iwanho
Iskusan lik
- Tu od
- 30 Lis 2008
- Poruka
- 8,621
Dobar željezni majstor si sam napravi konstrukciju pa nema potrebe za doradivanjem jer dodelani ni dečec ne valja....
Ako je tak kak ZJ veli, kupi materijal, složi konstrukciju po svojim željama, nabavi cilindar i razvodnik i napraviš ga za manje love nego da kupuješ i dorađivaš.
Nisam ja nikakav željezni majstor. Moglo bi se reči da znam kak bi neke stvari trebalo napraviti, ali za napraviti treba netko s iskustvom, prostorom i alatom. Meni fali sve troje pa onda rađe platim, pogotovo ako je cijena umjerena. Tak je bilo i s kalačem. Kad sam ga dopelal probal sam delati i nije mi baš išlo. Nekaj zbog slabe podešenosti kalača, a više zbog mojeg neznanja i neiskustva s kalačima. Majstor mi je dodatno ugradil manometar i ispravno poštelal sugurnosni ventil.
Jučer sam imal prvi posel kalanja. Normalno je da se još učim. Pošto mi je radni stol bil preskup (100 E), za sad koristim drveni panj visine 60 cm. Ima dva nedostatka: hoće se povremeno otklizati s mesta i mala je gornja površina. Zato sam pord njega stavil još dva furčeca kakve kalam, jedan na drugi kaj ih koristim za odlaganje. Za silu je bolje nek nič.
Ima 2 brzine: 1. je brza, a 2. sporija. Povrat je zeru sporiji od 1. brzine. Nemam granićnik za regulaciju visine povrata pa ode do kraja ako ga ručno prije ne zaustavim.
Dakle ostaju mi dvije stvari za napraviti. Podesivi graničnik visine (nije nikakav problem) i radni stol. Tu bi mi dobro došli savjeti vas iskusnijih, koji o tome znate puno više.
Koje materijale i kavu izvedbu predlažete za radni stol?