• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Re: kalači drva

Tajna brzine je u dobro odabranom omjeru cilindra i u autospeed ventilu....

vuki6

Novi član
Tu od
4 Sij 2014
Poruka
22

Ja neznam te hidraulične proračune ali znam da mi sjekira od početka do kraja dođe za nekih 5 sekundi a klip ide 100cm van, a snaga je strašna, kakvu god kvrgu stavim pod njega sjekira ode kroz to ako i ne pocjepa doslovce ju prereže, u povratku je nešto brži klip, pumpa je grupe 2 sa ubrzivačem 1:3,8! Razvodnik je nekakav vojni čini mi star sto godin al šljaka ko blesav!

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733

To sa zamajcem i zupčastom letvom sam vidio i čini mi se kao dobra ideja. Sa malom snagom može ze dobiti veliki pritisak na sjekiru aali moram priznati da djeluje i pomalo opasno zbog svoje brzine.
Miskim da nebi smijelo biti problema šo se tiče trajnosti.:)

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,355

Ako su cementirani zupčanici, nebi trebalo biti problema. Kad se ukapča nije pod teretom tako da zupčanik nebi se trebao oštetiti. I jednostavno za napraviti.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746

Toplinska obrada, sve super sve pet, ali to košta. Opet su tu izrazita dinamička opterećenja koja je jaaako teško predvidjeti. Tak da mi se ne čini naročita ideja.

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973

Neznam zasto ima pojedinaca koji ne priznaju neke nove ideje ,eto pogledajte video pa sudite sami,sto se tice termicke obrade recimo da imam tu mogucnost mesto napravit po "povlastenim"uvjetima pa vidite dal se isplati. Nekom ,ne ... Covjek par postova prije govori o pumpi i neznam cemu jos za 1000kn+zeljezo i ostalo pa koliko to kosta,hidraulicni.
Sto se tice opasnosti,...koji nije opasan.
[YT]www.youtube.com/watch?v=eSKeHWtFWzQ[/YT]

Posljednje uređivanje od moderatora:

Koko

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
418

Ovo direktno uzubljivane mi se nikako ne sviđa, mali zupčanik će sigurno stradati brzo. Brzina rada ovog cjepača gotovo da i nije veća od hidrauličnog, ne vidim kako to uspoređuje sa sjekirom?? Što će se dogoditi kad naiđe na kvrgu, Subaru krepava garant.

Za takve komade kakve oni cijepaju cjepač mi nije potreban.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746

Ideje su zakon, ako su dobre...A firma DR ima samo dobar marketing, strojevi su im igračke. Po meni ako se preferirira mehanika, onda bolje napraviti na ekscentar sa motkom, a ne letvom.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426

Za 400eur nov hidraulični od 10 tona u bauhausu u akciji,5 godina garancije.Ja ga imam istog več treču godinu i super mi služi za mojih 20 metara godišnje boljeg ne trebam.Tih 25 tona za ono čudo sa videa je priča za malu decu.:icon_weed:

Posljednje uređivanje:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746

Nemoj odustati, jer nikada nećeš shvatiti da je zajeb majka napredka.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,355

Ako ima takvu cijenu, moguće da nije to igračka, već pravi stroj.
Bi trebalo vidjeti ako se za iste pare može kupiti (ne napraviti) hidraulični iste snage i brzine.

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973

Firma radi hidrauline,mehanicke jedino valjda sjekire ne. Ako su hidraulicni dobri nevidim razlog da ovi nebudu...

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746

Evo ovako, kum je iz francuske dovukao samohodni trimer baš od te firme, nov novcat, nakon par mjeseci, mrvicu intenzivnijeg rada, to se sve raspalo. Još uvijek je u funkciji, ali od originala je sotao samo motor i naljepnica:biggrin:
Največa zamjerka tom kalaču je upravo pohranjena zamašna energija i tko imalo kuži fiziku i impuls sile koji ako stroj zaglavi, može u vrlo kratkom periodu, zapravo trenutku, razviti ogromnu silu. Sila je tu jedna velika patka, i nemojte uspoređivat silu impulsa sa gotovo statičkom silom hidraulike.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426

Pa zato je na videu usporedba sa sjekirom,jer ovo ima samo udar a posle ak naiđe na kvrgu ge crk.Kod hidraulike je uvjek na raspolagu sila ili na početku kalanja drva ili pri kraju i svejedno gde je kvrga on če sa raspoloživom tonažom radit.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,355

A i sistem nije toliko loš. kad sjekira početno raspari, nije više ni potrebna tolika sila. A i nije da ima taj cjepač samo jedan udar. Slični zupčanici ima u mašini za punjenje kobasica.....

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh