I kaj ima avto motor sa 2t motorkinim ?Automobilski motor može na 6-7 hiljada okretaja, od vožnje 20god tog motora koliko ima pređeih kilometara na tim obrtajima ugrubo. Moj automobil niti jedan.
Porše ima cilindre nikasil kaj motorke.
I kaj ima avto motor sa 2t motorkinim ?Automobilski motor može na 6-7 hiljada okretaja, od vožnje 20god tog motora koliko ima pređeih kilometara na tim obrtajima ugrubo. Moj automobil niti jedan.
4340 : "Čitao sam prije kupnje ms400c dosta o tome i po stranim forumima i taj klip nije baš jednostavno, a onda i jeftino napraviti"
smilan : "Način izrade klipa više u mašinstvu nemože biti problem"
Ja : "Ali može u lijevanju...."
Ne vidim što sam loše napisao.
Pa valjda se prije mašinske obrade treba pravi odljevak lijevanjem...
Ja neslušam sta drugi pišu po forumima ili nekim veb stranicama, ja to provjerim praktično i onda znam šta i kako to ide, kako se ponaša, kako je bilo prije ili poslije. Evo nađo sliku iz proteklog vremena kad sam vršio remont na h61, pa sam našao i sliku magnezij klipa.Mognezijev klip u ms400 je pravljen jer se ako zariba ne sjaha cilnidar kao alu. I lakši je to je lakše se zavrti motor i manje su sile na sve djelove koji se vrtre- lagere.
Boja klipa je sve rekla kakv je proces sagorijevanja. Meni to nije dobro, ali to je moje mišljenje. Ti bolje znaš šta su posledice tog ptocesa.Neznam baš da je to klip od magnezija, ali dobro ako je. Ovo na slikama je klip od ms400c to sam baš ja slikal kad sam mijenjao desno kučiste žao mi je samo kaj sam to tek tako površno slikal više zbog ulja.
To nije magnezij.Ja neslušam sta drugi pišu po forumima ili nekim veb stranicama, ja to provjerim praktično i onda znam šta i kako to ide, kako se ponaša, kako je bilo prije ili poslije. Evo nađo sliku iz proteklog vremena kad sam vršio remont na h61, pa sam našao i sliku magnezij klipa.
View attachment 78952 View attachment 78953
Jasno se vidi da je taman, da nije čisto bijel kao Al. A Kako navodite da ga čuvaju premazi ništ od tog. Kad se uveća slika može se vidjeti poroznost od livenja ( donji desni deo). Ovo je bilo 2023 god, a ovaj klip je postavljen negdje 2017-2018g.
"dejan.d" kažeš klip je lakši i lakše ga zavrti, otkud ti to. Na osnovu geometrije radilice kao i tegova na radilici klip mora biti proporcionalan. Postoje u prodaji dijelovi klipovi u obe varijante ( za neke modele) magnezijski i aliminijski oni imaju iste geometrije i identične težine, samo je na kupcu izbor ko kupuje, takođe neznatna je razlika u cijeni, oko 2-10e. Jedan takav izbor sam ja uradio.
Ovo je moje iskustvo o tim klipovima.
Nadam se da i vas dvojica tako eksprimentišete i na osnovu toga imate iskustvo.
Može se napraviti lakša radilica ali ona ima drugu priču. Ja pišem za motore kojima je potrebna zamjena. Postoji u prodaji veliki izbor zamjenskih dijelova gdje se nude klipovi od magnezija kao zamjena za al, a onda sam stavio svoj da he to i urađeno. Ako je zamjenski na staru radilicu onda mora imativistu tezinu ja sam tako pisao a ne na novoizradene motore.Magnezij je 30% lakši materijal nego aluminij, i ti kažeš da su iste težine... Stihl kaze da je lakši za 20g ti kažeš da nije istina.. kažeš da mora biti proporcionalan radilici, a radilica se ne može napraviti lakša?
Stihl kaže da je to prva pila s magnezijskim klipom, ti kažeš da ima magnezijskih klipova za motorku staru
Možemo se natezati, ali ovo je to.To nije magnezij.
Nisi trebao brisati komentar koji je bio iznad ovog. Šteta . Lep je to komentar od struke.A