• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Jel mala crveni holštajn ili mi se čini?
Možda su zamijenili djecu u rodilištu :mrgreen:

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Mama mi izgledao kao simentalac, dobro malo u glavi vuče na holštajn kad bolje pogledam, ali na prvu stvarno nisam skužio. Mi imamo dvije crvene i tamnije su, kao ova mala beba...
Koje ti se bolje sviđaju, crvene ili crne? Moje iskustvo je da crne daju malo više mlijeka, ali slabijeg nego crveni holštajn.

H

Hurlimann86

Guest
M.M. kaže:
Mama mi izgledao kao simentalac, dobro malo u glavi vuče na holštajn kad bolje pogledam, ali na prvu stvarno nisam skužio. Mi imamo dvije crvene i tamnije su, kao ova mala beba...
Koje ti se bolje sviđaju, crvene ili crne? Moje iskustvo je da crne daju malo više mlijeka, ali slabijeg nego crveni holštajn.

pa po mljeku nema razlike jedini problem je bio sa crvenima što su dobile upalu zglobova,a li odkako im dajemo stočnu kredu u smjesi im se popravilo i lakše se dižu i sve.
Mi imamo 40% crveni i ostatak je crnih, a sutra ti poslikam jednu posebnu junicu koja se mora teliti za 2 mj da vidiš kakva je.

H

Hurlimann86

Guest
Evo jedne lijepe junice koja se mora oteliti za manje od 2 mj.
Malo se veterinar zeznuo pri osjemenjivanju pa je takva :D

H

Hurlimann86

Guest
agrarac kaže:
to je holštajnka osjemenjena sa smeđim bikom?

da crveni holstein sa smeđim bikom veterinar je malo pomješao sjeme :D

perje

Član
Tu od
2 Ožu 2010
Poruka
38
Bok ljudi.
Ovo pitanje sam postavio u još jednu temu,al mislim da više spada u ovu.
Zanima me, kolko otprilike treba kukuruzne silaže za jednu sezonu za kravu holstein? Ona je sad još tele,mjesec dana, ali kad počne jesti koliko bi ona pojela silaže u jednoj sezoni, ako se ne špara na hrani
Pozdrav

H

Hurlimann86

Guest
perje kaže:
Bok ljudi.
Ovo pitanje sam postavio u još jednu temu,al mislim da više spada u ovu.
Zanima me, kolko otprilike treba kukuruzne silaže za jednu sezonu za kravu holstein? Ona je sad još tele,mjesec dana, ali kad počne jesti koliko bi ona pojela silaže u jednoj sezoni, ako se ne špara na hrani
Pozdrav

Sad kak počne jesti daj joj kolko može, a kad dođe negdje par mjeseci prije nego što ćeš ju osjemenjivati smanji silažu ili naj bolje da ju opče ne dobije, bolje samo sjeno i sjenaža ako ju imaš, jer ako češ joj davati puno silaže ona će se natoviti i jajnici će se previše zamastiti i neće htjeti ostati breja, a ni jajnici nebudu spremni jer se na to nije pripremala već se tovila.

a kolko bi silaže u sezoni mogla pojesti hmm to baš ne bi znao, možda ima ko kakvu kalkulaciju.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
probaj mu ručno navlačiti dudu dok tele ne osjeti,malo je zajebancija ali uspijeva nikako tele ne izgladnjivati kao što neki znaju jer kad bude gladno bude sisalo,užas od tih izjava:madmana:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
nažalost morate se malo pomučiti jer šteta da tele pati,vi ne puštate tele pod kravu?

M

MOCO

Guest
vodi ga malo u šetnju da izbaci mekonije (prvu balegu), odvedi ga nekud u hladovinu s malo propuha i puno čiste slame, na +40 ili više ni ti nebi jeo!

P

pepa1984

Guest
dodatak....

:shock:

mnogi veterinari mogu se posramiti.... bogec,skidam kapu do poda!!!

e prijatelju moj...pa nisu ti veterinari krivi kaj se junice osjemenjuju sa 15 mjeseci starosti! imam i ja svog pametnog starog koji bi dao osjemeniti junicu sa 12 mjeseci! ja poludim na takvo nešta! a najsretniji sam kad se takva junica počne preganjati! imao sam 15 junica u dobi od 15 do 17 mjeseci i stari ih je sve dao osjemeniti bez obzira na moj savjet da ne, jer idem u školu za to! i šta se desilo.... sad imam visoko bređe junice koje su nešto veće od bernandinca i njemačke doge! da na kraju od toga nebude ni krave niti mlijeka! ovisno o samoj pasmini a kod mene se radi o crnom holštajnu! veterinari rade isključivo na poziv i zahtjev vlasnika životinje! i bez obzira na bilo kakav savjet dobijete odgovor od većine vlasnika nema veze, kaj on zna! gdi su njemu krave, bude zagorela ak se ne osjemeni kaj je po meni glupost! kod crnih krava bi preporučio slobodno osjemenjivanje sa 20 mjeseci pa čak i 22 i nebudete pogriješili bez obzira kaj je to dugo vremena za čekati jer to su srednje srele pasmine!ja sam to dokazao starom i sa dvije junice osvojio prva mjesta na županiskoj izložbi! životinja izraste do kraja! i kak je jedan napisao prije točno., razviju se kosti zdjelice! osim toga i kad se junica oteli ne mora toliko energije trošiti istodobno na proizvodnju mlijeka i svoj uzrast za razliku od nepotpuno razvijenih! o tome se da puno razgovarati....eto! moja preporuka ne žuriti! hvala

K

kvicoje

Guest
Dali to važi i za simentalsku rasu da je bolje da se semeni sa 20-22 meseca

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
za simentalca je okvirno 18 mjeseci ili 450 kg mase ali najbolje da junica bude ljepo formirana sad vam 1,2 mjeseca ne igra puno a možete napraviti zajeb za cijeli njezin život:drinkers:

Na vrh