• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,826
za razliku u cjeni ima 100 benzina...
da, ali ipak ovo nije Štil, ipak je to husKVARna 😅

@mbukal prodavač ti je dobro rekao, za tvoju pilu je potpuno ok LS+ ulje, XP ulje je za pile sa oznakom XP koje su puno brže i imaju puno više snage u relativno malo kubika, na primjer 550xp ima 4,1 ks iz istih 50 ccm.

Prekidač kada je skroz gore je čok, kada ga prstom vratiš u početni položaj ostane ti pod polu gasom, to je korisno za prvo palenje i pogotovo kada su niske vanjske temperature.
Ako koristiš kvalitetan lancol jako teško ćeš primjetiti da šprica na vrh vodilice na taj način, sve u svemu neka je sretno sa strojem 🍻

• Haha
Reactions: ZJ

mbukal

Član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
64
da, ali ipak ovo nije Štil, ipak je to husKVARna 😅

@mbukal prodavač ti je dobro rekao, za tvoju pilu je potpuno ok LS+ ulje, XP ulje je za pile sa oznakom XP koje su puno brže i imaju puno više snage u relativno malo kubika, na primjer 550xp ima 4,1 ks iz istih 50 ccm.

Prekidač kada je skroz gore je čok, kada ga prstom vratiš u početni položaj ostane ti pod polu gasom, to je korisno za prvo palenje i pogotovo kada su niske vanjske temperature.
Ako koristiš kvalitetan lancol jako teško ćeš primjetiti da šprica na vrh vodilice na taj način, sve u svemu neka je
sretno sa strojem 🍻
čini mi se da sam puno lakše upalio ovu Husqwarnu 450 mk2 (na 10ak cm poteza špage kurble) nego nekad tatovu staru Stihl 041 ili šogorovu novu neku Fuxtecovu gdje sam izvlačil špagu kurble kak je bila duga (Fuxtec mi se zablokirala kod rušenja agacije fi 10~20cm promjera nakon konstantnog rada od 40tak minuta i trečeg rezervara-jbt ta je pila ko rusko vozilo

Za kaj bi rućno vraćal čok, tj.za kaj bi ga uopće diral kad pritiskom rućice gasa on sam se vrati u prvobitni položaj-što je puno praktićnije, ili sam nešto krivo shvatio, ili ima neki međuprostor/međupoložaj u kojem ostaje kad njega direktno vraćam natrag, a kad stisnem rućicu gasa onda sjeda natrag do kraja i nema tog /međupoložaja, ak ostaje u /međupoložaju kako se u cijelosti vraća u prvobitni položaj, ima neki bimetal koji reagira na temperaturu ili, fakat zanimljivo, molim bitno mi je ovo pa prosim potpuno rastumaćenje da ne zaj.bem novu motorku jer kažete: "to je bitno za prvo paljenje"....

kaj se tiće špricanja ulja na vrhu vodilice ovisno o kvaliteti lanca-gore je original lanac iz paketa-32 zuba 64 članka .325” 1,3, čak sam si mislil naravno ak je moguče i ak uopće postoji kupiti si lanac sa malo rjeđim zubima da više grabi tj, brže reže a ovoga čuvam kad mi treba neki finiji rez

fala,fala!!!

Posljednje uređivanje:

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,826
da bi aktivirao čok prvo prekidač/polugu povičeš prema nazad a zatim prema gore, kada ju povučeš prema nazad aktiviraš taj polugas, znači nije baš ler već neki malo veći obrtaji motora, gore aktiviraš čok, kada ručno vratiš čok, samo isključuješ čok a taj polugas ostane aktiviran, kada stisneš gas odmah ga vraćaš u ler...možda sam malo pogrešno se izrazio, stvar je u tome da kada je hladno vani motoru je lakše se pokrenuti pri većim obrtajima nego da ostane u leru, zapravo, na starim stihlovkama tu funkciju ima ono dugme sa strane koje pritisneš kada dodaš gas...ne znam da li sam to baš dobro opisao. Uglavnom najjednostavnije je da probaš aktivirati čok, kada se pila "javi" vrati ga ručno...lakše ćeš skužiti već iz mojeg opisa jer ja što više pokušavam objasniti u stvari više zakompliciram

Lanci postoje sa rijeđim zubima, nisam probao, čuo sam da je sa takvim lancima lakše pili, a brži rez, da li je istina ne bih znao, ne znam niti da li ih ima u profilu 1,3/ 0,325 a mislim da ih nema na hr tržištu imaš full skip i semi skip lance a evo slikoviti prikaz kako izgledaju

slika_2025-03-20_000040251.png

mbukal

Član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
64
da je sa takvim lancima lakše pili, a brži rez, sve sam to i ja čuo te dodati još i da je rez dosta neuredan-trga rubove, ali za pripremu drva za kamin ili rušenje vočaka kvaliteta reza ne igra ulogu več ovo prvo, ok, još jednom fala!

mbukal

Član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
64
kada ju povučeš prema nazad aktiviraš taj polugas, znači nije baš ler već neki malo veći obrtaji motora, gore aktiviraš čok, kada ručno vratiš čok, samo isključuješ čok a taj polugas ostane aktiviran, kada stisneš gas odmah ga vraćaš u ler...
kad deaktiviram prek ručke gasa čok onda automatski deblokiram i tu polugicu kaj drži ne na 800 nek na 1200okretaja ler=karikirano kao kod auta dizelaša kad radi regeneraciju, jasno ko pogled kroz gustu maglu 😂, skužio 🤣, znaći nakon paljenja pod čokom ručno vratiti čok i par trenutaka cca.30sekundi ne dirati gas-motor u međuvremenu stabilizira rad i spreman je za korištenje pod opterećenjem te paralelno sa povećanjem gasa deaktiviram i tu polugicu koja je držala pojaćani gas a sama rućica gasa u potpunosti preuzima kontrolu, aha naritlih i ser gut 😅

da je sa takvim lancima lakše pili, a brži rez, sve sam to i ja čuo te dodati još i da je rez sa takvim lancem neuredniji-trga rubove, ali za pripremu drva za kamin ili rušenje vočaka kvaliteta reza ne igra ulogu već lakoća i brzina piljenja, krojenje fosni i dasaka sa ovim gušćim lancem je bolja rabota ,ok, još jednom fala! (y)

Najnoviji postovi

Na vrh