• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

mbukal

Član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
77
smilan, sve je metalno osim kartera+rezervara i kučišta sa poklopcem - dijelovi koji nemaju ulogu prenosa snage,

ova nedjelja mi je milina, svi su negdje vani, ja na miru božjem u sobi surfam netom, ućim o korištenju netom kupljene Husqvarne 450ll, uoćio sam jedan detalj , Husqvarna 455ll i 460ll osim što imaju isto kućište imaju uljnu pumpu za podmazivanje lanca sa regulacijom (koju dijele i sa jednom profi xp motorkom), Husqvarna 450 ll ima isto kućište kao i ove dvije prvospomenute ali ima uljnu pumpu za podmazivanje lanca bez regulacije, Husqvarna 450 ima primitivniju izvedbu, te dvije pumpe rade na istom principu, na lučištu Husqvarne 450 ll koje je isto kao i 455/460 postoji rupa gdje je na ove dvije veče šaraf za regulaciju uljne pumpe ali ta rupa na ovoj manjoj je zaćepljena plastićnim ćepom, kaj mislite bi bilo ikakve koristi narućiti sa amazona pumpu za Husqvarnu 455/460/357xp (xp je profi klasa i ima totalno drugačije kućište pa je opet kompatibilna pumpa sa plastičnih 455 i 460), da li se isplati igrati sa pumpom za podmazivanje lanca ili to meni koji godišnje potroši maksimalno 30ak rezervara goriva i cca. upola manje ulja ne donosi nikakve koristi i benificije

Posljednje uređivanje:

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
229
Podešavanje ulja ovisi o duljini vodilice, postoji optimalna ulja količina za neku duljinu vodilice i sve nakon nje je bacanje ulja jer ce prednosti dodatnog ulja biti zanemarive. Profi pile uvijek imaju podesavanje jer jer razlika izmedju maksimalne i minimalne duljine vodilice bude skoro dupla. npr min 40cm i maks 70cm. Ms 180 dolazi s vodilicom 30-35cm i to je to. S kracom vodilicom nema smisla jer je pre kratka, a za stavit duzu nema smisla na tako slabu pilu. Pokucne pile uglavnom koriste jednu vodilicu cijeli svoj vijek i ne triba im podešavat ulje.
Ako pumpa krepa ili baš slabo podmaziva da se zapali vodilica zasto ne, inace nema potrebe.

MadFarmBoy

Aktivni član
Tu od
2 Svi 2020
Poruka
224
Preporucljivo je da se kod tih manjih Husqvarni ne doteže prejako saraf od poklopca lancanika, pošto je samo jedan. Tako moze doci do deformacije kucista te se tako smanji povrsina nalijeganja vodilice na kanal od kuda izlazi ulje. Govorim iz iskustva.

mbukal

Član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
77
pile, radi se o pokučnoj Husqvarni 50kubika i 3,3ks, za nju je predviđen raspon vodilica od 13" do 20", ja imam original 15" amerikanci original 16" (stavljaju i više)
MadFarmBoy kakvu motorku imaš i kakva negativna iskustva sa njom imaš, na 450mk2 poklopac lančanika djeluje uvjerljiv jer je pojačan sa unutarnje strane baš oko šarafa vodilice (mislim da ga ni sa čekićem ne bi uspio pomuliti/zdrobiti na tom dijelu)

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,825
Preporucljivo je da se kod tih manjih Husqvarni ne doteže prejako saraf od poklopca lancanika, pošto je samo jedan. Tako moze doci do deformacije kucista te se tako smanji povrsina nalijeganja vodilice na kanal od kuda izlazi ulje. Govorim iz iskustva.
Prejako stezanje šarafa. To mi je zanimljiv opis. Taj vijak je namijenjen za montažu i demontažu, da drži vodilicu bez pomjeranja. Trebao bi biti uvjek dobro stegnut da obezbijedi nepomičnost vodilice, a pošto je namijenjen za česte demontaže trebao bi biti visoke tvrdoće, u rangu 10x9, 10x10. Nekad i nebudu baš kvalitetni.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,836
da li se isplati igrati sa pumpom za podmazivanje lanca ili to meni koji godišnje potroši maksimalno 30ak rezervara goriva i cca. upola manje ulja ne donosi nikakve koristi i benificije
Da li se isplati izgubiti jamstvo zbog uštede 4 litre lancola?

za nju je predviđen raspon vodilica od 13" do 20", ja imam original 15" amerikanci original 16" (stavljaju i više)
To što na nju se može montirati vodilica od 20" ne znači da je za nju predviđen rad sa takvom vodilicom. Iste vodilice idu na 550xp koja je za 1 ks jača.

npr. 562xp i 592xp imaju isti prihvat vodilice i na njih obje mogu se staviti vodilice 0d 40 cm pa nadalje. Ameri stavljaju vodilice 60-70 cm na 562 jer imaju meko drvo, u napem hrastu/bukvi/grabu ta pila to ne bi podnijela dugo, s druge strane na 592 staviti vodilicu 40 cm je smijurija, duža pila od vodilice, ja stavio 45cm da probam pa me bilo sram samog sebe
b0eaee92-d08f-4c0c-ae46-067f3bcfec39.jpeg

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,825
Ako si propisno stegao dali treba da se pomjera vodilica ili ne. Propisno stezanje je to a ne više od potrebnog. Kvalitetan vijsk ne popušta. Površine moraju biti čiste i ravne da bi mogle da budu opterećene ravnomjerno.

mbukal

Član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
77
Ghost fala na konkretnim odgovorima, dok je pod garancijom niš ne diram, vodilica 15" sa lancem uskog reza sa 32 zuba/64karike budu se eventualno mijenjali sa poludljetom ili punim dljetom, a poslje garantnog roka možad u izvedbi ssm ugradim uljnu pumpu sa regulacijom, ona ima metalni pužni prijenos ova sadašnja plastični pužni prijenos, samo zbog toga, nešto takvoga sam prine 30 godina napravio na zelenoj bosch šrauberici, izvadio njezin original motor sa getribom i stavio od plavog boscha te zamijenio obične "zelene" sa "plavim" baterijama sa srvenom crtom, za male novce imao sam profi bosch štaubericu u zelenom pakiranju (prijatelj mi je radio u bosch servisu)

Posljednje uređivanje:

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,450
Na 550xp imam u originalu 15'' vodilicu 1.3 debljine lanca, jel bi mogo stavit istu dužinu za 1.5 lanac? Jel bi se morao mjenjat lančanik?

mbukal

Član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
77
Ja mislim da debljinu lanca istog koraka diktira vodilica, može se promijeniti i staviti duža vodilica i za deblji lanac ali se ne smije mijenjati korak, lanac mora pratiti vodilicu a korak mora oatati isti ,tj. u vodilicu 1,3 mm debljine proreza ne stane lanc debljine 1,5, niti u vodilicu 1,5 mm proreza ne stavljati lanc debljine 1,1mm ili 1,3mm, el sam u pravu

Posljednje uređivanje:

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,450
Zbog debljeg zuba, nisam profesionalac, ali očekujem da će biti brži rez. 261 C kod šogora ima isti korak sa 1.6 debljinom lanca, puno brže se radi s njom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,146
Mislim da griješiš. Kad sam kupoval pilu, originalnu vodilicu od 45cm i 1,5mm debljinom članka sam dal zamijeniti za 38cm i 1,3mm debljinu.
Takva rez je uža, znači da mora odnesti manje materijala, pa je i manji otpor, a time i manji protuoment motoru, pa isti može postići veću brzinu vrtnje, odnosno brže rezati.
Možda griješim?
Jedin razlika je da se lanc od 1,5mm manje rasteže od ovoga, ako je pogon jak.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,836
Stvar je u tome da je 1,1 i 1,3 vecinom okrugli zub, 1,5 i 1,6 full i zato brze reze, inace @ZJ je u pravu, 1,3 je uzi, manje piljevine, manje otpora i manje opterećenje na pilu, a ako je full 1,3 logicno je da bi trebao i brze rezati.
Da ne bude pobune ponavljam VECINOM je okrugli zub, ne kazem da su svi lanci 1,3 takvi

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,146
Stvar je u tome da je 1,1 i 1,3 vecinom okrugli zub, 1,5 i 1,6 full i zato brze reze, inace @ZJ je u pravu, 1,3 je uzi, manje piljevine, manje otpora i manje opterećenje na pilu, a ako je full 1,3 logicno je da bi trebao i brze rezati.
Da ne bude pobune ponavljam VECINOM je okrugli zub, ne kazem da su svi lanci 1,3 takvi
Nisam imal niti jedan lanc 0,325" 1,3mm s okruglim zubima u proteklih 16g. koliko imam pilu.
Imam ga samo na električnoj Makiti; 3/8" 1,1 picco.

Najnoviji postovi

Na vrh