Netko je nedavno ovdje pitao za Fuxtec kao jeftinu pilu za povremenu potrebu. Imam Fuxtec 162 kupljen u Zaprešiću za cca 1200kn, garancija 2 godine. Potrošio 10 litara benzina.
S obzirom da sam početnik ...sa ovom pilom, kvarove koje imam na ovoj pili možda bi izbjegao da mi je ovo druga pila ali nije nego je prva. Zato bi svim početnicima toplo preporučio rang 1000-2000kn pile da se prvo na njima nauče "imati" motornu pilu, održavati je. Pila je dosta različit stroj od kultivatora, kosilica i sl. Radi na višim okretajima, lagana je zbog nošenja a ima veliku snagu, pa je sve na njoj zbijeno, malo, tanko, na granici da funkcionira. Jer mora bit i snažno i lagano.
Kvarovi:
grije se, nakon pola sata rada ne možeš joj pipnuti rezervoar ulja. Otvoriš ulje, a ono dimi od vrućine.
Taman kad se zapitaš kako uopće radi, neće da upali ponovo.
Problem pregrijavanja sam možda (tek obavljeno) riješio tako da se ne pouzdajem u ovlašteni servis (koji je na višoj nadmorskoj visini, manje kisika, a u mene više i onda turira) i njihovo naštimavanje karburatora, nego sam osobno naštimao karburator na maximalno obogaćenu smjesu a da radi normalno. Troši više, al se grije manje i kvar je manje vjerojatan.
U 10 litara mi je jednom krepao karburator, i ako se ostavi ulja u njoj nakon rada, izgleda da iscuri sve do zadnje kapi.
Inače za tu lovu, i za učenje održavanja pile.. odlična. Snaga 3,2 ks, 60cm3.
Netko je tu imao sličan problem grijanja sa stihlom, pa kaže da mu u pola rezervoara zabuga i gasi. Prvo provjeriti mrežicu auspuha jel čista (ako nije spaliti masne naslage plamenom), ako je filter zraka čist, i ako je svjećica uredna, ostalo se može svoditi samo na napajanje gorivom.
Prvo naštimati pilu na bogatiju smjesu da se ne grije jako, i onda ako još uvijek zabugava onda bi moglo bit problem u čepu kako je netko i rekao, ako problem počne sa pola rezervoara, kad se zagrije.
Pregrijana pila ugrije karburator i rezervoar goriva, i onda bez pravog oduška pare benzina se nabijajaju i tjeraju gorivo u karburator i tako ga preplave. A u crijevu dovoda goriva bude benzin napola rasplinut u balončićima i eto milijun problema. Sad turira, sad se guši jer popliva fergazer.
Privremeno rješenje (funkcioniralo je kod fuxteca), kad god se pila ugasi i ostavi sa strane, malo otpustiti čep goriva (pilu na desni bok poleći). Tako se benzinske pare ispuhuju van i ne zalijeva se karburator. Ako se slučajno vruća ostavi sa čvrsto zatvorenim čepom goriva onda se više ni ne da upaliti jer fergazer popliva.
...Ostaje dugoročno riješiti pregrijavanje pile. Ako štimanje karburatora tu ne pomogne, onda je možda otišla kompresija jer u fazi eksplozije vrući plinovi probijaju u donji dio motora i tako pregrijavaju cijeli sistem i izaziva problem sa gorivom, i tako u krug. Tu se već ne kužim gdje šta, ali ima na youtubeu na engleskom hrpa videa o tome... Pozdrav