• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

M

MOCO

Guest
Junice se počnu voditi već sa 11 mjeseci starosti i to zna izgledati žestoko,pogotovo ako su slobodne. E onda imamo "prepametnih" seljačina koji se dive sami sebi pa misle kak imaju dobru hranu i uvjete pa su se junice razvile ko da su na Marsu pa "traže bika" i onda rade UO ili pripust i sjebu životinju za cijeli život, onda je još krenu tovit pa o "krasnim" mukama telenja netreba ni pričati!

P

pepa1984

Guest
napomena....

Dali to važi i za simentalsku rasu da je bolje da se semeni sa 20-22 meseca

pa treba pratiti životinje.... ne smije biti pak predebela! junica je za osjemeniti kada dostigne dvije trećine ukupne težine., oko 400 kila! vi možete utoviti simentalku da sa 15 mjeseci bude debela ali s tim niste dobili ništa osim problema u telenjima! moja praksa je da simentalke osjemenim ranije nego holštajnice jer od njih nemam puno mlijeka...ali imam tele koje se lakše proda ili ga ostavimo u tovu za razliku od HF pasmine(nizozemke) koje su ipak sitne krave u odnosu na simentalca i to hrvatskog kojeg ja imam u štali!

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Teorija kaže da simentalke idu u rasplod prvi put sa 16-18 mjeseci,ovisno o kondiciji..

anđelko

Član
Tu od
5 Lip 2011
Poruka
172
Koliki prostor bi trebao ograditi za oko 10 telaca starosti do jednu godinu.Mislim na sistem držanja i hranjenja na pašnjaku(Bogecov sistem). Mislim osloboditi prostor za još koju kravu a i manje bi mi bilo posla.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
moj je ispust 0.25ha, s time da telad dohranjujem na ispustu a pasu po volji šta imaju ako žele, ali jelo dobiju na pašnjaku i vodu. vani je prosječno oko 10ak komada kako kad tjekom godine i dan i noć, bez krova i ostali sadržaja pratećih

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
U Martu nabavio pet zenskih teladi i tek prij par dana dobio papire od njih (pasose)
Tri imaju sad trinaest mjeseci a druge dvije su po mjesec mladje.Ove tri sto su starije su teske negdje oko 400 kila po mojoj procjeni.Ove dvije su puno manje i lakse kao da nije mjesec razlike medju njima.Do sad niti jedna nije trazila da bika.Mene sad zanima dali bi bilo
rano ili kasno da ih osjemenim negdje u maju tad bi imale oko petnaest sesnaest mjeseci?
hvala...

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
nebi ti bilo kasno,,to je najljepse za pripust,,ja svoje pripustam sa 14mj,,nekad se zna desit da mora 2- 3 puta ponovo pripustat i odu dva mjeseca,,preporucujem ti da ih pripustis,,ako ce se gonit,,:gitarist:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
nebi ti bilo kasno,,to je najljepse za pripust,,ja svoje pripustam sa 14mj,,nekad se zna desit da mora 2- 3 puta ponovo pripustat i odu dva mjeseca,,preporucujem ti da ih pripustis,,ako ce se gonit,,:gitarist:

Jako pametno. :?

M

MOCO

Guest
i pazi da ih osjemeniš bikom koji dokazano daje laka telenja, to je prvo što se gleda kod izbora bikova za junice!

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Hvala svima,koji su odgovorili..
znaci da idem sa osjemenjavanjem od cetrnaest mjeseci?
Od kojih bikova ovi nasi veterinari imaju sjeme ne znam.
Moram se malo raspitat pa cu i ovdje iznijet da cujem i vase misljenje.
Ovo treba da budu dobra grla sa dobrom genetikom bar se nadam.
Jer su njihove majke uvezene iz austrije ili Njemacke i tamo su zacete a ovdje su dosle na svijet.I za sad sam jako zadovoljen sa njima i nadam se da ce tako i ostat.
Za vasu informaciju Majke su im placene ovdje 2000 eura.
Jedino sto mi se ne svidja ali to nije do njih nego do ovih nasih "sluzbi" ni jednoj ne znam ko je otac.Jer u papirima koje sam dobio ne pise ime oca a kod jedne cak nije upisano ni ime majke.
kod dvije zamijenjen datum rodjenja.Stvarno ne znam sta rec????
Moco,
dali imas mozda ime kojeg bika koji daje laka telenja?
Pa da provjerim kod ovih nasih strucnjaka mozda neko ima?
hvala..

M

MOCO

Guest
ima jako puno bikva koji daju laka telenja,ima i onih kod kojih je čak naznačeno da nisu za junice- to bi morao naglasiti svome veterinaru. najbolje ga nazovi par dana prije nego misliš početi i reci mu "planiram počet UO moje junice i hoću sjeme dobrog bika za provjereno laka telenja,dobro vime i mliječnost (ako ćeš u mljekarstvo)-onda će ti se tvoje junice najvjerojatnije(nikad nije 100% sigurno jer ovisi i o junici) lakše telit a njihove kćeri će imat dobru mliječnost.

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
ima jako puno bikva koji daju laka telenja,ima i onih kod kojih je čak naznačeno da nisu za junice- to bi morao naglasiti svome veterinaru. najbolje ga nazovi par dana prije nego misliš početi i reci mu "planiram počet UO moje junice i hoću sjeme dobrog bika za provjereno laka telenja,dobro vime i mliječnost (ako ćeš u mljekarstvo)-onda će ti se tvoje junice najvjerojatnije(nikad nije 100% sigurno jer ovisi i o junici) lakše telit a njihove kćeri će imat dobru mliječnost.

U planu i jest mljekarstvo.A znam da to nikad nemoze bit 100%.
Na srecu sad ima vise veterinara a tako i sjemena za izbor pa cemo vidjet sta nude.
poz....:partyman:

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
nejdi osjemenjivati prije 16 mj, budeš napravil zajeb mam na početku,a kak veliš da su komplet z austije samo si budeš štetu napravil.
a bikovi s lakim telenjima su ti: rotax, romario, waldbrand i nemreš fulati, samo naj prije 16 mj osjemenjivati

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Jos ni jedna nije trazila da vodi.Naj starija je 13 mjeseci.
Necu ih pustat prije proljeca i to bi bilo optimalno pa vasim preporukama.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
predzadnje 2 junice sam osjemenio sa 16 i 19 mjeseci (4x je povađala). Vacco je išo na ovu od 16 a Wal na ovu od 19. ova sa Vaccom - nikad lakše kravu otelio nisam, a ova sa 19 je isto bilo lagano (al bila je i starija već)

e sad iako i sam mislim da je idealno vrijeme 15-16 mjeseci za UO, imam doma jednog živčenjaka (stari) koji popi.di svaki put kad se gone, a baš je bila jedna koja galami 3 dana i ikaj je najgore i tijekom noći ruči. Ugl, osjemenili smo obje puno ranije iz navedenih razloga (ja bi otrpio, al ne kogu starog otrpit :) ) i to ovako jednu sa 14.5 (otac Vacco) mjeseci, a drugu sa 13 (otac Wal). Obje su osjemenjeno sa Romariom (124 za teljenja). neću im dat da se utove i nadam se da neće bit problema. Čujemo se za 6-7 mjeseci kad ću imat izvješće:) ili bude dobro ili bude dobra škola

inače, gone se od 11mj starosti obje

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
mi smo danas popodne osjemenili jednu križanku ,stara je točno 18 mj. sa crvenim holštajnom,al je bilo držanja junice od užitka,bik je RONNY:axe:

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Evo i moja danasnja iskustva iz vet. stanice.
Isao malo da se raspitam od kojih bikova imaju sjeme i da prepisem junice na svoje imanje.
Posto to nikad nisam do sad uradio.
Sam prepis nije problem samo treba izvadit krv od svih junica 25 km po komadu (1euro-1.95km).
Na moje pitanje od kojih bikova imaju sjeme dobio sam odgovor."od simentalca".
Kad sam pitao za ime bika,prvo sam dobio cudne poglede i tisinu a onda i odgovor zar je to bitno_Onda sam ja malo pobrojao neke stvari oko bikova,lakoca telenja,mlijecnost,tovnost i tako to i onda mi gospodja kaze "znate nema direktora na terenu je pa dodjite kasnije kad on bude"
Stvarno ne znam ko je ovdje lud a ko normalan,samo zna da sam ja zbunjen.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Evo i moja danasnja iskustva iz vet. stanice.
Isao malo da se raspitam od kojih bikova imaju sjeme i da prepisem junice na svoje imanje.
Posto to nikad nisam do sad uradio.
Sam prepis nije problem samo treba izvadit krv od svih junica 25 km po komadu (1euro-1.95km).
Na moje pitanje od kojih bikova imaju sjeme dobio sam odgovor."od simentalca".
Kad sam pitao za ime bika,prvo sam dobio cudne poglede i tisinu a onda i odgovor zar je to bitno_Onda sam ja malo pobrojao neke stvari oko bikova,lakoca telenja,mlijecnost,tovnost i tako to i onda mi gospodja kaze "znate nema direktora na terenu je pa dodjite kasnije kad on bude"
Stvarno ne znam ko je ovdje lud a ko normalan,samo zna da sam ja zbunjen.

iz mog iskustva treba malo bi i dosadan na početku. samo ti njih pitaj sve redom: otkud dobivaju sjeme, bikove koje trenutno imaju i one koje mogu nabaviti i kakva je šansa da nađu novog dobavljača. ako ne budeš zadovoljan probaj stupit u kontakt sa još kojim veterinarom i njih pitaj ista pitanja. riješi to što prije tako da imaš kvalitetno sjeme kad bude vrijeme osjemenjivanja

M

MOCO

Guest
Pa to je katastrofalno, oni čak ni neznaju da bikovi imaju ime!!! Kontam da nemaju pojma o osobinama koje ti bikovi prenose. Možda uzimaju nejjeftinije što dobiju!

Na svakoj cjevčici sjemena piše ime bika, ako su već tako nezainteresirani onda se ti potrudi pa pogledaj koje ime je napisano pa na internetu potraži rezultate i preporuke za tog bika!

nadam se da znaš tko su očevi tvojih junica!

Najnoviji postovi

Na vrh