• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,680
Kupovao sam i rabljene kineske i nove STIHL, i osobno ne vjerujem da bi više ikad kupio rabljenu pilu. Razlika je u antivibracijskom sistemu, potrošnji goriva. Tast ima ove kineske i to guta goriva i bučna je ko da prolazi avion kraj tebe a u biti slabo radi. Dok sam radio sa kineskim uvijek je bilo pitanje da li će upaliti ili ne, zbog toga sam kupio nove pile i već godina sam bez brige, nema veze to što su Stihl, isto bi kupio i druge renomirane marke. Uz njih imam staru Tomos 61 i to je to za osobne potrebe.

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
138
za mješavinu od 2% za motorne pile, prema naputku proizvođača ulja za mješavinu 50:1 nitko konkretna ne spominje oktanski broj benzina, ima negdje naputak (netko je negdje nekad nešto načuo) da je preporučljivo koristiti benzin sa više od 90 oktana, dakle karikirano navodim: za izradu mješavine sa uljem HUAQVARNA LS+ da li je bolje kotistiti benzin sa Tifona klasiku euro95 ili premium EVO 100+ ili Tifon ima još nekakvu vrstu benzina

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,596
Ti motori imaju mali stupanj kompresije, pa oktanski broj nije bitan; važno je da nije manji od 90 oktana.
Dapače, nije preporučljivo koristiti "super" benzin, jer on ima istu energetsku vrijednost, samo više aditiva.

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
138
kaj ti superduperuber aditivi u kombinaciji sa povečanim brojem oktana u eurosuperu sa kombinacijom 2% ulja Husqvarna LS+ ne bi od motorne pile napravili malu mobilnu atomsku centralu svezeiglede isporučene energije več bi napravili černobil za moj novčanik, kako sam naivan jer sam mislio da je ovo prvo sa malom atomskom centralom od motorke a ne černobilom od motorke

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
138
ja radim mješavinu sa špricom več 10ak godina i nikad mi se nije razišla gumija na šprici, niti od ulja niti od benzina niti od mješavine, istinaibog nisam nikad do sada koristil eurosuper evo 100+, do sad je uvijek bio eurosuper 95 najobičniji /najjeftiniji eurosuper 95 (za siromačeke)

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
138

u novu motornu pilu Husqvarna 450 ll, mod2025. ugradio sam:

1. pumpu za podmazivannje vodilice sa regulacijom (zamijenio original koja se nije mogla regulirati),
2. doboš za prstenasti prijenos (zamijenio original doboš sa križnim prijenosom)
3. prsten prijenosa-lančanik ,325" sa 8 zuba
4. stihlov RS lanac puno dlijeto ,325"/debljine 1,3mm/64 karike/ (zamijenjen original Husqvarna X-CUT SP33G)

danas u vočnjaku gdje ih je dovezao frend rezao trupce bukve/graba 15~35 cm debljine na metrice sa motornom pilom HUSQVARNA 450ll,mod.2025. promijenjena je original bezregulacijska pumpa za podmazivanje vodilice koja je ugrađena original u motorku, stavljena je nova pumpa sa regulacijom kakva je u XP modelima, promijenjen je original bubanj sa križnim prijenosom ,325" 7 koraka za bubnj sa prstenastim prijenosom i stavljen je prsten ,325" 8 koraka, promijenjen je i original pužni prijenos za uljnu pumpu sa pužnim prijenosom iz XP motorki koje imaju regulacijsku pumpu ulja, sa aspuha je skinuta protuiskrena mrežica, na vodilicu X-Force od 38cm stavljen je lanac Stihl RS ,325-1,3-64, podešena je uljna pumpa na drugi položaj od moguća tri, mješavina 1 litra napravljena friška cca.46:1 ( šprica 20ml napunjena do cca.28ml) sa eurosuper EVO100+ i Husqvarna LS+ uljem, motorka ima fantastičnu brzinu rezanja, nema zastajkivanja/lanac grabi a vodilica samo propada u trupcu, reže navedene trupce kao da ima snagu 5ks (ima samo 3,2ks i "navodno umanjenih" za 14% za koliko je proporcionalno povečana brzina lanca zbog povečanja brzine preko prstena lančanika od 8 koraka), vodilica konstantno podmazana i nakon jednog rezervara list pile/vodilica nije uopće bila vruća a ulja za podmazivanje je još bilo u rezervaru, uglavnom napravio sam si malog frankeštajna ali koji je i lijep i jak i to je to baš kako sam želio, pila koju ču koristiti godišnje par dana i sa kojom ču napraviti sve potrebno,

dakle moja Husqvarna 450ll.mod.2025. sa preinakama ima sljedeće karakteristike:

Snaga motora na osovini radilice: 2,4 kW/3,2 KS
Brzina lanca kod maksimalne snage na navedenom lančaniku: 19,6m/s
Zapremnina cilindra: 50,2cm3
Okretni moment: 2,6Nm
Regulirajuća uljna pumpa
Dimenzija lanca: ,325"/1,3mm
Duljina vodilice: 38 cm
Prijenos lanca preko prstenastog lančanika ,325" 8 zuba
Težina sa navedenom reznom opremom: 5,1kg
Jedan šaraf i dva držača za pritezanje vodilice
ukupna cijena: 540 eura

ovo pišem jer sam sretan kao malo dijete nakon rada sa spominjanom motorkom,i tu sreču moram podijeliti sa forumašima, velika Hval svima koji su mi pomogli u realizaciji mojeg frankeštajna, moja preporuka svima koji imaju istu motorku da slobodno ućine kao što sam i ja na poboljšanju općih karakteristika motorne pile Husqvarna 450ll/2025.

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,696
Pa to onda znači da oni nas hebu. Mogli bi iz male pile napraviti pilu velike snage, ali neće? A neće zato kaj nas hoće natjerati da kupimo veliku i jaku pilu koja košta puno više. Prokleti profit i lakomost. E, ne buju više mene.... kak su do ve. Nebu išlo. Prokleti kapitalizam. Dok je bilo samoupravljanje točno se znalo kaj kupiš i kaj buš dobil za te novce. A ve, jaoooooo si ga tebi, moraš biti jako dovitljiv i snalažljiv i mudar i ..... kaj te ne buju iskoristili kak stari lisac mladu djevu. o_O o_O o_O o_Oo_O:ppozdrav::ppozdrav::ppozdrav::ppozdrav::ppozdrav:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,978
Da si sretan ko dijete to ti vjerujem. Prepravke koji si naveo su skoro i nebitne. Uljna pumpa, hm 37 godina imam motorku i taj vijak regulacije nije dirat ili možda odmah na 1/1 podešenost.. Skoro da je to nepotrebno kod pravilno postavljenog parametra potrošnje. Kad ta tvoja doživi 2o god javi utisak, i na njoj budeš imao vodilicu koja pojede bar 5000 metara drveta u furke. Onda kaži utisak.

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
138
ljeska baš tak, hebu onoga tko se da, nebu mene nitko "jeb.l vu moje šume", motorka sad ima ono kaj je trebala imati u originalu, da ju namjerno osakate to skuži svatko sa imalo mozga kad se zainteresira kak je napravljena, između ova dva moja pisanja još sam potrošil 4 rezervara goriva u nizu sa pauzom samo za tankiranje i brisanje sebe sa ručnikom, a koliko ulja to ne znam jer sam kod svakog tanka nadoljeval ulje kojeg je falilo po tanku benzina više od pol rezervara ulja.
smilan da si koristil Husqvarnu 4xx model znao bi problem sa uljnom pumpom, i ne vjerujem ti da si sa jednom vodilicom ispilil 5000 metara drva isto kak i susjedu koji je kupil Stihl MS212 i mesi se smije kakvu sam to nanđarastu motorku kupil koju nisu švabi napravili i kaj se ne zove Stihl, i da imam namjeru piliti 100 metara drva onda ne bi kupil HQ450mk2/2025. več motorku koja može to raditi
deda marek sposoban sam toliko da sam si složil pilu baš kakvu sam trebal sa original dijelovima iz drugih bolših motorki iste marke, sam sam otklonil namjerne falinge tj. tvorničku osakačenost sam ispravil i ne vidim kaj je tu tebi tak smiješno da se valjaš po podu od smijeha, kaj bi ti garant kupil HQ550XPmk2 za 900 eura da bi je koristil godišnje za popiliti 5~6 metara drva za kamin i za eventualno rezanje voćki, tko nezna kupuje skupo i nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari.
dečki male stvari ćine velike promjene na bolje
;) :ppozdrav:(y)

Posljednje uređivanje:

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
138
smilan molim te lijepo daj mi reci koja je to vodilica koja može popiliti 5000 metri drva, i ja bi si je štel kupiti, ja sam sa svojom gajnci novom i gajnci novim oštrim lancem pilil par metri suhe stare građe i vidi se da više nije ni malo nova, 5000 metri drva svaka čast, i ja oču takvu vodilicu, no buš mi rekel koja je to, fala unaprijed,
deda marek kad bi išel raditi boxera ili v motor na motorki onda ona ne bi imala 5,1 kilu a to je meni jako bitna stavka, tak da definitivno ostajem samo pri ovim trenutnim preinakama, jedino ak ti znaš pa mi reci kak bi napravil boxera ili v motor na motorki sa ukupnom težinom od 5,1kg, pak se onda bumo oba smijali do neba

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,978
smilan molim te lijepo daj mi reci koja je to vodilica koja može popiliti 5000 metri drva, i ja bi si je štel kupiti, ja sam sa svojom gajnci novom i gajnci novim oštrim lancem pilil par metri suhe stare građe i vidi se da više nije ni malo nova, 5000 metri drva svaka čast, i ja oču takvu vodilicu, no buš mi rekel koja je to, fala unaprijed,
deda marek kad bi išel raditi boxet ili v motor na motorki onda ona ne bi imala 5,1 kilu a to je meni jako bitna stavka, tak da definitivno ostajem samo pri ovim trenutnim preinakama, jedino ak ti znaš pa mi reci kak bi napravil boxera ili v motor na motorki sa ukupnom težinom od 5,1kg, pak se onda bumo oba smijali do neba
Nije to do vodilice. Ne pravi alat majstora, već njegovo umjeće. Misli šta hoćeš ostavi dojam nakon 10g rada sa tim parametrima i tom motorkom.
Znači ima snagu kao 5 kw tako reže, na trupcima 20-25cm. Samo znanja 5kw motorke režu trupce 100cm, nekad i deblje.

Najnoviji postovi

Na vrh