Pozdrav ljudi,
Polako i ja spremam dijelove za svoj cjepač. Planiram da stavim pumpu Gr. 3 50ccm, razvodnik 120l, rezervoar od 100l ulja, multipikator 1:3,8, cilindar 80x50x550. Da li je to sve uredu ili da promijenim nešto. Radio bi sa njim IMT 539.
za takav cilindar je sve to prejako i nepotrebno plaćati daleko skuplje ako nije potrebno.Pozdrav ljudi,
Polako i ja spremam dijelove za svoj cjepač. Planiram da stavim pumpu Gr. 3 50ccm, razvodnik 120l, rezervoar od 100l ulja, multipikator 1:3,8, cilindar 80x50x550. Da li je to sve uredu ili da promijenim nešto. Radio bi sa njim IMT 539.
za tvojih 27l/min protoka ulja na 200 bar, idealno bi bilo pogoniti el. motorom od 10Kw, ti pogonis sa 5,5kw, kako to fumkcionira, posto mi kolega hoce raditi cjepac, a menen pita za savjete, zeli brz cjepac sa oko 10t., max 5,5kw zbog prikljucka na kucu.Previše ulja, prevelika pumpa za tak mali cilindar.
Za usporedbu, na mojem je cilindar 80/56, razvodnik je autospeed nekih 40 litarski (ne znam točno), 40 litri ulja u spremniku s povratnim filterom, pumpa 19cc gr.2 kuplana na el-motor od 5,5kW, znači oko 26...27 lit/min (@~1400 o/min).
I 20 litri bi ulja bilo dovoljno, jer ovo jedva da se zagrije.
Ako misliš vrtiti motor na malom gasu (oko 1200 o/min) i imati punu brzinu, dovoljna ti je pumpa kao moja, i stroj bude čak i brži.
Naravno, s brzo/sporo razvodnikom.
Ak ideš na preveliku pumpu, cilindar bude prebrz u povratu i lupal bude bez veze, a da ne velim da je to i opasno.