarat jer ove dvije tete ocito nemaju pojma o cemu sam ja prico_One se jedino razumiju u upis jednodnevnih pilica i sto put mi je ponovila vadjenje krvi i cijenu istog.(ocito je minus u pitanju).
Nazalost ne znam imena oceva od svijih junica jer u ovim papirima sto sam dobio na rubrici ime oca:prazno.
I pitam ja njih kako to da nije navedeno ime oca a one meni pa netreba to.
Ovaj sto im je direktor je jedan od boljih ako ne i naj bolji veterinar u nasem kraju pa cu vidjet sa njim.A ovo ostalo je sve Taraba.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Morat cu potrazit direktora pa sa njim porazgovarat jer ove dvije tete ocito nemaju pojma o cemu sam ja prico_One se jedino razumiju u upis jednodnevnih pilica i sto put mi je ponovila vadjenje krvi i cijenu istog.(ocito je minus u pitanju).
Nazalost ne znam imena oceva od svijih junica jer u ovim papirima sto sam dobio na rubrici ime oca:prazno.
I pitam ja njih kako to da nije navedeno ime oca a one meni pa netreba to.
Ovaj sto im je direktor je jedan od boljih ako ne i naj bolji veterinar u nasem kraju pa cu vidjet sa njim.A ovo ostalo je sve Taraba.

gle, očito nemaju pojma. poznavanje oca svojih junica je izrazito važno. ako kažeš da su dobra genetika (bez poznavanja porijekla to nema nikakve podloge za tvrditi), važno je znati i majčinog oca dakle cijelu liniju jer kako ćeš inače izbjeći osjemenjivanje u srodstvu

probaj saznat preko broja goveda il tako nešto, neki vrag mora pisat na tom kartonu. jedino ako su junice kćeri nekih lokalnih bikova onda nemaš problem. al kolko ja vidim to je rasulo tu kod vas

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Treba mi jedan savjet od vas koji su voljni da pomognu.
koji prekimks (proizvodjac) i koje vitamine dajete junicama koje jos nisu steone (bredje)
hvala..
01172012168.jpg

01172012169.jpg

01172012170.jpg

Posljednje uređivanje:
M

MOCO

Guest
tu i tamo im zamješam malo premiksa od krava -profisan Sano, ne opterečujem se previše s junicama jer se bojim da se ne umaste pa dobiju samo 1kg smjese (šrot,ječam) na dan otprilike, to im razvučem po silaži.
Sjena i djeteline jedu non stop,tu nema ograničenja,što ne pojedu bacim im u boks da još jednom pregledaju :lol: uglavnom gledam da imaju uvjek neku sol za lizat i čiste vode za pit. najčešće još dodam stočnu kredu.

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
koji prekimks (proizvodjac) i koje vitamine dajete junicama koje jos nisu steone (bredje)
hvala..

a zasto bi ih vitaminizirao????u dobroj su formi,koliko vidim,,,

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
Teletu treba dati kolostrum u kanti koja ima cuclu za telice. Ja tako radim ali ne cekam dva sata nego je odmah pomuzem i dam teletu taj prvi kolostrum. Bogec zasto dva sata, svako od veterinara kaze da treba odmah podojiti tele a i dobro je teletu da se zagrije i prije osusi.U pravu ste da ima stocara koji daju hladno mlijeko pa se cude sto telici proliju.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
mi nikada ne dajemo teletu mljezivo kada se oteli nego nekad i 2-3 sata ali obavezno se osuši i na zrak ,imamo jednu nosivu gajbu za traktor i ona je ograđena sa svih strana samo odozgora ima otvoreno do pola i kad se tele i na -10 ide tu tele i nikad se nijedno nije razboljelo bitno je da tele ne ofrlji propuh hladni zrak da ali vjetar ne ,evo i juče se jedna otelila krava oko 11i30 i tele završilo u gajbi a prvo mljeko je sisalo prije hranidbe i nikakvog problema evo večeras samo odzvanja gajba kako je vesela bez ikakvog kašlja i proljeva i sličnih sranja a da je ostavljeno u štali sigurno bi več dobila upalu pluča

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
hvala...
Imaš od Sano "Primasan", namjenjen je upravo za junice i bikove.
Sano Profisan je dosta skup, a osim toga, nije ni sastavom prilagođen za junice.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
mi nikada ne dajemo teletu mljezivo kada se oteli nego nekad i 2-3 sata ali obavezno se osuši i na zrak ,imamo jednu nosivu gajbu za traktor i ona je ograđena sa svih strana samo odozgora ima otvoreno do pola i kad se tele i na -10 ide tu tele i nikad se nijedno nije razboljelo bitno je da tele ne ofrlji propuh hladni zrak da ali vjetar ne ,evo i juče se jedna otelila krava oko 11i30 i tele završilo u gajbi a prvo mljeko je sisalo prije hranidbe i nikakvog problema evo večeras samo odzvanja gajba kako je vesela bez ikakvog kašlja i proljeva i sličnih sranja a da je ostavljeno u štali sigurno bi več dobila upalu pluča

mi u roku pola sata do sat nakon telenja pomuzemo i dajemo odmah teletu. tele je uvijek u štali s kravama nikad proljeva, nikad bolesti

M

MOCO

Guest
mislim da mi nikad nije prošlo više od pola sata od telenja do hranjenja kolostrumom; to je dobro za tele jer tih 0,5 -1 lit pokrene crijeva pa prije izbaci mekonije, a i za kravu jer lučenje oksitocina potiče stezanje maternice i izbacivanje posteljice!

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
hvala..

a zasto bi ih vitaminizirao????u dobroj su formi,koliko vidim,,,

Nije im neka ekstra ishrana pa im dajem malo premiksa i krede suhi obrok.
Mislim da im nemoze skodit..
poz...

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640

Uploaded with ImageShack.us

Junica je oteljena prije 2 dana, zadnje cice su jako male muzem ih samo s palcem i kažiprstom kao kad djete drzi lizu, nije se dala musti nikako pa sam iskoristio bogecov izum, strik oko rogova i oko lijeve strane boxa a brnjicu oko desne strane boxa i ona je mirna.

Interesuje me kad kod junice nadolazi mlijeko jer mi se cini na osnovu ovog vimena da ima vrlo malo mlijeka ili to tele sve isisa (pustam tele samo iz razloga sto mi stroj ne moze obuhvatiti vime radi se o virovitičkom stroju za muzti krave)
dok stavim 2 cice na stroj one druge 2 spadnu, dok kod drugih krava drzi normalno...

Preko teleta namuzemo 1 do 1,5 litre kako ujutro tako i navece-ručno...nije li to malo mlijeka čak i preko teleta na ono vime , tele pustamo 3 puta dnevno a juce smo pustali 4 puta iz straha da joj se vime ne upali....

Radim na tome da tele ne pustam nikako nego da izmuzem pa da mu dajem, ali stroj nikako nije u redu, a ručna muža gotovo da ne dolazi u obzir jer kao sto rekoh cice su jako male zadnje svega 2-3 cm a prednje mozda za centimetar duze...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Mislim da nemaš razloga za brigu, što se tiče mlijeka ono će naići. Sad je vime natečeno i vjerovatno bolno pa se zato junica brani musti. Problem je što imaš loš stroj za mužu, a vjerovatno su i sisne gume stare i krute ili su loše kvalitete pa zato spadaju, inače bi trebale držati bez problema. Kod tog Vitreksovog aparata je mana što nema normalni kolektor (sabirnik) za mlijeko pa je zato raspon sisnih guma mali i one nemogu normalno obuhvatiti vime. Što se tiče junice, sad joj daji sasvim malo koncentrata, dok se edem vimena ne smanji. Pokušaj u vet. apoteci naći ili naruči ovaj gel Veyxat

On ti je odličan u takvim slučajevima. Ja snjim počinjem masirati vime prije teljenja i nastavim sve dok se otok ne smiri i vime ne splasne.
Ubuduće kod visoko steonih krava i junica, smanji sadržaj soli u koncentratu i imaćeš puno manje problema sa edemom vimena. Jeli kod junice možda natečen pupak ili dio vrata između prednjih nogu?

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Stroj jest star ali sam juče kupio nove gumice, novo crijevo za mlijeko i novo crijevo za vakum sve ukupno platio oko 80 maraka, sve sam to postavio stegnuo šelnama...jesam jedino kupio oko pola metra duze crijevo da ne moram nosati stroj preko kanala, pa mozda na tom duzem crijevu sad gubi snagu za vakum , mozda nema snage da izvuče zrak...ici cu sad da postavim ono staro crijevo i stegnucu tim šelnama pa da vidim kako ce se ponašati.

Vidjecu onda sutra da kupim tu mast...
Sto se tiče soli, bas sam ih poprilično solio jer nisam obraćao pažnju na to...vjerovatno je do toga...a javicu ti za pupak i dio vrata, u to se nisam zagledavao...šta bi to trebalo da znači ????

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nije do mliječnog crijeva, ne gubi ona vakuum nego ti sisne gume pod lošim uglom naliježu na sise zbog malog kolektora. Zato pored sise koja jako mala povuče zrak i gotovo... Pokušaj na neki način malo produžiti kratka mliječna crijeva, to su ti ona što idu od sisne čaše na kolektor. Znam da su ona kod tvoje muzilice izjedna sa sisnim gumama, al ipak pokušaj na neki način da ih nastaviš tj. produžiš još par cm.

A to ako je natečen pupak znači upravo da si junici davao previše soli... Inače sol utiče na to da se voda zadržava u telu, a ona se opet taloži u najnižim djelovima tj. oko pupka, u vimenu i ispod vrata. Na Farmalandu su u takvim slučajevima davali kravama tablete za izmokravanje. E sad kakve i koliko, neznam to nisam pitao.

M

MOCO

Guest
@Cowboy je sve dobro rekao! Junica ima edem vimena koji ne može odjednom nestati i to je osnovni problem! Probaj rukom držati muznu jedinicu dok se muze (što neće biti lako ako se rita, al jbga izdrži par dana).Kada opadne protok mlijeka, skidaj to sr. od muzilice s vimena da ga ne uništiš! Ne možeš izmuziti "do kraja" nikad! Nemoj je zajbvati s teletom, nego je muzi 2x dnevno uvijek u isto vrijeme i dok je muziš neka ima smjese pred sobom! Ako stavljaš tele samo je smušiš jer nezna kad da se opusti, s muzilicom ili s teletom! To je junica,kužiš! Znači ona ništa ne zna (skoro ko i ti :rolfer:) i sada se mora naučiti, a kako će kad je zjbvš :rolleyess:? Na slici što si stavio vidi se da ima edem, ali to ti je jedan lagani edem nije ni na tragu onakvih kakve neke moje krave znaju imati!

Još da dodam da ti je junica u super kondiciji, ali sad će smršaviti pazi samo da ne prestane jesti (kad odlaziš iz štale pred nju stavi najbolje sijeno što imaš) i stavljaj pod nju PUNO slame da ima "mekan krevet" da slučajno ne ozljedi vime!! (ovo na slici je ništa slame)

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Ovo jos nije imala niti ijedna krava ili junica koja se otelila kod nas u nekoliko telenja...

Sta je ovo i je li opasno ???

Veterinar kad je bio odmah poslije telenja, ja sam ga zvao eto tek toliko da on pregleda stanje junice nakon telenja, pregledao je i rekao da je sve ok...nekako mi se čini da je posteljicu strgnuo, jer kako je zavukao ruku odmah je izvadio posteljicu i to je to...čovjek je inače dokor veterine doktorirao prije rata...pa ne vjerujem da je mogao nesto junici povrijediti...ali uglavnom juce u jutro ove krvi i sluzi je bilo samo malo, sinoć oko 12 kad sam isao gledati bila je jedna mala lokvica jutros nije bilo nista, e sad se pojavilo ovo sto je na slici.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
To nebi trebalo biti ništa opasno, izgleda mi kao sasvim normalno čišćenje poslije teljenja. Jedino ako taj iscjedak bude imao neugodan miris onda bi trebao pozvati veterinara. Veterinar je vjerovatno pregledao junicu tako da ne brineš da je negdje došlo do nekog naprsnuća. Uglavnom prati je kako jede i preživa, kako se ponaša dok mokri i balega i dali je to onako normalno ili možda bolno, prati kako se nateže i dali možda stenje dok balega.

Jesi li joj davao napoj poslije teljenja?
Kako izgleda vime i primjećuješ li pojačava li mlijeko?

Na vrh